RO-ALERT, sistemul de avertizare în caz de calamitate, nu e funcțional
Aşteptat de aproape un an, sistemul menit să avertizeze populaţia în caz de calamitate este tot nefuncţional. ''RO-ALERT'' este încă în faza de implementare, spun reprezentanţii pompierilor.
Blocat în proceduri, dacă ar fi fost activ, ar fi putut de exemplu să îi anunţe pe oamenii din vestul ţării să se pună la adăpost zilele trecute când vijeliile au lovit cu putere.
În numai 24 de ore, o furtună violentă s-a năpustit peste zeci de oraşe şi sate. Casele au fost inundate, copacii smulşi din rădăcini, iar acoperişurile luate de vânt. Unii oameni au aflat de pericol, însă cei mai mulţi au fost luaţi prin surprindere.
Cu toţii ar fi putut fi preveniţi din timp, dacă sistemul RO-ALERT ar fi fost funcţional.
Sistemul de alertare a populaţiei a fost creionat anul trecut, după ce vijelii de o violenţă fără precedent în România au lovit tot vestul ţării.
Ministerul de Interne a făcut un proiect rapid, a cerut şi obţinut aprobarea ca să cumpere echipamentele direct, fără licitaţie, societăţile de telecomunicaţii au fost implicate doar ca birocraţia s-a făcut simţită.
Raed Arafat, secretat de stat în Ministerul de Interne: "De la achiziţie şi până la primele testări făcute de IGSU şi STS, până acum a fost perioada de negociere a protocolului şi care intr-adevar, aici erau foarte mulţi actori şi trebuia să fie agreat de toţi. "
Adică, abia acum după 5 luni de negocieri, STS şi operatorii de telefonie mobilă încearcă să pună la punct sistemul de avertizare.
Cristian Radu, prim adj IGSU: "Realizarea fizică a acestor legături durează pentru că trebuie compatibilizate între toţi operatorii de telefonie mobilă"
Este nevoie ca STS să poată transmite un singur mesaj către Orange, Vodafone, Digi mobile iar acestea trebuie să îl poată recepţiona şi retransmite urgent către clienţii lor.
Autorităţile speră că până în septembrie lucrurile să intre în normal. Târziu, dacă ne gândim că meteorologii au prognozat fenomene extreme în toată această perioadă.