Ambasada Rusiei la Chișinău, despre soldații români căzuți pe front: ”Ticăloși fasciști”

Ultima actualizare: 26-10-2020 15:21
Ambasada Rusiei, despre soldații români căzuți pe front: ”Ticăloși fasciști”
Facebook/ Ambasada României în Republica Moldova

Ambasada Rusiei la Chișinău susține că soldații români căzuți pe frontul Basarabiei în Al Doilea Război Mondial au fost ”ticăloși fasciști” și acuză Ambasada României din Republica Moldova de ”cinism”.

 

Reprezentanța diplomatică a Rusiei la Chișinău acuză Ambasada României din Republica Moldova de ”cinism” după declarațiile făcute cu ocazia Zilei Armatei Române despre „soldații căzuți în 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică”, scrie Unimedia.

Oficialii ruși vorbesc despre ”crimele ticăloșilor fasciști” români ”care și-au justificat atrocitățile prin lupta pentru reunificare”.

 

 

„Am rămas nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Îndemnurile oficialilor bucureșteni de păstrare a „memoriei eterne a eroilor” sună cinic. Vrem să vă amintim că slujitorii criminalului nazist Antonescu, ale căror fapte au fost condamnate de tribunalele de la Nürnberg și București și a căror memorie diplomații români îndeamnă să „nu fie uitată niciodată”, au lăsat într-adevăr o moștenire greu de uitat. Descendenții a zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii Antonescu și călăul său Alexianu - moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin „lupta pentru reunificare”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

 

Ce le reamintește Rusia ”partenerilor români”

 

Diplomații ruși condamnă ”cu tărie rapoartele blasfemice în justificarea criminalilor naziști” și le reamintește ”partenerilor români” că ”strămoșii lor antifasciști au luptat curajos” împotriva nazismului.

”Execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate o „luptă pentru reunificare” de către administrația română de ocupație? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Și complicitatea naziștilor lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat? Condamnăm cu tărie rapoartele blasfemice în justificarea criminalilor fascisti la a 75-a aniversare a victoriei asupra nazismului a coaliției anti-hitleriste, în care, așa cum ar fi bine să le reamintim partenerilor români, strămoșii lor antifasciști au luptat curajos”, se arată în comunicatul publicat de către Ambasada Rusiei la Chișinău.

 

Ce a spus ambasadorul român la Chișinău cu ocazia ZIlei Armatei Române

 

Scandalul a izbucnit după ce Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”, se arată într-un comunicat emis de Ambasada României în Republica Moldova.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO