Principesa Margareta și președintele Iohannis au participat la ședința dedicată memoriei Regelui Mihai în Parlament

sedinta solemna in Parlament
Pro TV

Custodele Coroanei române, Principesa Margareta şi Patriarhul Daniel au fost prezenţi la şedinţa solemnă comună a Parlamentului, dedicată omagierii personalităţii regelui Mihai I al României.

Ședința a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro, PRO TV NEWS și pe pagina de Facebook a Stirilor ProTV!

La lucrări au participat, alături de parlamentari, preşedintele Klaus Iohannis, Custodele Coroanei Române, principesa Margareta, patriarhul Daniel, premierul Mihai Tudose, membri ai Guvernului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cel al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Printre invitaţi s-au mai numărat foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, membri ai corpului diplomatic.

Citește și
Prințul Charles, prințesa Margareta
Prințul Charles și Casa Regală a Spaniei au confirmat prezența la funeraliile Regelui Mihai
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Şedinţa a început cu intonarea Imnului naţional al României, după care s-a ţinut un moment de reculegere în memoria Regelui.

Ulterior, a fost difuzat discursul Regelui Mihai adresat Parlamentului României în data de 25 octombrie 2011.

Alocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis, susținută în cadrul Ședinței solemne comune a Parlamentului dedicate omagierii personalității Majestății Sale Regele Mihai I

„Excelențe,
Alteță,
Doamnelor și domnilor parlamentari,
Distinsă audiență,

Onorăm astăzi, cu profund respect, memoria unei mari personalități a istoriei noastre, Regele Mihai I al României. Loial patriei și națiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre.

Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertății și democrației. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării țării de către comuniști, a dovedit curaj și simț al datoriei.

Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român.

În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire.
După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în țară și să se reculeagă la mormintele iluștrilor săi înaintași.

Acestor acțiuni disperate și absurde, le-a opus demnitatea și tăria caracterului său. Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat.

Onorată audiență,
Deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată.
Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate.

Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente. «Vom susține orice om politic», spunea Regele Mihai în urmă cu 17 ani, «indiferent de înclinația lui ideologică, atâta vreme cât el sau ea va rămâne angajat în respectarea drepturilor omului și a libertăților individuale, în eliminarea corupției, în protejarea tuturor românilor.»

Regele a apărat cu toate puterile și prerogativele sale România în vremea domniei și a făcut tot ce i-a stat în putință mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiționale ale României cu democrațiile occidentale.

Evoc aici și turneele și misiunile diplomatice pe care le-a întreprins pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, fiind convins că alegerea strategică de a orienta țara către Occident a reprezentat reîntoarcerea firească la opțiunile înaintașilor săi.

Doamnelor și domnilor,
Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moștenirea Regelui Mihai I. Prețuind memoria sa, noi toți avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă și respectată în lume, prosperă și puternică, cu un stat de drept solid, în care aspirația spre libertate și prosperitate a românilor este împlinită și în care nimeni nu este mai presus de lege.

O Românie în care viața publică să fie dominată de responsabilitate, decență și competență. În definitiv, o Românie mai puternică și mai unită, pe care suntem cu toții chemați să o desăvârșim. Fie ca amintirea Regelui Mihai I să rămână veșnică în inimile noastre!” - Klaus Iohannis.

Custodele Coroanei Române, principesa Margareta, a afirmat luni, la şedinţa solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului, dedicată omagierii Regelui Mihai I, că va continua să servească interesele fundamentale ale României şi îşi va închina munca românilor din toate ţările lumii.

"Începe un nou timp pentru Casa Regală. Cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale României. Ca şi Regele Mihai, voi închina munca mea românilor din toate ţările lumii. Coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituţiile fundamentale ale statului, pentru progresul ţării, în cadrul Uniunii Europene şi NATO. Regele a crezut întotdeauna că este datoria noastră să fim parte integrantă a acestor eforturi. Pe lângă activităţile de consolidare a comunităţilor româneşti, pe lângă proiectele caritabile, familia mea şi cu mine vom fi alături de instituţiile statului, în promovarea adevăratului chip al României şi a intereselor ei pe plan internaţional", a spus principesa.

Aceasta consideră că "ţările lumii au nevoie să cunoască mai bine ceea ce România a reuşit în 150 de ani ca stat modern, ce a realizat în secolul care a trecut de la Marea Unire şi ce a construit, după căderea comunismului".

 "Privind în urmă, putem să fim mândri de progresele naţiunii noastre", a adăugat ea.

Totodată, principesa a punctat că, în cadrul şedinţei solemne, se aduce un omagiu deopotrivă Regelui Mihai, cât şi celor "150 de ani de istorie modernă, plină de pagini tragice, dar şi înălţătoare".

"Solemnitatea la care participăm aduce omagiu Regelui nostru, atât de iubit de poporul român şi admirat de întreaga lume. Dar rostul distinsei adunări de astăzi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă, plină de pagini tragice, dar şi înălţătoare", a menţionat principesa Margareta.

Omagiindu-şi ilustrul părinte, principesa Margareta a afirmat că, "pentru aproape un secol, Regele Mihai a fost o parte din fibra statului român", pe care, "chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos".

''Am pierdut, ca întreaga Naţiune, un părinte. De aceea, în aceste clipe grele, suntem uniţi în doliul nostru. Bunătatea şi iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea ţării noastre, în momente de gravă abatere de la mersul firesc al lumii. Chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, Regele Mihai a fost o parte din fibra statului român. În inima părinţilor mei a existat întotdeauna un 'mâine'. Cu gândul la acel 'mâine', vă mulţumesc pentru ziua de azi. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", a încheiat Custodele Coroanei Române.  

Premierul Mihai Tudose: Regele Mihai rămâne în istorie

"Regele Mihai rămâne în istorie şi îi suntem datori. Este datoria de onoare a fiecărui bun român să cunoască adevărul despre omul de stat care a fost şi rămâne Regele Mihai, despre curajul şi demnitatea dovedite în momente cruciale ale istoriei recente a României sau despre puterea de a înţelege să renunţi la binele personal în favoarea binelui public. Sunt convins că personalitatea vibrantă a Majestăţii Sale va continua să inspire generaţii întregi de români, care îl vor iubi cu sinceritate, aşa cum şi Regele Mihai şi-a iubit întotdeauna poporul în acel fel unic în care numai un suveran poate să o facă", a declarat premierul Mihai Tudose Tudose, la şedinţa solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului, dedicată omagierii Regelui Mihai I.

Potrivit şefului Executivului, Regele Mihai va rămâne în memoria tuturor "ca un depozitar al valorilor naţionale şi un apărător al intereselor autentice ale României".

"Din dragoste pentru popor a fost întotdeauna pregătit să-şi sacrifice confortul personal, dovedind faptul că un rege se poate ridica întotdeauna deasupra vremurilor. Aşa a putut ierta cu nobleţe toate nedreptăţile care i s-au făcut, ştiind că, în definitiv, nu sunt altceva decât proiecţia fricii şi a propriilor slăbiciuni ale celor care le-au săvârşit. După 89, Regele Mihai a înţeles că locul României este alături de statele libere şi democratice, că România are şi va avea rolul său bine definit între aliaţii NATO, că România nu se poate dezvolta în afara Uniunii Europene, că societatea românească trebuie aşezată pe valori fundamentale, precum democraţia şi libertatea", a spus Tudose.

Premierul a făcut referire şi la discursul susţinut de Regele Mihai, în urmă cu 6 ani, în Parlament.

"Un discurs testament, un discurs istoric, căruia astăzi îi dăm noi sensuri. Eu, ca om politic, am înţeles că responsabilitatea şi interesul public trebuie să stea la baza deciziilor, politicilor şi măsurilor pe care le luăm. Înţeleg că nu poţi guverna fără deschidere spre dialog, fără a înţelege şi accepta argumente, fără toleranţă. Ca român, înţeleg că este nevoie de moderaţie atât pentru omul politic, dar şi pentru cei ce conduc", a arătat Tudose. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că relaţia Regelui Mihai cu Parlamentul a fost în ultimii ani una apropiată şi a amintit momente cheie din timpul vieţii fostului suveran.

"Relaţia Regelui Mihai cu Parlamentul a fost în ultimii ani una apropiată. Pe 25 octombrie 2011, Majestatea Sa a susţinut de la tribuna Parlamentului un discurs, după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, înaintea instalării la putere a regimului comunist. Din perspectiva de azi, acest discurs poate fi considerat testamentul politic al Regelui Mihai 1. Majestatea Sa a subliniat atunci, printre altele, rolul fundamental al Parlamentului într-o democraţie. (...) În acelaşi discurs, Regele Mihai a invocat valorile care trebuie să ne definească pe noi, românii.

Cele mai importante lucruri de dobândit după libertate şi democraţie sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere. Identitatea şi demnitatea. Nu este întâmplător că tocmai în jurul acestor valori încercăm să construim în ultima perioadă viitorul naţiunii. Moartea Regelui Mihai ne-a îndurerat profund. A murit un om nobil, demn şi curajos", a spus Dragnea la şedinţa Parlamentului dedicată omagierii Regelui Mihai.

Dragnea a amintit că în 1944 monarhul României a decis întoarcerea armelor împotriva Germaniei hitleriste, contribuind din plin la victoria aliaţilor, iar în prezent istoricii consideră că decizia Regelui a scurtat cu cel puţin şase luni cel de-al Doilea Război Mondial.

"Regele Mihai a fost în exil un promotor al democraţiei şi al intereselor istorice ale României, păstrând vie speranţa întoarcerii ei la normalitate. Oricând i s-a cerut, şi nu numai, Regele a fost gata să acţioneze pentru binele ţării lui. După 1989, contribuţia Regelui Mihai şi a Familiei Regale la integrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană a fost semnificativă, chiar dacă în tradiţia discreţiei care caracterizează Familia Regală acest lucru a fost prea puţin comunicat public. Până în ultima clipă, Regele Mihai a luptat pentru ţara lui cu energie şi demnitate. Faptele sale şi viaţa sa demnă vor fi mereu un model pentru toţi românii care recunosc în Rege una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei sale", a menţionat Dragnea.

Fostul suveran al României a murit, marţi, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa din Elveţia.

Regele Mihai I va reveni pentru ultima oară în România pe 13 septembrie, dată începând cu care sunt programate ceremoniile funerare ale fostului suveran.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai I va fi transportat de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal. Sâmbăta viitoare, după scurta ceremonie religioasă şi militară din Piaţa Palatului Regal, sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun şi va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Principesa Margareta şi Patriarhul Daniel vor fi prezenți la şedinţa solemnă comună a Parlamentului
Principesa Margareta şi Patriarhul Daniel vor fi prezenți la şedinţa solemnă comună a Parlamentului

Custodele Coroanei române, Principesa Margareta şi Patriarhul Daniel vor fi prezenţi, luni, la şedinţa solemnă comună a Parlamentului, dedicată omagierii personalităţii regelui Mihai I al României.

Prințul Charles și Casa Regală a Spaniei au confirmat prezența la funeraliile Regelui Mihai
Prințul Charles și Casa Regală a Spaniei au confirmat prezența la funeraliile Regelui Mihai

Prințul Charles și un membru al Casei Regale din Spania au confirmat prezența la funeraliile regelui Mihai.

Repetiții pentru Funeraliile Regale la Palatul Elisabeta. Militarii au repetat fiecare moment al procesiunii
Repetiții pentru Funeraliile Regale la Palatul Elisabeta. Militarii au repetat fiecare moment al procesiunii

Militarii Regimentului de Gardă au făcut repetiţii duminică dimineaţă pentru funeraliile Majestăţii Sale Regele Mihai.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.