Regina Ana implineste miercuri 90 de ani. Aniversarea e sarbatorita printr-un volum dedicat acesteia


Ultimul update: Sambata 21 Septembrie 2013 07:13
Data publicarii: Miercuri 18 Septembrie 2013 13:38
Categorie: Stiri actuale

Regina Ana implineste, miercuri, varsta de 90 de ani, aniversarea acesteia fiind marcata de Familia Regala prin lansarea, de la ora 18.30, a volumului "Ana. Portretul Reginei", la Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" din Bucuresti.

Potrivit unui comunicat al biroului de presa al Familiei Regale, "majestatile lor au hotarat sa sarbatoreasca aceasta frumoasa aniversare in mod privat".

Totusi, miercuri, cu ocazia implinirii de catre Regina Ana a varstei de 90 de ani, principesa mostenitoare Margareta si principele Radu vor participa la o lansare de gala a volumului "Ana. Portretul Reginei", aparut la Curtea Veche Publishing. Evenimentul este gazduit de Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" si va incepe la ora 18.30.

Volumul "Ana. Portretul Reginei", de principele Radu, este un album cu fotografii de familie infatisand-o pe regina. Asa cum editura Curtea Veche si-a obisnuit cititorii prin colectia "Casa Regala", informatiile ce insotesc fotografiile sunt foarte personale: nici literatura, nici istorie, textul ce insoteste fotografiile reginei, din copilarie si pana astazi, sunt insemnari de familie ce scot la iveala frumusetea si farmecul, spontaneitatea si eleganta, dar si firea energica a acesteia, toate sfidand parca destinul ce nu a ferit-o de suferinta, se spune intr-un comunicat remis de Curtea Veche Publishing.

"De-a lungul istoriei Romaniei, monarhii tarii au stiut sa fie alaturi de poporul roman atunci cand acesta a avut cea mai mare nevoie; in ultimele doua decenii, majestatile lor Regele Mihai si Regina Ana au fost mai aproape de romani decat oricand altcandva in viata. Iar acum, cand Regina Ana a devenit cea mai longeviva consoarta de voievod sau rege din istoria Romaniei, este momentul ca toti cei apropiati de Familia Regala a Romaniei sa fie alaturi de majestatile lor regale, pentru a ii ura Reginei Ana «La multi ani!». Desi locuieste in Elvetia, majestatea sa a fost si este intotdeauna cu sufletul alaturi de poporul roman, iar de ziua sa de nastere, cu atat mai mult", se spune in comunicatul editurii Curtea Veche.

La randul sau, Iren Arsene, manager al Curtea Veche Publishing, a declarat: "Lipsa nedreapta a Reginei Ana din prim-planul societatii romanesti timp de zeci de ani ne-a rapit sansa la un model de eleganta, demnitate, darzenie, frumusete interioara si exterioara, iata de ce acest superb album imi provoaca nu doar o imensa bucurie, ci si o mare tristete".

Evenimentul de lansare a volumului "Ana. Portretul Reginei" va include un moment muzical sustinut de Corul Regal, dirijat Razvan Rados.

Intrarea la eveniment este libera pentru toti cei care doresc sa stea alaturi de Familia Regala, in ziua aniversarii Reginei Ana. Lansarea va fi urmata de o cupa de sampanie.

Fiica principelui René de Bourbon-Parma si a principesei Margareta a Danemarcei, principesa Ana de Bourbon-Parma s-a nascut la Paris, in data de 18 septembrie 1923. Aratand inca de mica o preferinta pentru activitatile potrivite, in acele vremuri, mai mult barbatilor, viitoarea Regina a Romaniei a indragit cu deosebire geografia si istoria, fiind mereu un om de actiune.

Principesa Ana si Regele Mihai s-au casatorit la palatul regal din Atena, in ziua de 10 iunie 1948. Cele cateva luni de confuzie si pribegie de dupa plecarea Regelui din Romania, la 4 ianuarie 1948, nu au fost decat inceputul unui sir de decenii in care Mihai I si Ana si-au cladit incetul cu incetul viata de familie, care a constituit mereu, pentru ei, un refugiu impotriva vitregiilor sortii.

In anii exilului, Regele Mihai si Regina Ana s-au bucurat de farmecul si linistea vietii de la tara, pe domeniul Bramshill, proprietatea de langa Londra a Lordului Brockett. Mai tarziu, au locuit, tot in Anglia, intr-o alta proprietate, numita Ayot St. Lawrence.

Regele si Regina au gasit cele mai neobisnuite formule de a-si castiga existenta. In rastimpul sederii lor in Marea Britanie, in anii ’50, au muncit la ferma si in propriul lor atelier de tamplarie. Regele si Regina s-au mutat in Elvetia in anul 1956, iar Villa Serena de la Versoix a devenit, in Romania, simbolul Coroanei, al demnitatii si al libertatii confiscate.

De la Versoix a venit Regina Ana in Romania, la inceputul anilor ’90, cand Regelui Mihai i se refuza prezenta in tara.

Semnificatiile zilei de 10 MAI, Ziua Regalitatii. INFOGRAFIC cu Casa Regala
Regina Ana a fost externata din spital. Starea Majestatii Sale e buna, dar recuperarea este delicata
VIDEO PROTVPLUS.RO