România a înregistrat un record de ambalaje colectate. În medie, în august, oamenii au adus 17 milioane de ambalaje pe zi
România a înregistrat un record de ambalaje colectate în august prin sistemul de garanție-returnare.
În medie luna trecută oamenii au adus 17 milioane de ambalaje pe zi la automate astfel că rata de colectare a ajuns la 78%.
În nouă luni de funcționare a Sistemului de Garanţie Returnare, au fost returnate aproape 1,9 miliarde de ambalaje, dintre care peste un sfert luna trecută.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Au fost 522 de milioane de bucăţi, o creștere de 20% față de iulie.
În primele luni de la implementare, rata de colectare a ambalajelor era sub 20 la sută, iată că cifra se apropie acum de 80%, arata datele Returo.
Românii au dus în august, în medie, 17 milioane de ambalaje pe zi la automate, în timp ce la jumătatea lui iunie media zilnică era de 10 milioane de ambalaje.
În țară există aproximativ 4.000 de automate de returnare, iar cozile sunt mari, pentru că în fiecare lună se atinge un nou record.
Anca Marinescu, manager comunicare RETURO: ”În acest moment, în mediul rural, vedem că sistemul nu funcţionează aşa cum ne-am dori, ne dorim să se dezvolte în primul rând infrastructura de colectare dar şi înţelegerea oamenilor în ceea ce priveşte sistemul şi dorinţa de a se implica mai mult. Nouă ne spun cei care fac acţiuni de ecologizare ca în momentul în care colectează din ape, ambalajele SGR sunt foarte puţine, sperăm să nu le mai vedem deloc”.
Iată cum arăta lacul de acumulare de la Bicaz în urmă cu trei ani: era sufocat de PET-uri. Se ridicau de aici și 40 de tone de deșeuri. Anul acesta, abia dacă s-au strâns 10 tone. Iar locurile în care se adunau de obicei gunoaiele sunt acum mai curate.
Creşte aşadar numărul celor care reciclează, pentru că nu vor să piardă garanţia plătită la fiecare pet, doza sau sticla.
Anul viitor, reprezentanţii RETURO se aşteaptă la raţe de colectare de peste 80%, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene.