Rețea de trafic de bebeluși în Creta, cu ramificații în România. Zeci de tinere forțate să facă copii. Prețul unui nou-născut
Zeci de tinere din Europa, printre care și românce, au fost traficate, închise și exploatate de o grupare condusă de un medic ginecoloc din Creta.
Cel puțin 30 de tinere erau ținute în cel puțin 14 case, unde rămâneau însărcinate împotriva voinței lor, apoi, nășteau bebeluși.
Printre clienți grupării se numărau bărbați singuri care doreau copii, cupluri infertile sau chiar persoane de același sex, scrie protothema.gr.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit sursei menționate anterior, un bebeluș născut de o mamă surogat era vândut chiar și cu 120.000 de euro.
Nouă persoane, printre care și o româncă, au fost arestate în Creta pentru cel puțin zece infracțiuni ce au legătură cu traficul de persoane, adopții ilegale și recoltarea ilegală de ovule.
Un ginecolog, creierul grupării
Un ginecolog, deosebit de cunoscut în Creta, este „creierul” rețelei de trafic de bebeluși care își avea sediul în Chania și care a fost recent destructurată de autorități.
Bărbatul de 73 de ani ar fi înființat, în colaborare cu lucrătorii de la centrul pe care îl conducea, un „parashop” pentru vânzarea și comercializarea de bebeluși. Un bebeluș născut de o mamă surogat era vândut chiar și cu 120.000 de euro, 70% din profit fiind încasat de grupare.
Lista lor de clienți includea cupluri fără copii, cupluri de același sex sau bărbați singuri, care doreau să devină părinți. Cei care doreau să cumpere un copil făceau coabitări virtuale cu femei folosite de grupare ca mame surogat, femeile nășteau copiii, apoi îi predau și divorțau.
„În acest fel și prin documente false, încercau apoi să legalizeze copiii pentru a nu fi observați de autorități”, scrie protothema.gr, citând surse din anchetă.
Ginecologul, embriologul, biologul și românii
Rețeaua ar fi fost formată din ginecologul în vârstă de 73 de ani, un embriolog, un biolog și încă trei femei, care lucrau la clinica menționată ca secretare, dar și trei „brokeri” care se aflau la Atena, Salonic și în România și care aveau sarcina de a găsi femei, în principal din țările din balcanice și din Europa de est, și de a le convinge să coopereze cu gruparea în schimbul unei sume de bani.
„Era o femeie din România care lucra la acest centru. Aceasta avea toate legăturile cu România - Atena și România - Salonic. Existau alți doi brokeri, unul în Salonic și unul în România, care găseau femeile și le racolau, una din România la Salonic, iar cealaltă din Salonic la Chania, cu toate cheltuielile plătite”, au descris pentru protothema.gr cadrele EL.AS care au cunoștință de caz.
Apoi, românca care lucra la „fabrică” le lua pe femei și, în colaborare cu ceilalți membri ai organizației, le îngrijeau, le ofereau asistență medicală și se ocupau de hrana și cazarea lor.
„Dar, în cele din urmă, nu le-au dat banii promiși. Au profitat de ele. Li se dădea ca un bonus lunar, de 300 până la 600 de euro, în funcție de ceea ce făceau. Unele femei nu au devenit mame surogat, ci au donat ovule, material genetic, pe care medicii le luau și le foloseau la alte femei”, au mai declarat aceleași cadre pentru protothema.gr.
Apoi, ștafeta era pasată biologului grupării care, în colaborare cu medicii, lua materialul genetic al femeilor sau le lăsa însărcinate și le ținea în niște mici spații timp de nouă luni, până când acestea nășteau.
Profiturile obținute de organizație din activitatea lor infracțională au fost de așa natură încât au înființat și companii offshore pentru a gestiona banii câștigați fără a atrage suspiciuni.
„Acum se face un control și de către SDOE pentru a identifica banii proveniți din activitatea lor. Totodată, ei sunt implicați în falsuri și înșelăciuni”, au explicat surse din poliție.
Nouă persoane, printre care și o româncă, arestate
În acest caz, autoritățile au procedat deja la arestarea a nouă persoane. Mai exact, șase persoane au fost arestate în Chania, două în Atena și una în Salonic.
Cele două arestări din Atena privesc o româncă, asociată a rețelei, și o femeie care născuse un copil și care intenționa să meargă cu prima arestată la Salonic pentru a-l preda unui cuplu.