Robert Negoita, cercetat de DNA pentru evaziune. Edilul ar fi adus statului un prejudiciu de 77 de milioane de lei
Robert Negoita este al cincilea primar de sector pus sub invinuire in timpul mandatului de procurorii anticoruptie. Primarul Sectorului 3 este cercetat in calitate de suspect.
Edilul sectorului 3 va trebui sa dea explicatii pentru acuzatii de evaziune fiscala pentru afaceri facute in urma cu zece ani. Ar fi vandut 1250 de locuinte fara sa plateasca TVA.
Robert Negoita isi incheie mandatul de primar al sectorului 3 la DNA. Este acuzat de evaziune fiscala, dupa ce afacerile imobiliare de acum zece ani i-au fost verificate de Fisc. Este acuzat ca ar fi construit pe banii companiilor sale trei ansambluri rezidentiale in Bucuresti si Ilfov - la Popesti Leordeni si Pipera. 1250 de locuinte cu terenurile si locurile de parcare aferente - sustin anchetatorii - le-ar fi vandut apoi, dar nu prin firmele sale, ocolind astfel Fiscul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daca de Protectia Consumatorului a scapat, de Fisc si DNA, nu. Procurorii sustin ca "Negoita Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, in nume propriu, au fost evidentiate contabil si declarate fiscal de societatile pe care le administra, insa veniturile nu au fost evidentiate."
Procurorii DNA sustin ca prin gaselnita de a vinde locuintele ca persoana fizica a dat dovada de ingeniozitate. Dar afacerea ar fi prejudicat bugetul prin neplata TVA cu 77 milioane de lei.
Ce spune Negoita
Negoita spune ca vrea un singur lucru: sa fie trimis in judecata ca sa isi poata dovedi nevinovatia.
El sustine ca este audiat pentru afacerile sale private, nu pentru activitatea de la primarie. Potrivit procurorilor, edilul este acuzat de evaziune fiscala in afaceri cu apartamente.
DNA a emis un comunicat de presa in care precizeaza acuzatiile ce i se aduc primarului sectorului 3. Este vorba despre evaziune fiscala in forma continuata, legata de 3 ansambluri imobiliare construite de Robert Negoita.
''Sper sa ajungem cat mai repede in instanta cu acest dosar si sa dovedesc acolo nevinovatia. Este vorba despre niste fapte de cand erau eu in zona de management privat. Nu are nicio legatura cu activitatea mea de cand fac management public sau cu demnitatea publica'', a afirmat Negoita, care a refuzat sa spuna care este acuzatia, sustinand ca acum i s-a dat o situatie.
Intrebat daca mai candideaza pentru un nou mandat, avand in vedere ca acum are calitatea de suspect, el a precizat: ''Mi-am anuntat intentia de a candida. (...) Pai asta e calitatea din 2009. Nu as fi candidat deci acum patru ani, nici in 2008 la parlamentare''.
El a mai spus ca nu crede ca acest dosar ii va afecta cariera politica.
Anterior, primarul sectorului 3 a scris pe Facebook ca a fost chemat la DNA pentru a fi audiat pe subiectul legat de plata TVA-ului la apartamentele vandute pe persoana fizica.
''Astazi, la ora 10,00, am fost invitat la Directia Nationala Anticoruptie pentru a mi se comunica detalii despre o cercetare mai veche aflata in lucru la aceasta institutie. Din ceea ce mi s-a comunicat, este vorba despre subiectul legat de plata TVA-ului la apartamentele vandute pe persoana fizica. Deci o chestiune veche de opt ani, subiect a carui lamurire mi-o doresc de multa vreme si am spus-o in repetate randuri'', a scris primarul pe Facebook.
Negoita a ajuns la sediul DNA in jurul orei 10.00, spunand ca a fost chemat in legatura cu o plangere facuta impotriva sa in 2009 de catre fostul sef al ANAF Sorin Blejnar.
''Este vorba de un dosar din 2009, care nu are nicio legatura cu activitatea mea politica. (...) Este vorba de plangerea pe care mi-a facut-o Sorin Blejnar, in 2009'', a afirmat primarul, adaugand ca va da mai multe detalii la iesire.
Intrebat daca are calitatea de suspect, Negoita a raspuns: ''Ceva de genul''.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de
NEGOITĂ ROBERT SORIN, la data faptelor administrator al unor societati comerciale, in prezent primar al sectorului 3 Bucuresti, cu privire la comiterea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata.
Potrivit ordonantei de efectuare a urmaririi penale, exista aspecte si date din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societatilor pe care le administra, suspectul Negoita Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidentiale compuse din imobile de locuit si locuri de parcare si a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfasurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea si neachitarea catre bugetul de stat a TVA in valoare de 77.148.021 lei.
Concret, s-a stabilit ca, in perioada 2005 – 2009, suspectul Negoita Robert Sorin a construit, in vederea vanzarii, 3 ansambluri rezidentiale formate din vile si blocuri de locuinte si locuri de parcare, situate in Bucuresti, in orasul Voluntari si orasul Popesti Leordeni.
Incepand din luna decembrie 2005, Negoita Robert Sorin a inceput vanzarea imobilelor pe masura finalizarii acestora, fara a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economica desfasurata si fara a achita obligatiile fiscale ce-i reveneau.
In perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, acesta a efectuat un numar de 1.250 de tranzactii imobiliare, constand in vanzari de constructii si teren aferent constructiilor, activitati din care a obtinut venituri in suma de 364.714.645 lei.
Avand in vedere ca Negoita Robert Sorin a luat masuri active de comercializare a locuintelor construite in cele trei ansambluri rezidentiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfasurat-o este calificata ca activitate economica, pentru care exista obligatia platirii de TVA catre buget.
Pentru a evita plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoita Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, in nume propriu, au fost evidentiate contabil si declarate fiscal de societatile pe care le administra, insa veniturile nu au fost evidentiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidentiale, Negoita Robert Sorin nu a declarat activitatea economica prestata ca persoana impozabila in scopuri de TVA.
Astfel, desi imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizica Negoita Robert Sorin, dupa finalizare, acestea au fost prezentate, la toate targurile imobiliare, drept ansamblurile rezidentiale apartinand unei din societatile la care acesta era actionar.
Prin activitatile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei si reprezinta TVA de la care Negoita Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activitatii economice derulate in nume propriu, in perioada 2005 – 2009.
Suspectului Negoita Robert Sorin i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.