Cat de necesar este referendumul din 6 octombrie in conditiile in care eutanasierea e posibila

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Luni 09 Septembrie 2013 06:58
Data publicarii: Vineri 06 Septembrie 2013 15:09
Categorie: Actualitate

Bucurestenii sunt chemati la vot. Consilierii generali au hotarat ca soarta celor 65.000 de caini comunitari va fi decisa de cetateni, prin referendum, in data de 6 octombrie.

Ramane astfel evidenta dorinta autoritatilor de a nu-si asuma decizia eutanasierii si de a pune pe umerii populatiei responsabilitatea curatarii orasului de cainii flamanzi.

Este oare nevoie de o astfel de consultare? Din punct de vedere juridic nu. Inca din 2002 avem o lege care le permite celor responsabili sa omoare animalele agresive.

Discutii aprinse la Primaria Capitalei, acolo unde in final s-a decis organizarea referendumului in prima duminica din octombrie.

Primarul Capitalei e convins ca doar asa poate rezolva problema cainilor vagabonzi, cu mandat clar din partea populatiei si nu din proprie initiativa, asa cum probabil ar fi trebuit de cand a fost prima oara ales.

Bucurestenii sunt chemati la vot, dar nimeni nu stie sa ne spune de ce. Sa ne amintim ca eutanasierea cainilor fara stapan a devenit posibila inca din 2002.

Legea de atunci inca in vigoare spune clar ca maidanezii ridicati de pe strazi pot fi ucisi daca, timp sapte zile, nu ii revendica nimeni.

Legea 227/2002 : "In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare (7 zile), cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia vor fi eutanasiati."

Nici legea din 2008 nu schimba cu nimic situatia. Precizeaza doar ca in cazul animalelor cu stapa, eutanasierea e interzisa. Prin urmare, legea din 2002 nu e anulata, iar procedura de eutanasiere in cazul cainilor fara stapan ramane posibila.

A existat o singura initiativa menita sa interzica eutanasierea maidanezilor, dar NU a fost niciodata in vigoare. Este vorba despre ideea fostului senator Marius Marinescu care a depus acest proiect in 2007 si care nici astazi nu e adoptat.

In 2011 Judecatorii Curtii Constitutionale s-au pronuntat pe text, dar nu s-au impotrivit eutanasierii asa cum pretind edilii si in ziua de azi.

"CCR nu a dat voie la eutansiere si de aia e nevoie de referendum", declara Sorin Oprescu.

Gresit. Daca e sa ne uitam mai atent pe decizia semnata de judecatorii Curtii: "In cazul cainilor agresivi si periculosi fara stapan, eutanasierea este o masura necesara".

Revenind la legile privind cainii fara stapan, parlamentarii s-au angajat ca saptamana viitoare sa adopte o noua lege diferita de toate celelalte care ar putea reglementa eutanasierea cainilor fara stapan la nivel national.

Lucrurile sunt cat se poate de clare. Problema cainilor comunitari sufoca Bucurestiul de 23 de ani si nimeni nu ia masuri. Poate pentru ca maidanezii sunt aducatori de profit si de voturi, atunci cand e vorba despre edili.

Numai asa se explica de ce avem parghii legale de rezolvare a problemei si nu le folosim. Evident ca ne punem si intrebarea fireasca ce rost mai are sa cheltuim in Bucuresti 6 milioane de lei pentru consultarea populatiei in conditiile in care eutanasierea e posibila?

Ca sa nu mai vorbim si de situatia absolut absurda in care bucurestenii nu participa in numar de jumatate plus unu la vot, iar referndumul nu poate fi validat?

Oricum ar fi dam niste bani pentru consultarea populatiei pentru o problema care putea fi rezolvata de edili de mai bine de 10 ani.

Brigitte Bardot denunta demersurile pentru eutanasiere, desi nu stie nimic despre situatia din tara
Brigitte Bardot denunta demersurile pentru eutanasiere, desi nu stie nimic despre situatia din tara
VIDEO PROTVPLUS.RO
cartofi laborator
Cartoful rezistent la secetă, creat în laborator. ”Vremea nefavorabilă i-a dublat prețul”
Cazurile de violență domestică, monitorizate cu brățări electronice
Întorsătură spectaculoasă în ancheta falsului doctor Matteo Politi
Cea mai nouă autostradă din țară, plină de gropi. Cum și-a spart o șoferiță parbrizul
Lanțul greșelilor în cazul copilului mort la Sanador. Șase medici au primit o mustrare
Înşelăciuni de sezon. Hering pe post de scrumbie la preţuri de trei ori mai mari
avion Tarom pe aeroport
Tarom și Guvernul României ar analiza achiziționarea companiei Blue Air
Imagini cu ușa de 100 de kg care a strivit un copil de 2 ani. Ce făcea mama lui
Unde a fost găsit elevul din Gorj care a fugit de acasă după ce a luat o notă mică
800 de kilograme de cocaină, găsite în șalupa abandonată pe o plajă aflată între Sf.Gheorghe și Sulina
Continuă tragediile provocate de incendierea voită a terenurilor agricole. Un bărbat şi-a pierdut viaţa
A fost anunțat programul vizitei Papei Francisc în România. Ce va face în cele 3 zile