Reacția MApN după ce propaganda rusă a susținut că urmărește prezența Armatei Române în Republica Moldova

Ministerul Apararii
Shutterstock

Propaganda rusă a transmis că a început să acorde atenție, de luni seară, prezenței Armatei Române în Republica Moldova.

Un cont de Telegram a postat un videoclip cu un tren ce transportă bilndate și echipamente românești prezentate ca fiind în Republica Moldova pentru un exercițiu comun.

Ministerul Apărării Naționale a dezmințit aceste informații, marți seară. Oficialii au explicat că în imagini este filmată o coloană tehnică militară care se întorcea, de fapt, de la exercițiul multinațional „Zimbrul 22”, desfășurat în perioada 3-12 octombrie.

Mesajul integral publicat de propaganda rusă

„Urmăritorii noștri au transmis că, pe 14 octombrie, un tren cu echipament militar al Forțelor Armate ale României a trecut din orașul românesc Iași în direcția Moldovei.

Citește și
meta
Meta a închis sute de conturi de Facebook false și site-uri de știri care răspândeau propaganda de la Kremlin
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Imaginile arată mai mult de zece vehicule armate, inclusiv vehicule blindate Piranha IIIC, B33, TAV-77, precum și mai multe camioane și un radar mobil.

În acest moment, pe teritoriul Moldovei se desfășoară exercițiile „Joint Combined Exchange Training-2022” (JCET), unde este anunțată și participarea personalului militar britanic. Cel mai probabil echipamentul este transferat ca parte a acestui eveniment.

Cu toate acestea, JCET-2022 constă în pregătirea unităților de forțe și operațiuni speciale. Iar adunarea unei astfel de cantități de arme ridică semne de întrebare.

Ținând cont de protestele antiguvernamentale de la Chișinău și de dispersarea lor violentă, precum și de declarațiile Maiei Sandu despre negocierile cu „țările partenere” privind rearmarea Armatei Moldovei, este foarte probabil ca echipamentul românesc să fi sosit cu un scop complet diferit.

Tensiunile din Moldova cres pe fondul nemulțumirii atât față de politica internă, cât și de cea externă a administrației Sandu. Dispersarea în forță a protestatarilor a agravat și mai mult situația și a pus Moldova în pericol de război civil.

Iar teza despre necesitatea restabilirii controlului asupra Transnistriei, care este dispersată în mass-media occidentală, creează și mai multe premise pentru un conflict armat”, este textul integral publicat de contul de Telegram Rybar.

Reacția MApN

„Activități de instruire ale militarilor Armatei României în poligoane din țară, prezentate în mod fals ca fiind desfășurate în Republica Moldova.

Semnalăm apariția unei noi dezinformări cu privire la așa-zisa prezență a militarilor români la activități de instruire în Republica Moldova, care a apărut pe canalele de Telegram afiliate propagandei rusești. Unul dintre materialele video incluse în aceste postări prezintă o coloană de autovehicule militare ale Armatei României, despre care se afirmă în mod fals fie că se întorc din, fie că se îndreaptă către Republica Moldova.

De fapt, în imagini este surprinsă o coloană de tehnică militară a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, care se întoarce de la exercițiul multinațional ,,ZIMBRUL 22”, desfășurat în perioada 3-12 octombrie în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, județul Galați. La exercițiu, care a fost planificat cu un an înainte, au participat militari români, americani și polonezi.

După finalizarea exercițiului, militarii, echipamentele și tehnica militară participante s-au întors către garnizoanele de reședință fie pe calea ferată, fie prin deplasări pe căile rutiere. Coloana din imaginile video a fost îmbarcată pe platformele de tren în gara din localitatea Șendreni, județul Galați, România, și s-au deplasat către Iași.

De asemenea, amintim că, în zilele de 18 și 19 octombrie, personalul și tehnica Batalionului 2 Infanterie„Călugăreni” care a participat la exercițiul „Călugăreni 22”, desfășurat tot în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, se vor deplasa, pe calea ferată și pe roți, spre garnizoana de dislocare la pace, București”, a transmis MApN pe Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Propaganda rusă urmărește îndeaproape prezența Armatei Române în Republica Moldova. Videoclipul postat pe rețelele sociale
Propaganda rusă urmărește îndeaproape prezența Armatei Române în Republica Moldova. Videoclipul postat pe rețelele sociale

Propaganda rusă a început să acorde atenție, de luni seară, prezenței Armatei Române în Republica Moldova.

Meta a închis sute de conturi de Facebook false și site-uri de știri care răspândeau propaganda de la Kremlin
Meta a închis sute de conturi de Facebook false și site-uri de știri care răspândeau propaganda de la Kremlin

O rețea extinsă de dezinformare originară din Rusia a încercat să folosească sute de conturi false pe rețele sociale și zeci de site-uri de știri false pentru a răspândi punctele de discuție ale Kremlinului despre invazia Ucrainei, potrivit Meta.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.