Regele Mihai l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana. Explicatia Casei Regale pentru decizia istorica

×
Codul embed a fost copiat

Decizie istorica luata de Regele Mihai Intai. Fostul Suveran al Romaniei i-a retras nepotului sau, Principele Nicolae, dreptul de a mai fi "Alteta Regala".

L-a retras si din succesiunea la Coroana, adica nu va mai avea nicio legatura cu monarhia romaneasca in afara celei de sange, si nu va mai putea emite pretentii la tron.

De acum, numele Printului Nicolae va fi Nicolae Mihai de Medforth-Mills, cel de dinainte de a se muta aici. "Este pentru prima data cand o astfel de hotarare este luata in acord si nu ca o pedeapsa", sustin reprezentantii Casei Regale.


Decizia de retragere a titlurilor dinastice a fost luata in Elvetia in lipsa Principelui Nicolae. A fost anuntata printr-un Comunicat nesemnat de Secretariatul Casei Regale.

"In calitate de Sef al Casei si Familiei Regale ale Romaniei, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gandul la Romania timpurilor care vor veni dupa incheierea domniei si vietii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat ca Familia Regala si societatea romaneasca din acele vremuri vor avea nevoie de o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti."

Citește și
Regele Mihai
Regele Mihai a dat Ministerul Mediului in judecata. Majestatea Sa cere 1 milion de lei prin patru procese
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Luca Vlad, Cancelarul Casei Regale: "Decizia nu doar ca este asumata, ci este intr-un total acord. De ce? Pentru ca la un moment dat intervine un moment in care iti pui niste intrebari. Daca drumul ales este potrivit. Drumul ales in acest rol in Romania presupune foarte multe privatiuni, reguli si restrictii care nu s-au potrivit neaparat cu dorintele si idealurile sale."

Este pentru a treia oara cand un membru al Casei Regale isi pierde titlul. In istoria Casei Regale a Romaniei au mai existat doua precedente de acest fel: Nicolae, regentul, caruia Carol al II-lea i-a retras titlul de Alteta Regala si, de curand, Principesa Irina, pe care tatal sau a pedepsit-o pentru ca a organizat lupte ilegale de cocosi.

Hotararea Regelui pica precum un trasnet peste Casa Regala, mai ales ca Principele Nicolae spunea in primavara, intr-o limba romana mult imbunatatita, ca abia acum s-a obisnuit cu misiunea si rigorile din viata sa.

Interviu cu Principele Nicolae, din primavara 2015:

Principele Nicolae: Cred ca in ultimele 6 luni m-am simtit mult mai relaxat mult mai confortabil in rolul meu, in pozitia mea si prin limba romana pot sa descriu caracterul meu in sfarsit.
Reporter: Ati vorbit cu bunicul dumneavoastra?
Principele Nicolae: Nu inca, nu inca, am fost ocupat - am ajuns numai acum o ora la Bucuresti. Am fost la Sibiu cu prietenii mei si la Sinaia am facut un mic tur. Am fost cu 26 de prieteni si a fost foarte foarte frumos

Printul Nicolae a pasit prima data pe pamant romanesc in 1992, cand Regele a revenit in tara dupa 45 de ani de exil.

In 2010, Regele a decis sa ii acorde titlul de Principe lui Nicolae, acesta devenind al treilea la tron in succesiunea, dupa principesa Margareta si mama sa, principesa Elena. In 2012, la chemarea bunicului sau, se muta in Romania si preia o parte dintre atributiile de reprezentare ale Majestatii Sale.

Nicolae de Romania, principe: "Pe masura ce petrec timp cu el, relatia dintre noi devine tot mai proeminenta, ne intelegem din ce in ce mai bine. Sunt barbat acum, nu mai sunt un copil, asa ca inteleg mult mai bine unele lucruri"

Din acel moment, Printul Nicolae a fost nevoit sa se supuna normelor impuse de protocolul regal. Asta nu l-a impiedicat, insa, sa isi pastreze stilul relaxat. Se implica deseori in campanii de protectie a mediului, este pasionat de fotbal, criket si rugby, dar si de masini. La aniversarea sa de 30 ani, a oferit poate cea mai nonconformista petrecere organizata vreodata la Palatul Elisabeta.

Fragment din interviu cu Principele Nicolae, din primavara 2015:

Principele Nicolae: "Ai vrut sa stii ce fel de obiceiuri incalca protocolul aici, cred ca pentru domnii aici de fata ar fi bine sa ne facem un selfie . Si daca tot ne faceti poze, ei bine iata ca putem si noi. Le pun pe Facebook, nu va ingrijorati! "

Dupa mai multe intamplari haioase, recunoastea amuzat ca s-a mutat de la Palatul Elisabeta intr-un apartament obisnuit din Bucurestii Noi. In trecut, de pilda, i-a fost imposibil sa comande pizza la palat, pentru ca toti vanzatorii credeau ca face glume proaste si ii inchideau telefonul.

Nicolae, la 1 aprilie 2015: "A fost mai dificil ca sa spun asa, decat unde locuiesc acum"

Cele mai recente imagini cu el il arata in vacanta sa din Romania, din luna iulie. Atunci, a mers cu bicicleta pe Transfagarasan.

Dupa decizia de azi, linia de succesiune la tron si la sefia Casei Regale a Romaniei revine la forma pe care Majestatea sa, Regele Mihai, a dat-o in 2007. Atunci, pentru ca nu avea mostenitori de sex masculin, regele a fost nevoit sa modifice statutul familiei regale si le numeasca succesoare pe fiicele sale.

In capul listei se afla Altesa Sa Regala, principesa mostenitoare Margareta a Romaniei. Aceasta este urmata de sora sa si mama lui Nicolae, Principesa Elena.

Pe locul 3, in locul lui Nicolae apare acum sora lui, Elisabeta Karina de Roumanie, stabilita in Anglia. Deocamdata, aceasta nu detine titlul de Alteta si, conform procedurii, Regele ar trebui sa emite un ordin special, asa cum s-a intamplat in 2010 si in cazul lui Nicolae.

De acum incolo, Nicolae va parasi Romania, o tara in care a locuit doar 3 ani. Toate proiectele sale, desfasurate in numele familiei regale, vor fi preluate de ceilalti membri ai casei.

Anuntul oficial al Casei Regale

In ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului sau Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al Romaniei" si calificativul de "Alteta Regala". De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei. Aceste hotarari au intrat in vigoare in aceeasi zi.

In calitate de Sef al Casei si Familiei Regale ale Romaniei, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gandul la Romania timpurilor care vor veni dupa incheierea domniei si vietii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat ca Familia Regala si societatea romaneasca din acele vremuri vor avea nevoie de o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti.

Pastrand aceeasi afectiune nepotului sau, Regele Mihai nadajduieste ca Nicolae va gasi, in anii viitori, un fel potrivit de a-si servi idealurile si de a folosi calitatile cu care Dumnezeu l-a inzestrat.

Alteta Sa Regala Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit instiintarea acestei decizii, printr-o scrisoare personala trimisa de Majestatea Sa Regele.

Principe doar pentru 5 ani

Principele Nicolae s-a nascut la 1 aprilie 1985, la Geneva, ca fiu al principesei Elena si al lui Robin Leslie Medforth-Mills, oficial al Organizatiei Natiunilor Unite.

In 2010, la implinirea varstei de 25 de ani, regele Mihai I i-a conferit titlul de principe al Romaniei si calificativul de Alteta Regala, in cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Elisabeta.

Din anul 2007, potrivit Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, Principele Nicolae era al treilea in Linia de Succesiune la Coroana Romaniei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ziua Regalitatii in Romania. La Palatul Elisabeta au fost prezenti foarte multi oaspeti, insa nu si Regele Mihai
Ziua Regalitatii in Romania. La Palatul Elisabeta au fost prezenti foarte multi oaspeti, insa nu si Regele Mihai

De 10 mai, de Ziua Regalitatii, cateva mii de persoane au fost invitate la o petrecere cu fast in curtea palatului Elisabeta. Ca in fiecare an, de la balconul palatului principesa Margareta si principele Nicolae au salutat multimea.

Regele Mihai a dat Ministerul Mediului in judecata. Majestatea Sa cere 1 milion de lei prin patru procese
Regele Mihai a dat Ministerul Mediului in judecata. Majestatea Sa cere 1 milion de lei prin patru procese

Majestatea Sa Regele Mihai isi cere drepturile in instanta.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.