Record de români aflați în izolare și carantină. Cum se pot testa acasă

×
Codul embed a fost copiat

Înregistrăm un record și în privința numărului de români aflați în izolare sau în carantină. Față de finalul săptămânii trecute sunt de două ori mai multe persoane în această situație, peste 66 de mii.

Potrivit noii legi, cei care au intrat în contact cu un bolnav trebuie să stea departe de comunitate două săptămâni. O perioadă de temeri, câtă vreme, fiind în izolare, nu mai pot să se testeze. Ambulanța vine numai dacă se simt rău. 

Recoltări pot fi făcute la cerere la domiciliu de unele clinici private, însă tariful ajunge și la 1.000 de lei.

66.578 de oameni sunt acasă sau în centre specializate, departe de cei sănătoși, fie pentru că sunt sau au fost purtători ai virusului sars cov 2, fie pentru că s-au întors din zone cu risc ori au intrat în contact cu un bolnav.

Dintre aceștia, mii de oameni s-au trezit în situația de a fi blocați în case timp de 14 zile, dar fară răspunsuri.

Este vorba despre cei din ultima categorie - cei care au intrat în contact direct cu un bolnav, iar în lipsa unor simptome nu sunt testați și nici nu pot merge la o clinică privată pentru recoltare.

Andrei Baciu, Ministerul Sănătății: „Pentru o astfel de situație, importantă este legătură cu medicul de familie și cu DSP, în speță cu cei care au efectuat ancheta epidemiologică, pentru că dacă apare orice simptomatologie, lucrurile acestea trebuie comunicate imediat, pentru a se putea testa. ”

Simptomele inițiale pot fi durerile musculare, de cap, tulburările digestive sau pierderea gustului și a mirosului. Așadar, doar dacă omul se simte rău, o echipă DSP merge acasă la el pentru recoltarea probelor. În situații excepționale, i se permite să plece singur la spital pentru testare.

Andreea Moldovan, director medical Spitalul de Boli Infecțioase Brașov: „Sau mai nou, pentru că au fost foarte multe cereri pentru serviciile de ambulanță și sunt efectiv debordate de acest număr mare de pacienți care se adresează, se întâmplă să mai meargă și cu mașină proprie de unul singur la spitalul de boli infecțioase pentru recoltare.”

Important este că oamenii să anunțe autoritățile imediat ce au observat o schimbare a stării de sănătate.

Andreea Moldovan, director medical Spitalul de Boli Infecțioase Brașov: „Este în cont o boală care după părerea mea este imprebizibila și extrem de parșivă. Există pacienți care evoluează și rămân asimptomatici pe toată durata infecției, există alții care pur și simplu dezvoltă complicații”

Imprevizibilă a fost boala și în cazul managerului spitalului din Vaslui, care a ajuns cu elicopterul în stare gravă la institutul matei balș din Capitala. Pentru că fiul său se afla printre tinerii aduși de la Constinești, săptămână trecută, după ce au intrat în contact cu o colega purtătoare a virusului, femeia a stat acasă, în carantină. Inițial, nu se simțea rău, însă starea ei s-a degradat în doar câteva ore. Ulterior, a fost testat pentru Covid-19 și băiatul, iar rezultatul este pozitiv.

Pentru cei care se tem să nu dezvolte simptome greu de controlat, există variantă testării la domiciliu.

Sunt clinici private care trimit personal medical acasă la pacient, pentru recoltare. Costurile sunt însă ridicate și pot ajunge și la 1.000 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O ambulanță care transporta un pacient cu coronavirus a căzut de pe un pod în Gorj
O ambulanță care transporta un pacient cu coronavirus a căzut de pe un pod în Gorj

Accident grav pentru un echipaj medical al Ambulanței Mehedinţi, dar şi pentru un pacient cu COVID 19 care era transportat la spitalul din Târgu Jiu.

Noua
Noua "armă" împotriva Covid-19. Acţionează foarte rapid și ar putea preveni infecţia

Vaccinul împotriva coronavirusului, anunţat triumfător de ruşi, după nici două luni de testare este privit cu scepticism de comunitatea ştiinţifică internaţională şi de experţii în sănătate publică.

Medicii, despre noul an școlar: „Nu așteptați, sperând să-i învețe dascălii pe copii să se păzească de boală”
Medicii, despre noul an școlar: „Nu așteptați, sperând să-i învețe dascălii pe copii să se păzească de boală”

„Nu așteptați începerea școlii, sperând să-i învețe dascălii pe copii să se păzească de boală!”

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.