Acum, la Romania, te iubesc!: Cine sunt romanii cu internet, televizor cu ecran plat, dar cu WC in fundul curtii
Cu un picior in secolul tehnologiei avansate, cu celalalt in Evul Mediu! Doar 4% dintre locuintele de la tara sunt racordate la un sistem de canalizare.
Satul romanesc a cheltuit prost sume colosale, apele murdare se varsa direct in rauri si cu totii suportam consecintele. Despre o afacere care nu miroase a bine vorbim pe larg duminica, 26 aprilie, la "Romania, te iubesc!".
Azi, 62% din locuintele rurale ale Romaniei sunt conectate la internet. Pana si cel mai amarat bordei are macar un ecran plat. Dar cand vine vorba de canalizare si apa curenta, timpul pare sa fi stat in loc. 64% dintre taranii romani nu au o baie in casa, cu o chiuveta sau un dus. Iar 72% dintre eu au closetul in fundul gradinii. Asa se face ca pentru jumatate dintre romani, toaleta in conditii civilizate ramane un lux de neatins.
Alegeri 2024
21:33
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifrele oficiale transmise de BEC în timp real
21:29
George Simion, după rezultatele exit-poll-urilor: „Manipularea de la sondaje nu se confirmă. Eu mi-am luat rolul în serios”
21:25
Cine este Călin Georgescu. A obținut un rezultat surprinzător la alegerile prezidențiale din 2024
21:23
Elena Lasconi, precaută după ce exit-poll-urile fără voturile diasporei o dau în turul II: ”Speranța este vie în România”
Statul a investit bani grei in sisteme de epurare a apelor uzate, dar adeseori acestea zac nefolosite sau nici nu sunt terminate.
Comuna Stanesti din Gorj a canalizat 4 sate. Degeaba. Au trecut aproape 3 ani, dar oamenii nu se branseaza.
Vasile Parvulescu, primar Stanesti: "N-au mai fost bransari la reteaua de canal, de fapt nici la conducta de apa, decat vreo 4 bransamente s-au mai facut".
La Stanesti, taxa pe canalizare ar costa 3 lei metrul cub de apa. Dar bransarea la retea, plus constructia baii in sine - inseamna o investitie de sute de lei.
Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii: "Nu exista o legislatie care sa ne oblige, dar ne obliga bunul simt este obligatoriu, este si obligatie asumata de catre Romania".
In 2007, la aderare, Romania a promis Uniunii Europene ca pana in 2015 va avea canalizare in toate orasele si ca pana in 2018 se vor civiliza si satele.
Liviu Dragnea: "Noi ar trebui sa avem canalizare 100% de ieri."
Deocamdata, jumatate de tara isi varsa apele menajere in raurile patriei. 25% din bolile hepatice si gastro-intestinale sunt puse pe seama apei, pe care romanul si-o infesteaza singur. Si noi toti suportam consecintele.
Valentin Soneriu, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene: "S-au cheltuit pana in prezent in jur de 6 miliarde, din care 60% s-au dus pe canal, putem risca ca la un moment dat sa dam acesti bani inapoi".
Taranul roman stie unde gresesc autoritatile si compara canalizarea cu gadgeturile electronice: "Cand l-am vazut prima oara, zic: stai oleaca, ca-i prea mare. Da cand stai si te gandesti de exemplu, uite, m-am ratacit undeva si iau si fac locatia exacta, e un lucru bun, nu? Deci multi si-ar da seama in momentul in care ceva ar merge, dar cand nu merge??? Ceva? Ce poti sa vezi?".
Gheorghe Onut, sociolog: "Ok, dar daca n-ai 3 lei pentru canalizare, ai 3 lei pentru cei 4 giga de internet? Uite ca ai! Deci e o chestie din minte!"
Sociologii pun problema la fel ca si taranul: n-ai cum sa-ti doresti ceea ce nu cunosti:
Intreaga poveste, la "Romania, te iubesc", si tot atunci mergem in singurul sat din tara care are canalizare gratis, fiindca a investit intr-un sistem ecologic fara costuri de intretinere. Cat de ieftina e o asemenea investitie si de ce un singur sat a facut-o, de ce nu reusesc autoritatile sa-si pastreze promisiunea de a nu mai polua apele tarii, vedeti la "Romania, te iubesc!".