Referendum. Mai multe voturi la țară decât la oraș. Explicația sociologilor
Scrutinul din acest sfârşit de săptămână îi intrigă pe sociologi. S-a votat mai mult la oraş decât la ţară, contrar aşteptărilor.
Iar procentele s-au apropiat doar duminică, pentru că sâmbătă diferenţa era mult mai mare. Însă cel mai probabil mulţi dintre locuitorii satelor au urmat îndemnurile preoţilor şi au mers la urne abia după slujbă.
Duminică este ziua în care, prin tradiţie, românii merg la vot. Şefii secţiilor de votare spun că sâmbătă s-au plictisit aşteptând alegătorii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anamaria Andrioaie, preşedinte de comisie: "Noi presupunem că au fost puţini votanţi, pentru că a fost foarte multă treabă la câmp. Marea majoritate a oamenilor probabil că şi-au văzut de treburile gospodăreşti şi de aceea nu s-au prezentat la vot. Astăzi a fost mai bine şi până la ora 13 avem o prezenţă de 110 alegători. Cel mai bine a mers prezența la vot în jurul orei 12, când probabil au ieşit de la biserică."
Reporter: "De ce nu mergeţi la vot?”
Localnic: ”Merg, dar acum merg la bar, beau o cafea, aştept pe cineva şi mergem toţi. Ieri am fost la muncă până târziu, mergem astăzi că e mai bine"
Procentul celor care au mers la secţiile electorale a crescut după slujbă. De la 10 dimineaţa la 16 a fost un salt de aproape 8 procente, de la 7,24 la 15,21.
Femeie: "Eu vin de la biserică direct, eu sper că vin. Ieri a fost zi de lucru şi azi sperăm că se atinge procentajul."
Bărbat: "Nu sunt de acord, pentru că nu are.. cultul religios e cult religios, pe când familia e familie.”
Sociologii spun că cel mai greu de înţeles este cum de procentul alegătorilor de la oraş este mai mare decât al celor de la ţară.
Barbu Mateescu, sociolog: ''S-ar putea să aibă de-a face cu mobilizarea partidelor. Dacă ar fi vrut să mobilizeze, ar fi adus mult mai mulţi la vot şi în special la ţară se simte influența."
O altă explicaţie stă şi în faptul că în multe secţii de votare din sate şi comune pe listele electorale figurează mulţi români care în prezent lucrează în străinătate.