Reacția unui britanic după ce a văzut că n-avem toalete pe autostradă: ”În ce an suntem, 2018?”
Ţara noastră oferă un peisaj dezolant celor care o parcurg în concediu, cu maşina. Acolo unde există toalete publice pe autostrăzi, acestea sunt mizerabile, închise sau fără apă.
Deşi a fost inaugurată în urmă cu 6 ani, autostrada Bucureşti - Ploieşti, de pildă, nu are nici acum spaţii pentru pauza şoferilor.
Odată intraţi în ţara noastră din Vest, turiştii care opresc la intrarea pe autostrada ce leagă Deva de Sibiu dau cu nasul de primul popas: aici, două toalete publice sunt închise de două săptămâni, iar apa e oprită. Peisajul e dezolant, iar mirosul insuportabil. Cei mai presaţi merg în tufişul de la marginea parcării. În apropiere mai există o toaletă ecologică, într-o benzinărie, dar şi aceasta e închisă.
Turist britanic: „Cum spuneam, în ce an suntem? 2018? Aduceţi-mi aminte! Opriţi lumea! Vreau să cobor, vorba aceea! Tot ce am vrut a fost nişte apă, o toaletă curată!"
Șofer: „Acum copilul într-o situaţie delicată, trebuie schimbat, trebuie spălat puţin, cald, nu avem unde."
Reporter: „Ce alternative vă rămân?”
Șofer: „În spate! Mie mi se pare ceva dezgustător, eu trăiesc în afară de 12 ani, dar nu am văzut nicăieri aşa ceva."
Reporter: „E frustrant?”
Șofer: „Da, clar. Am venit până aici, ne-am oprit pentru asta. Ni s-a spus că doar 15 kilometri mai încolo putem găsi o toaletă în condiţii normale."
De pe autostrada A3 toaletele publice lipsesc cu desăvârşire.
Roxana Hulpe, corespondent Știrile ProTV: „Crește riscul de producere a accidentelor pe autostrăzi dacă vom construi toalete aproape una de cealaltă, din cauza ieşirilor de pe carosabil, spun reprezentanţii CNAIR. Dar ce ne facem atunci când nu avem deloc? Iar un exemplu este A3-ul, București-Ploiești. Chiar dacă a fost inaugurată acum 6 ani, nici astăzi nu există aici toalete, benzinării sau locuri de parcare.''
Alin Rădulescu, CNAIR: „Sperăm ca anul acesta să fie finalizate cele 10 spaţii de servicii şi parcări. Iniţial nu au fost cuprinse în proiectul autostrăzii, s-a preferat să se înainteze lucrările pe construcţia efectivă a autostrăzii şi apoi asta."
Oficialii susţin aşadar că vom găsi toalete pe A3, dar nu e sigur când. Deşi clădirile parcărilor au fost finalizate în 2017, a urmat o perioadă în care şantierul a fost pustiu, iar de două săptămâni muncitorii toarnă beton.
În vestul ţării sunt daţi în circulaţie 247 de kilometri de autostradă. Pe toată lungimea, şoferii pot găsi doar 12 spaţii de servicii, cu toalete şi parcări.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!