Pricopie, rectorul SNSPA: Adversarii României vor un „Caritas politic” - un partid extremist care să prăbușească țara
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, spune că Rusia are „reprezentanți de seamă și în România” și că ei se străduiesc să dărâme orice este important pentru români, de la instituții până la valori, religie și tradiții.
„Rusia nu a renunțat niciodată la acest instrument, vechi de secole, de a-și controla partenerii sau lovi adversarii prin slăbirea lor din interior. Istoria este plină de exemple, iar politica prezentă reconfirmă năravul imperialist al Țarului, indiferent cum se numește el”, a scris rectorul SNSPA pe Facebook.
El afirmă că la noi în țară Rusia are reprezentanți de seamă, fie că vorbim de politicieni, jurnaliști, politicieni eșuați, oameni de afaceri sau (pseudo)intelectuali și susține că „unii dintre acești reprezentanți sunt – foarte posibil – pe statul de plată al Kremlinului. Alții sunt numai idioți utili”. Profesorul continuă și avertizează că acești intruși vor să construiască un „baros cu ajutorul căruia să dărâme orice este important pentru români”.
„Vizate sunt nu numai instituțiile și liderii lor legitimi, dar și valorile, cultura, tradițiile, religia. Până și naționalismul românesc, așa cum este el, bun sau rău, și cât este el, mult sau puțin, dar cu siguranță străin, la origini, de influențele Rusiei, este în pericol să fie confiscat. Mai simplu spus, pentru Kremlin, orice demers menit să întoarcă România de pe drumul său occidental este binevenit. Varianta ideală pentru adversarii noștri este, însă, alimentarea unui Caritas politic, sub forma unui partid extremist, care să ajungă la putere și care să prăbușească țara, la un moment dat, și să ne lase pradă pretențiilor expansioniste ale Rusiei”, a mai scris Remus Pricopie.
Ce ajută Rusia să prindă aripi în țara noastră
De asemenea, el menționează că Moscova este prezentă în România pe posturile de TV, pe internet, social-media și în cutiile poștale, în piețe sau acolo unde se poate transmite un mesaj de destabilizare, de inducere a îndoielii privind direcția României, pe calea sa euro-atlantică.
„Oriunde este o înjurătură groasă, Moscova fie a fabricat-o, fie o va amplifica, o va face mult mai vizibilă. Scopul? Am spus mai sus: disoluția socială – așa cum îi spun specialiștii – sau ura, haosul, într-un limbaj pe înțelesul tuturor. Evident, de multe ori Kremlinul lucrează cu materialul clientului”, a mai scris rectorul.
Rusia se folosește de orice eveniment care poate distruge încrederea cetățenilor în stat, iar România are material destul. „Accidentele de pe șoselele României, tragediile din spitale, greșelile politicienilor, corupția, traficul de droguri, excesele unui procuror sau judecător, lipsa de responsabilitate a unor funcționari publici etc., toate acestea induc o stare de insecuritate, lipsă de încredere în instituții, revoltă față de tot ce înseamnă STAT. Bine manipulată, această furie poate fi orientată către extremism, adică poate conduce către un dezastru politic, respectiv către ceea ce ar putea fi numit o țară de neguvernat”, a mai scris Pricopie.
Nu mai trebuie neglijat
Rectorul avertizează că propaganda rusă nu acționează la noi sub forma fățisă a apărării intereselor Kremlinului, ci „este mult mai înșelătoare, folosind sintagme respectabile, precum suveranitate națională, identitate națională, patriotism”.
Din acest motiv, Remus Pricopie scrie că „tabloul nu mai este unul de neglijat, iar o analiză la rece ne poate indica atingerea unui punct critic. Statul român ar trebui să treacă la fapte, să pună reflectoarele pe aceste acțiuni de dinamitare socio-politică a țării, să identifice circuitele financiare ilegale, care susțin în România ampla mașinărie de propagandă a Moscovei, să stabilească în ce măsură un partid politic parlamentar este sau nu implicat în toate aceste încercări de destabilizare a țării”.