Recorduri la licitațiile din România. Un tablou de Nicolae Grigorescu, cea mai scumpă operă vândută

Ultima actualizare: 30-12-2020 19:55

Anul acesta o româncă şi-a completat colecţia de bijuterii cu un colier de 80 de mii de euro, o alta şi-a luat cu 32 de mii de euro o geantă, iar un colecţionar a plătit pentru un tablou de Grigorescu 220 de mii de euro.

Sunt recordurile înregistrate la licitaţii. Paradoxal, 2020 a fost un an bun, pentru acest domeniu în România, cu creşteri de până la 20 de procente.

Un tablou de Nicolae Grigorescu, a fost cea mai scumpă operă de artă vândută la o casă de licitaţie anul acesta cu 220.000 de euro. Topul continuă cu două lucrări de Nicolae Tonitza şi Ştefan Luchian, vândute cu peste 120.000 de euro. Au fost şi alte obiecte care au avut creşteri spectaculoase în timpul licitaţiei.

Alina Panico, Artmark: ”Vorbim de exemplu despre masa de şah a lui Nicolae Ceauşescu. A fost licitată în 40 de paşi de licitare. Vorbim de o piesă care a pornit de la 250 de euro şi a fost adjudecată pentru 16.000 de euro”.

Au fost recorduri şi la alte categorii. S-au licitat ceasuri de peste 2,5 milioane de euro, genţi şi bijuterii de lux.

Alina Panico, Artmark: ”Bijuterii rare confecţionate în ateliere celebre sau de către mari branduri, purtate la evenimente de amploare de către vedete precum JLo, Gal Gador, Beyonce sau Rihanna, dar un record a fost stabilit de o piesă extraordinară, un colier din aur alb, cu diamante albe care a fost adejucat pentru 80.000 de euro”.

Din primăvara, licitaţiile s-au mutat în mare parte în online. Chiar şi aşa, 2020 a adus creşteri mari de vânzări.

Ion Rizea, Alis: ”Anul acesta a fost un an mai bun decât oricare alt an normal. Vorbesc şi de sumele încasate, şi ce volumul de vânzări. Procentul de vânzări a crescut cu 15-20%, iar procentul de încasări cu 30% aproximativ. Credeam că această pandemie o să ne facă să tragem puţin pe dreapta, dar nu a fost aşa”.

Luciana Stanciu, Vikart: ”Odată cu declararea pandemiei profilul cumpărătorului român de artă s-a şi schimbat, dacă la început era mai degrabă al unui amator sau un colecţionar, acum este şi al unui investitor. Majoritatea investitorilor de artă au realizat că nu mai pot avea acces la vacanţe, la cumpărături şi şi-au canalizat investiţia în bunuri mobile”.

Pe plan internaţional, câteva lucrări semnate de artişti români au bătut record după record.


2020 a fost şi anul în care s-au organizat cele mai multe licitaţii caritabile.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO