Reciclarea doar pe hârtie, anchetată de procurori. Patronii unor firme au încasat 16 milioane de euro de la stat
Afaceri murdare, în numele reciclării. Patronii mai multor firme care se ocupă de deșeuri sunt acuzați de autorități că ar fi mințit că au reciclat peste 22.000 de tone de ambalaje, pentru care au încasat ilegal de la stat 16 milioane de euro.
În realitate, reciclarea ar fi fost...doar în acte, iar gunoaiele poluează atât solul, cât și aerul. Același depozit a fost cuprins de un incendiu puternic, în urmă cu un an, și fumul toxic, a fost purtat către orașul Popești Leordeni.
Firmele în cauză sunt bănuite că ar fi dat spre reciclare 22.000 de tone de deșeuri unui depozit de colectare aflat pe şoseaua de centură a Capitalei. Deșeurile, provenite din ambalaje și echipamente electronice care poluează mediul, nu au fost reciclate niciodată în realitate, ci doar în acte. Suspecţii ar fi emis apoi documente fictive pentru toată cantitatea, așa numitelor O.I.R.E.P-uri, adică asociaţii autorizate care preiau legal responsabilitatea de la firmele care poluează. Prin raportarea acestei cantităţi, au reuşit să încaseze ilegal 16 milioane de euro de la Administraţia Fondului pentru Mediu.
Patroni de restaurante de lux, implicați în afacerea deșeurilor ilegale
Polițiștii au făcut 14 percheziții, iar, potrivit unor surse din anchetă, implicați în această poveste ar fi și patronii unor restaurante de lux aflate pe bulevardul Decebal și pe Calea Floreasca din Capitală, care, timp de un an de zile, au controlat direct, sau prin interpuși, firmele de colectare și reciclare.
Anchetatorii au deschis un dosar penal și fac cercetări pentru evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în declarații și uz de fals. Trei persoane au fost duse la audieri.
Coincidență sau nu, același depozit a fost implicat la sfârșitul anului trecut într-un incendiu de proporții, când mai multe frigidere au luat foc iar autoritățile au emis un mesaj de tip RO-ALERT.
Garda Naţională de Mediu a adus atunci un laborator mobil de monitorizare a calităţii aerului. Aparatele au indicat depăşiri mari de monoxid şi dioxid de carbon iar vântul a purtat particulele spre oraşul Popeşti Leordeni.