Recomandarea oftalmologilor in materie de ochelari de soare. Care sunt criteriile de care trebuie sa tineti cont
Se apropie vara, iar soarele straluceste tot mai puternic si ne poate afecta vederea spun medicii, care ne recomanda sa purtam ochelari.
Dar sa fim atenti cand ii alegem: sa evitam ochelarii de soare care nu au protectie la ultraviolete. De asemenea, este importanta si culoarea lor: la mare de pilda, cei mai potriviti ar fi ochelarii cu lentile verzi, nu maro.
Vara, radiatiile soarelui sunt de 3 ori mai puternice decat iarna, iar razele daunatoare pot provoca arsuri ale retinei si corneei. Tocmai de aceea, purtarea ochelarilor de soare este obligatorie, avertizeaza oftalmologii.
Ochelarii de soare recomandati sunt cei de dimensiuni mai mari, cu bratele groase si protective pentru ultravioletele A si B. Ideal ar fi sa aiba si lentile polarizate. Acestea elimina orice fel de reflexive a luminii. Devin obligatorii daca aveti ochii albastri sau verzi.
Cei mai buni ochelari de soare sunt cei cu lentile speciale, care nu permit trecerea a aproape 99 la suta din radiatiile ultraviolete. Ochelarii pentru uz general blocheaza cel putin 95 la suta din radiatiile periculoase, iar cei cosmetici - 70 la suta.
Dorina Casicean, optician: "Un ochelar ideal de soare este unul care sa nu schimbe cu absolut nimic contrastul, culoarea obiectelor. Ideal sunt ochelarii cu lentila verde. Ce nu s-ar purta la mare sunt ochelarii cu lentila de culoare maro pentru ca fac modificari in campul vizual."
Ochelarii cu lentile de culoare maro sunt indicati soferilor care petrec mult timp in trafic - spun opticienii. Lentilele albastre sunt recomandate persoanelor care au probleme cu vederea de aproape, iar cele roz - au un efect relaxant.
Cat priveste ochelarii cu lentile galbene, acestia sunt buni cand mergeti la schi sau cand cerul este acoperit.
Bogdan Cucu, medic oftalmolog: "Razele ultraviolete afecteaza ochiul la nivelul mai multor structuri. Pot cauza arsuri la nivelul corneei, pot creste riscul de aparitie a cataractei."
Oftalmologii atrag atentia ca pe piata exista foarte multi ochelari de soare care nu ofera niciun fel de protectie impotriva razelor ultraviolete, iar acestia ar trebui evitati.
Ochelarii de soare fara protectie UV sunt daunatori vederii - avertizeaza specialistii. Pentru ca blocheaza o parte din lumina vizibila, pupila se dilata, iar radiatiile ultraviolete patrund intr-o cantitate mare si distrug ochiul.
Pe piata exista si ochelari de soare polarizati. Acestia sporesc vizibilitatea in toate conditiile de mediu si sunt ideali pentru sporturile nautice sau pentru pescuit.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, protectie, recomandari, ultraviolete, ochelari de soare,
Dată publicare:
05-05-2017 18:37