Reţete de Paşte. Cotlete de berbecuţ şi chiftele de legume
Bucătarii profesionişti, dar şi gospodinele pricepute ne-au dezvăluit că este foarte importantă pasiunea pusă în fiecare fel de mâncare. Friptura de Paşte trebuie musai să fie însoţita de garnituri uşoare, făcute din legume şi verdeţuri de sezon.
Pentru o masă sănătoasă, mergem la piaţă, unde produsele sunt proaspete şi de multe ori mai ieftine decât în magazin. Pe leurda, ceapă verde, loboda, cartofi, morcovi, câteva cotlete de berbecuţ sau miel, şi un pachet de unt mai gras nu dăm mai mult de 40 de lei. Iar în 30 de minute, este gata un meniu delicios.
Daniel Joa, chef: "Facem o reţea de Paşte cu nişte cotlete de berbecuţ. Şi facem nişte unt cu leurdă Luăm nişte unt de calitate, 80% grăsime, îl lăsăm să se inmoiae, tocam leurda, asezonam cu nişte sare şi piper, se amesteca, îl punem într-o folie şi îl punem la rece."
Lăsăm untul cu leurda la rece şi punem cartofii tăiaţi la fiert. Pe cotlete lăsăm grăsimea doar pe o parte.
"Le-am pus cu faţa în jos să se topesca grăsimea, de fapt grăsimea îi dă gustul. Le putem întoarce pe partea cealaltă, nu le lăsăm mult, maxim 2 minute pe o parte, maimx 2 pe cealaltă”, explicăp chef Daniel Joa.
Morcovii îi tăiem oblic şi îi lăsăm la încins în grăsimea rămasă de la carne. Ceapa verde o călim fie în tigaie, fie pe plită.
"Farfuria e gata, cotlelete de berbecuţ, piure cu cimbru, sosul de miel, ceapă verde, morcovi, untul cu leurda care a intrat deja în carne şi a aromat carnea. Şi atât. Poftă bună!"
Alt chef, altă reţetă. Chiftele de legume, care sunt gata în 20 de minute. Cheltuiala este şi ea mică. "Avem cozi de ceapă, lobodă, mărar, pătrunjel, cozi de usturoi şi practic o să punem peste ou, făină şi le prăjim. Important e ca uleiul să fie încins şi să le lăsaţi în pace un pic să se stabilizeze."
În funcţie de preferinţe, putem adăuga şi brânză. Sosul îl facem din ridichi şi iaurt gras.
"Vor constrasta un pic cu chifteaua asta.Este foarte bună aşa pentru că îi dă un pic de aciditate, chifteaua asta e dulce."
Un dressing excelent, pentru o bucată de carne slabă şi o garnitură de orez, putem face din praz, măsline şi ardei copt.
„Ceapă verde cu un pic de ulei, după ce s-a înmuiat ceapă, ardeiul copt şi curăţat, sos de roşii. Puteţi lua de pe foc şi puneţi măslinele, ele stau în căldura aia şi se gătesc şi lasa sarea."
Claudia prefera însă reţetele clasice pentru masa de Paşte. Şi se lauda cu ele pe reţelele de socializare, unde aduna sute de like-uri. "Eu sunt pe un blog cu alte gospodine şi ce ocazie mai potrivită decât de Paşte să ne lăudăm fiecare cu ce facem. cozonacul şi pasca friptura de miel, pentru care suntem renumiţi în gaşca de prieteni, nişte aperitive, drobul de miel."
Una peste alta, oricine poate inventa reţete, după propriul gust.