Cine sunt cei trei militari americani uciși în Iordania. Forțele SUA ar fi confundat drona inamică cu una de-a lor
Forțele americane ar fi confundat drona inamică care a atacat baza din Iordania cu una americană, lăsând-o să treacă nestingherită, spun doi oficiali americani sub protecția anonimatului.
Atacul a avut loc în timp ce drona inamică zbura la joasă altitudine, iar o altă dronă americană se întorcea la baza cunoscută sub numele de Turnul 22, potrivit unui raport preliminar citat de doi oficiali, care nu au fost autorizați să comenteze și au insistat să rămână anonimi, transmite AP.
Astfel, nimeni nu a încercat să doboare drona inamică care a lovit avanpostul. Una dintre rulotele în care dormeau trupele a fost cea mai afectată de lovitură, în timp ce rulotele din jur s-au ales cu pagube din cauza exploziei și a resturilor zburătoare. Deși nu există sisteme mari de apărare aeriană la Turnul 22, baza dispune de sisteme anti-dronă, cum ar fi interceptoarele de drone Coyote.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
În afară de soldații uciși, Pentagonul a declarat că peste 40 de soldați au fost răniți în atac, majoritatea suferind tăieturi, vânătăi, leziuni la cap și alte răni.
Pentagonul a anunțat că va lua măsuri pentru a-și apăra trupele, după ce, duminică, trei soldați americani au fost uciși într-un atac cu dronă, în nord-estul Iordaniei.
Cel puțin 30 de de militari ai Statelor Unite au fost răniți în explozie. Washingtonul dă vina pe grupările militante radicale susținute de Iran.
Președintele Biden promite că cei vinovați vor plăti pentru atac. Între timp, se conturează un nou acord de încetare a focului în Fâșia Gaza și de eliberare a ostaticilor israelieni răpiți de Hamas.
Însă o escaladare a tensiunilor în regiune, după atacul asupra bazei militare americane, ar putea bloca aplicarea acordului, spun analiștii occidentali.
Oficialii americani au făcut publice identitățile celor trei militari americani uciși nord-estul Iordaniei.
Sabrina Singh, secretar adjunct de presă Pentagon: „Numele soldaților care și-au pierdut viața sunt: sergentul William Rivers, specialistul Kennedy Sanders și specialistul Brionna Moffitt. Acești trei eroi căzuți au fost dislocați în Iordania în sprijinul Operațiunii Inherent Resolve și a coaliției internaționale care lucrează pentru a asigura înfrângerea de durată a ISIS.”
Așa-numitul ”Turn 22” - avanpostul american asupra căruia a avut loc atacul - se află într-o poziție strategică, în apropierea graniței cu Siria. Acolo lucrează aproximativ 350 de membri ai trupelor de infanterie şi ai forţelor aeriene ale SUA. Principala lor misiune este de a oferi sprijin în lupta internațională împotriva grupării Stat Islamic.
Bradley Bowman, ONG Defense of Democracies: „Scopul Republicii Islamice Iran este de a scoate forțele americane din regiune, astfel încât să își poată controla și submina mai eficient vecinii și să-și promoveze ideologia radicală. Acesta este obiectivul principal. Iar dacă Statele Unite se retrag, cel mai probabil vom vedea o renaștere a ISIS.”
Președintele american promite că cei vinovați vor plăti. Iar opoziția republicană face presiuni pentru declanșarea unei riposte directe asupra Iranului, cu riscul de a extinde conflictul.
Reporter: În prezent, președintele ia în considerare în mod activ potențiale atacuri în Iran?
John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: „Nu căutăm un război cu Iranul. Nu căutăm un conflict militar cu acest regim. Nu căutăm o escaladare aici. Atacul din weekend are menirea de a provoca, să fiți sigur de asta, iar un răspuns este necesar. Nu voi comenta despre asta înainte de decizia președintelui.”
Teheranul, în schimb, neagă orice implicare în aceste atacuri.
Între timp, premierul Qatarului a transmis că un nou cadru pentru un armistiţiu în Fâșia Gaza şi eliberarea ostaticilor va fi trimis către Hamas. Totodată, oficialul din Qatar speră că răspunsul Statelor Unite la atacul cu dronă asupra bazei sale militare din Iordania să nu arunce în aer discuțiile asupra acestui acord.
Antony Blinken, secretar de stat american: „Cred că este foarte important de remarcat că situația este momentan incredibil de volatilă în Orientul Mijlociu. Aș spune că nu am văzut o situație la fel de periculoasă ca cea cu care ne confruntăm acum în regiune, cel puțin din 1973 și, probabil, chiar de mai multă vreme.”
Potrivit autorităților israeliene, 100 de israelieni sunt încă prizonieri în Fâșia Gaza. Între timp, spune ministrul israelian de al apărării, Israelul a reușit să elimine mai bine de un sfert din trupele Hamas.