Remus Truica, audiat de procurorii DIICOT in dosarul "Credite pentru VIP-uri". Suma uriasa cu care ar fi inselat BRD
Remus Truica a ajuns joi dimineata din nou in fata procurorilor DIICOT. Omul de afaceri este audiat in dosarul "Credite pentru VIP-uri", in care e acuzat ca ar fi inselat BRD cu nu mai putin de 35 de milioane de euro.
La intrarea in sediul DIICOT, Remus Truica nu a dorit sa faca declaratii.
Remus Truica a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani. De asemenea, Truica a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri si imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurator pana la concurenta sumei de 35 milioane euro.
In acelasi dosar, fosta sotie a lui Truica, Irina, este urmarita penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani. Totodata, alte 27 de persoane s-au ales cu dosar penal, printre care se afla fostul senator Sorin Rosca-Stanescu, omul de afaceri Adrian Sarbu, precum si fosti si actuali directori ai BRD, respectiv Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Stefanescu Gavrilescu, Dana Bajescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceausu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.
Conform DIICOT, la sfarsitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne, cat si cele emise de BNR, unor persoane fizice si/sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune.
Prejudiciul cauzat BRD se ridica la aproximativ 43,5 milioane de euro. Doi dintre liderii gruparii, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD, au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, persoane care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru niciunul dintre credite nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate.
Remus Truica a beneficiat de 15 dintre cele 17 credite acordate in mod fraudulos de BRD. Creditele au fost date unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul lui Truica, acesta obtinand astfel suma de 35 milioane euro, care a fost in ceea mai mare parte externalizata prin includerea acesteia in circuite financiare prin conturi deschise in Monaco, Elvetia, Austria si Cipru, conturi controlate direct de Remus Truica si Cristian Aparaschivei (soferul lui Truica).
Banii au fost folositi pentru achizitionarea unor bunuri de lux, ambarcatiuni si imobile.
Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute in categoria creditelor neperformante, BRD constituind provizioane in cuantum de 20,2 milioane euro, dupa ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobanzilor si comisioanelor.