Comisia Europeană a propus eliminarea treptată a importurilor de petrol și de produse rafinate rusești, în cursul acestui an.

Federația Rusă ar rămâne astfel fără o parte importantă din sursele financiare care îi permit să finanțeze războiul din Ucraina, pentru că Uniunea Europeană este acum cel mai important cumpărător de țiței. România se alătură acestei decizii, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene:Propunem astăzi o interdicție asupra petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă de import, pentru tot petrolul rusesc, pe mare și prin conducte, brut și rafinat.

În aplauzele parlamentarilor europeni, șefa Comisiei Europene a anunțat propunerea de eliminare treptată a petrolului rusesc în următoarele șase luni și a produselor rafinate, benzină și motorină, până la finalul anului.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene:Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri. Și să fie clar: nu va fi ușor, pentru că unele state membre sunt puternic dependențe de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să facem acest lucru.

Excepție ar putea face Ungaria și Slovacia, țări dependente de petrolul rusesc, care ar putea importa și anul viitor, potrivit presei internaționale.

România importă aproximativ 60-70% din necesarul de petrol, din care o treime reprezintă petrol rusesc, conform estimărilor autorităților. Acum ar putea fi și mai puțin, în condițiile în care, recent, Petrom, una dintre companiile petroliere, a anunțat că a renunțat deja la importurile de petrol rusesc. Producția autohtonă de petrol reprezintă aproximativ 30% din total și este prelucrat la rafinăria Petrobrazi. O singură rafinărie mai aduce acum țiței din Federația Rusă, din cele trei rafinării de petrol din România. Este vorba despre Petrotel-Lukoil.

Virgil Popescu: Nu cred că se pune problema în acest moment să nu găsim resurse de petrol pentru a putea funcţiona. Noi am discutat de foarte mult timp cu companiile din România care deţin rafinăriile, am spus de această posibilitate.

Klaus Iohannis:Propunerea făcută de Comisie este una pe care o sprijinim. România va fi pregătită și va face față dacă în final se dorește această abordare.

Barilul de petrol s-a scumpit cu trei procente imediat după anunțul Comisiei Europene. A ajuns la 108 dolari pe piața internațională.

Radu Dudău, director al Energy Policy Group:Probabil că acolo o să stăm şase luni, poate 12, asta înseamnă preţuri considerabil mai ridicate la pompă decât acum un an, dar nu aş spune că intrăm într-o perioadă de volatilitate completă, în care să o ia complet razna preţurile în sus. Deci probabil o să rămânem în jurul a opt lei pe litrul de motorină.

Oprirea treptată a importurilor de petrol și produse petroliere urmează să fie decisă în cadrul Consiliului Uniunii Europene, prin vot unanim al tuturor statelor membre.