Reuters despre Becali: Romania incearca sa arate ca poate combate coruptia la nivel inalt

gigi becali

Principalele agentii de presa straine au relatat despre condamnarea la inchisoare a lui George Becali.

Finantatorul clubului roman de fotbal Steaua Bucuresti, Gigi Becali, si un fost ministru al Apararii, Victor Babiuc, au fost condamnati luni la inchisoare pentru un schimb ilegal de terenuri, scrie AFP.

Cum se vede averea lui Becali din elicopter. McDonald's i-a platit 2 mil. EURO pe un petic de pamant - imagini de colectie

Becali a incercat sa paraseasca Romania in noaptea de duminica spre luni, dar a fost impiedicat sa faca acest lucru de catre politia de frontiera pe aeroportul din Bucuresti, adauga agentia franceza.

Afirmand ca a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru abuz de putere, Reuters aminteste ca Gigi Becali este doar unul dintre cele cateva nume mari care risca o condamnare in Romania, tara care incearca sa demonstreze ca poate combate coruptia la nivel inalt. Uniunea Europeana, la care Romania a aderat in 2007, monitorizeaza sistemul judiciar roman si a cerut in mod repetat actiuni mai ferme impotriva oficialilor suspectati de abuzuri.

Citește și
Gigi Becali in 2009
Care este meniul lui Gigi Becali in inchisoare: paine cu marmelada si iahnie de fasole cu carnati
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Excentricul Gigi Becali, fost cioban, care a infuriat grupurile pentru apararea drepturilor omului cu opozitia sa afisata fata de homosexuali si drepturile minoritatilor, a castigat un mandat in Parlament in decembrie si a devenit membru al Comisiei Juridice, adauga Reuters. El a demisionat din cadrul aliantei la inceputul anului, dar a ramas deputat independent.

Associated Press prezinta intr-o stire scurta informatia potrivit careia finantatorul clubului de fotbal Steaua, un fost sef al Statului Major si un fost ministru al Apararii au fost condamnati la doi ani de inchisoare fiecare pentru abuz de putere si mita intr-un caz de schimb ilegal de terenuri care a avut loc in perioada 1996-1999.

Agentia belgiana Belga aminteste ca sentinta pronuntata este definitiva si adauga ca Steaua Bucuresti, detinuta de Gigi Becali, este campioana Romaniei in acest sezon. Agentia italiana Ansa prezinta, de asemenea, pe scurt informatii privind condamnarea lui Becali si motivele care au determinat-o.

Publicatia sportiva L'Equipe adauga ca pierderile statului roman in aceasta afacere se ridica la 892.000 de dolari, in timp ce postul de televiziune Eurosport adauga ca Becali a incercat sa paraseasca tara cu destinatia Israel.

Averile celor 8 grei din fotbalul romanesc. Ce risca financiar in cazul in care vor fi condamnati

Gigi Becali a fost condamnat definitiv, luni, de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru Victor Babiuc si fostul sef al Statului Major General Dumitru Cioflina au primit cate doi ani de inchisoare, tot cu executare. Potrivit deciziei luate luni, completul de cinci judecatori al instantei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

In cazul finantatorului echipei Steaua Bucuresti - condamnat anterior la trei ani de inchisoare cu suspendare in dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanta a revocat suspendarea executarii acestei pedepse. Judecatorii au reindividualizat pedepsele de cate trei ani de inchisoare primite de Becali in acel dosar si le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.

Dupa recontopirea pedepselor, au aratat judecatorii, Gigi Becali urmeaza sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de inchisoare cu executare, din care instanta a dispus sa fie scazuta perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, in care omul de afaceri a fost retinut si arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrarii de persoane.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Gigi Becali:
Gigi Becali: "Condamnarea mea a fost negociata. S-a spus ca e bine pentru Schengen"

Deputatul Gigi Becali a declarat, luni 20 mai 2013, dupa aflarea sentintei, ca, de fapt, condamnarea sa a fost negociata "intre servicii" si "intre judecatori", considerandu-se ca "e bine" pentru Schengen si pentru MCV.

Care este meniul lui Gigi Becali in inchisoare: paine cu marmelada si iahnie de fasole cu carnati
Care este meniul lui Gigi Becali in inchisoare: paine cu marmelada si iahnie de fasole cu carnati

Urmeaza trei saptamani de carantina la penitenciarul de maxima siguranta Rahova, perioada in care specialistii il vor evalua pe Gigi Becali din punct de vedere medical si psihologic, dar mai ales ii vor individualiza modul de executare a pedepsei.

CONTRASTUL GIGI BECALI, milionarul fara bani in banca. De la fapte caritabile la jigniri memorabile
CONTRASTUL GIGI BECALI, milionarul fara bani in banca. De la fapte caritabile la jigniri memorabile

Gigi Becali, nascut in 1958 in Braila, este deputat in Parlamentul Romaniei, europarlamentar si finantatorul celui mai titrat club de fotbal din Romania.

CTP, la Gandul LIVE:
CTP, la Gandul LIVE: "Daca acest martafoi ajunge presedintele Romaniei, ma retrag din gazetaria politica"

CTP, la Gandul LIVE: "Daca acest martafoi ajunge presedintele Romaniei, ma retrag din gazetaria politica".

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.