Republica Moldova, mai aproape de statutul de membră UE. Rezoluția eurodeputatului Siegfried Mureșan, supusă la vot

Ultima actualizare: 04-05-2022 20:15
Siegfried Mureşan
Agerpres

Republica Moldova ar putea intra în mecanismul de aderare la Uniunea Europeană. O rezoluție a Parlamentului European în acest sens va fi supusă la vot joi, inițiată de europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Eurodeputatul PPE/PNL solicită, prin această rezoluție acordarea Republicii Moldova a statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

„Am încheiat negocierile pe rezoluția Parlamentului European privind Republica Moldova
Cel mai important element al rezoluției: noi, Parlamentul European, cerem acordarea Republicii Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană
Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina.
Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați care au intrat în țară fugind din calea războiului.
De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și Republicii Moldova. Din acest motiv, am inițiat această rezoluție, am negociat-o cu celelalte grupuri politice și o vom vota mâine în plenul Parlamentului European”
a anunțat Siegfried Mureșan pe contul său de Facebook

Europarlamentarul român a enumerat și avantajele de care s-ar bucura vecinii noștri din est.

„Această Rezolutie este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene.
Alte elemente importante din rezoluție:
- Cerem integrarea Republicii Moldova la piața unică a Uniunii Europene. Prin accesul la piața unică, produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă și oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din țările Uniunii Europene.
- Cerem creșterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova
- Solicităm Comisiei Europene să înainteze o propunere privind liberalizarea deplină a transporturilor și a comerțului dintre Republica Moldova și Ucraina.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO