România aderă la proiectul ”Initiațiva celor Trei Mări”. Facilitățile acestuia
''Initiațiva celor Trei Mări'', iată un proiect la care aderă România, alături de alte 11 state, cu deschidere la Adriatică, Baltică şi Marea Neagră.
Acestea îşi propun să coopereze, militar şi economic. De altfel, miniştrii apărării s-au întâlnit marți la Bucureşti, ca să pună la punct un plan, în acest sens.
Initiativa celor trei mări datează din 2016 iar din ea fac parte Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Prin acest proiect participanţii vor să îşi acorde facilităţi economice şi să coopereze în industria de apărare.
Mariusz Blasczczak, ministrul Apărării Polonia: "Această iniţiativă are şi un sens defensiv. Pentru că, în eventualitatea unei ameninţări directe la statele membre, ar trebui, cu ajutorul ţărilor din această iniţiativă să avem şi o mobilitate mai mare a trupelor armate."
Mihai Fifor, ministrul Apărării: "Ideea de a suprapune peste o iniţiativă economică o parte militară şi invers, nu poate fi decât salutată."
Pentru România, parteneriatul ar fi bun pentru a ne consolida poziţia în regiune.
Cristian Diaconescu, analist: ”Da, sunt probleme cu atitudinile unor state cum ar fi Bulgaria sau un joc oarecum diferit al Turciei, dar România are parteneriat stategic cu Turcia şi o relaţie cu Bulgaria şi un parteneriat strategic cu Polonia şi din acest punct de vedere baza e creată. Rămâne doar de profesionalismul autorităţilor române de a reuşi să maximizeze acest lucru."
Membrii Iniţiativei celor trei mări vor participa de miercuri tot, în Bucureşti, la un summit, al doilea, după cel de debut din Croaţia.
Sursa: Pro TV
Etichete: Polonia, romania, Bulgaria, ''Initiațiva celor Trei Mări'',
Dată publicare:
13-03-2018 18:52