Recompensa de 1.75 milioane de dolari oferita de SUA pentru prinderea a doi romani, presupusi autori de fraude cibernetice
Mai bine de un milion de dolari ofera Statele Unite ale Americii drept recompensa pentru informatii care sa conduca la arestarea si condamnarea a doi romani, presupusi autori de fraude pe internet.
Anuntul a fost facut marti de Biroul de Presa al Departamentului de Stat al SUA, la scurt timp dupa ce unul dintre suspecti a fost inclus de FBI pe lista celor mai cautati infractori cibernetici.
Nicolae Popescu si Dumitru Daniel Bosogioiu au intrat in atentia anchetatorilor dupa ce au pus la cale o intreaga schema de frauda cibernetica. Cei doi barbati plasau pe website-uri americane de comert electronic numeroase anunturi convingatoare de vanzare de masini, motociclete, barci si alte bunuri de mare valoare care nu existau in realitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Up to $1 million reward offered by State Dept for info on #FBI #Cyber Most Wanted fugitive. http://t.co/LlSvGT5ks8 pic.twitter.com/bFz0OEqaGe
— FBI (@FBI) November 18, 2014
Dar planul acestora nu se termina aici. Victimelor li se cerea sa transfere bani in conturi bancare frauduloase, din care sumele erau transmise conducatorilor organizatiei, in Romania. Este posibil ca aceasta conspiratie sa fi cauzat victimelor din SUA pierderi de milioane de dolari.
Numai informatiile despre Bosogioiu sunt recompensate cu 750.000 de dolari, asta dupa ce autoritatile au stabilit ca barbatul ar fi fost un membru cheie al intregii scheme, in timp ce detalii despre Popescu, presupusul organizator al planului de frauda cibernetica, ar putea asigura o recompensa de un milion de dolari.
Atat Popescu, cat si Bosogioiu sunt cautati de Biroul Federal de Investigatii (FBI) pentru acuzatii care includ conspiratia in vederea comiterii de infractiuni cu consecinte deosebit de grave, transferuri frauduloase, spalare de bani, falsificare de pasapoarte si trafic cu insemne contrafacute, precum si pentru acuzatii de transferuri frauduloase substantiale si spalare de bani.
Banii sunt pusi la dispozitie prin intermediul Programului de Recompense pentru Informatii despre Organizatiile Infractionale Transfrontaliere al Departamentului de Stat al Statelor Unite (TOC).
Si tot marti FBI l-a inclus pe Popescu pe lista celor mai cautati infractori cibernetici (Cyber’s Most Wanted). Creata in 2013, aceasta lista reflecta cele mai grave infractiuni cibernetice comise in intreaga lume. Amenintarile cibernetice sunt considerate acum o principala amenintare la adresa securitatii nationale a SUA.
Congresul a infiintat Programul de Recompense (TOC) in 2013, pentru a sprijini eforturile de destructurare a organizatiilor infractionale transfrontaliere si a-i aduce pe conducatorii si membrii acestora in fata justitiei. Biroul de Combatere Internationala a Drogurilor si Aplicare a Legii (INL) administreaza programul in coordonare cu alte agentii federale americane.
Acesta este un element cheie al Strategiei de Combatere a Criminalitatii Organizate Transfrontaliere a Casei Albe (Strategy to Combat Transnational Organized Crime).
Mai multe informatii despre Popescu si Bosogioiu se pot gasi pe pagina de internet a Programului de Recompense pentru Informatii despre Organizatiile Infractionale Transfrontaliere, la: www.state.gov/tocrewards.
Oricine detine informatii despre aceste persoane ar trebui sa contacteze FBI, prin Centrul pentru Cazuri Importante la 1-800-CALLFBI (225-5324), sau Ambasada ori Consulatul SUA cel mai apropiat.
Puteti de asemenea sa furnizati indicii electronic, la tips.fbi.gov. Toate informatiile vor ramâne strict confidentiale.