Sicriul Regelui Mihai, lăsat singur înainte și după slujba de la Biserica Ortodoxă din Lausanne
Călătoria Regelui Mihai spre România a marcat, luni la ora 15:00, primul popas.
Trupul său a fost depus la Biserica Ortodoxă din Lausanne, cea în care şi-a botezat trei dintre fiice şi de unde şi-a dus pe ultimul drum mama, pe Regina Elena.
Într-un fel cu totul răscolitor însă, sicriul cu fostul suveran a ajuns la biserică neînsoţit de familie, adus şi lăsat în curtea lăcaşului, timp de o jumătate de oră, până când au venit două dintre fiicele sale. Tradiția spune că familia trebuie să fie de față în momentul în care este dus la altar. Regele Mihai a fost lăsat singur, așa cum a fost, poate, întreaga sa viață departe de România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Momentul i-a surprins pe românii veniţi să-şi ia rămas bun, care au privit uimiți situația.
Corespondentul ProTV Alexandra Tănăsescu a relatat pe Facebook ce a simţit în faţa acestei situaţii:
Pe uşa bisericii din Lausanne a fost postat şi un afiş despre această situaţie:
Imediat după slujba religioasă, toate rudele Regelui au părăsit biserica şi sicriul a rămas singur, păzit de un bărbat. Din când în când, mai intra în capelă câte un localnic, pentru a se reculege la căpătâiul Regelui.
În acest timp, în ţară, Parlamentul a ţinut o şedinţă solemnă, în care s-au spus vorbe mari despre principii democratice şi modelul oferit de Rege.
Acolo au avut loc mai multe evenimente importante pentru familia regală, printre care botezurile principeselor Margareta, Elena și Irina, dar și cununia religioasă a Reginei Margareta cu principele Radu Duda.
Regele, adus miercuri în țară
”Sâmbătă, 16 decembrie, în ziua despărţirii de Regele Mihai, la funeralii va fi prezent Prinţul Charles al Marii Britanii”, anunţă reprezentanţii Patriarhiei Romane.
''Din ce am aflat, cel care a confirmat prezenţa sa la slujba de înmormântare, până acum două zile, este Prinţul Charles al Marii Britanii şi încă o persoană din partea Casei Regale a Spaniei, fără să vă pot da acum un nume, până marţi vom afla mai multe'', a precizat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.
Pe o vreme mohorâtă, romanii stabiliţi în diverse colţuri ale Europei au ţinut să ajungă la Reşedinţa Regelui Mihai, din Aubonne pentru a depune flori şi a aprinde lumânări. Cu toţii au putut intra şi în casa Majestăţii Sale.
Într-o linişte deplină, rând pe rând, oamenii au fost apoi invitaţi să lase mesaje în cartea de condoleanţe.
”Foarte multă tristeţe, mi se pare pare că am fi putut face lucrurile altfel. Regele a fost o persoană atât de demnă şi stoică, cu o viaţă atât de dificilă şi grea, nu i-am returnat bunătatea faţă de noi, aşa cum ar fi trebuit să facem'', a transmis o femeie din Lausanne, care a venit să-i aducă un ultim omagiu regelui.
Deschiderea Reşedinţei Regale pentru că oamenii să se poată ruga la căpătâiul regelui este un gest unic în istoria Familiei Regale. Primirea în Casă este atât de caldă şi de intimă, încât nu te simţi un străin, ci un apropiat dintotdeauna al Majestăţii Sale.
Sicriul va fi adus în România, miercuri, pe 13 decembrie. Iar sâmbătă, ultimul nostru monarh va fi înmormântat la Curtea de Argeş. Îşi va dormi somnul de veci alături de soţia sa, Regina Ana.
Prinţul Charles al Marii Britanii, nepot al Regelui Mihai, va fi prezent sâmbătă la funeraliile fostului suveran. De asemenea, şi membri ai Casei Regale din Spania, înrudită cu familia regală a României, vor participa la slujba de înmormântare.