Cum vede Eduard Hellvig, nominalizat la sefia SRI, viitorul securitatii Romaniei: "Axa Washington-Berlin-Bucuresti"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, joi, pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii.

La cateva ore de la anunt, Eduard Hellvig a postat pe contul sau de Facebook un anunt in care se declara onorat de increderea primita si a prezentat si care va fi prioritatea SRI in perioada urmatoare.

"Sunt onorat de increderea pe care mi-a acordat-o Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru functia de director al Serviciului Roman de Informatii. Sper ca, la randul lor, membrii Parlamentului ma vor considera potrivit pentru a indeplini aceasta responsabilitate.

Interesul national inseamna, in actuala etapa a democratiei romanesti si conform vointei cetatenilor, consolidarea statului de drept. De aceea, cred ca prioritatea SRI in perioada urmatoare trebuie sa fie consolidarea performantei - in cadrul eforturilor interne pentru intarirea statului de drept, dar si al unui context regional tensionat. Drept urmare, consider esentiale două coordonate de actiune: combaterea coruptiei si dezvoltarea capacitatilor de aparare a sigurantei nationale.

Tin, totodata, sa precizez de pe acum ca sunt ferm convins ca o democratie functionala are resorturile necesare pentru ca statul si propriii cetateni sa se afle intotodeauna de aceeasi parte a baricadei. Cu o conditie: ca toate institutiile sa actioneze conform regulilor democratiei si ale societatii deschise.", a scris Eduard Hellvig pe Facebook

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis a explicat de ce l-a nominalizat pe Eduard Hellvig la conducerea SRI. Reactia fostului presedinte, Traian Basescu
De ce Bela Karoly a căzut în dizgrația regimului comunist. Oficialii români au fost îngroziţi de ce a făcut la Moscova
 

UNPR anunta ca il va sustine pe Hellvig, propus de Iohannis la sefia SRI

UNPR a anuntat, vineri dimineata, prin intermediul unui comunicat de presa, remis MEDIAFAX, ca saluta decizia presedintelui Klaus Iohannis de a propune un director SRI in persoana lui Eduard Hellvig si ca va sustine aceasta propunere.

“Salutam decizia presedintelui Klaus Iohannis de a propune un director SRI in persoana lui Eduard Hellvig. UNPR va sustine aceasta propunere, asa cum a sustinut si cresterea bugetului pentru Aparare, tocmai pentru ca aceste propuneri raspund unor exigente majore ce tin de stabilitate si de apararea interesului national”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Potrivit sursei mentionate, UNPR precizeaza ca sustine fara rezerve coalitia de guvernare din care face parte si, in egala masura, sustine deciziile presedintelui Klaus Iohannis menite sa aduca stabilitate, eficienta si performanta in Armata, servicii de informatii si Justitie, in acord cu prerogativele sale constitutionale. “Confruntarea intre partide, competitia si polemica nu trebuie sa afecteze buna functionare a institutiilor fundamentale ale tarii: Armata, Serviciile de informatii si Justitia”, se arata in comunicatul remis de UNPR.

UNPR considera, totodata, ca in acest moment principalul factor de stabilitate il reprezinta actuala coalitie de guvernare, din care face parte si pe care o sprijina fara rezerve. “Ramanem loiali parteneriatului corect cu PSD, alaturi de care formam Alianta de Centru-Stanga, si vom continua colaborarea foarte buna pe care o avem atat in Guvernul condus de Victor Ponta cat si in Legislativ”, se mentioneaza in comunicat.

UNPR mentioneaza ca sustine, insa, si orice act politic sau institutional ce vizeaza consolidarea stabilitatii.

“Un astfel de act este, fara indoiala, desemnarea de noi directori pentru Serviciul Roman de Informatii si pentru Serviciul de Informatii Externe. Mai ales in actualul context de securitate si in fata provocarilor interne si externe carora Romania trebuie sa le faca fata, tergiversarea din ratiuni politice a unor astfel de numiri ar fi un gest contrar interesului national”, se mai arata in comunicatul remis de UNPR.

Ponta, despre anuntul UNPR de a-l susţine pe Hellvig la SRI: E dreptul lor, nu e ceva de guvernare

”Este dreptul lor. Nu este ceva care ţine de guvernare”, a precizat Ponta, intrebat daca are o pozitie publica fata de anuntul UNPR de a-l sustine pe Hellvig la sefia SRI, inainte sa existe o consultare formala in coalitie pe această tema.

De asemenea, Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat ca nu are nimic cu persoana lui Eduard Hellvig si ca nominalizarea acestuia la sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI) este buna "ca persoana", dar ca PSD ar fi dorit pe cineva neimplicat politic, astfel ca decizia legata de votul pentru acesta in Parlament va fi luata luni, dupa consultari cu grupurile parlamentare, adaugand ca acum a inteles ca ideea ca toata puterea nu trebuie sa apartina unui singur partid se aplica doar in cazul PSD. Liderul social-democrat a aratat ca nu are absolut nimic impotriva lui "Edi" Hellvig, cu care a lucrat foarte bine in perioada in care acesta a fost ministru si secretar general al PNL, si a facut referire la "propaganda", spunand ca citeaza din aceasta prin ideea ca Hellvig a fost "co-autor al al loviturii de stat din 2012".

"Am fost informat de catre presedinte personal despre propunerea pe care o va face. Va dati seama ca impotriva lui Edi Hellvig nu am absolut nimic, mai degraba contrariul, am lucrat foarte bine impreuna, si ca ministru in Guvern, si ca secretar general al PNL, e unul dintre cei cu care am pus bazele USL si am trecut prin momente foarte grele. Ca sa citez din propaganda: «E alaturi de mine, Crin Antonescu si Liviu Dragnea co-autor la lovitura de stat din 2012». Deci, strict asupra persoanei lui Hellvig nu am absolut nimic impotriva, ba chiar cred ca este un om echilibrat si care poate sa isi faca foarte bine datoria", a spus Ponta.

El a adaugat insa ca PSD, ca principiu, a considerat ca la conducerea serviciilor de informatii ar fi fost mai bine sa fie persoane neimplicate politic, fiind insa dreptul presedintelui sa propuna, si ca PSD va decide luni "daca si cum" va vota. "O sa ma consult cu grupurile parlamentare, ca nu votez doar eu, voteaza parlamentarii si luni cu siguranta vom anunta daca si cum vom vota", a afirmat Ponta.

Intrebat de jurnalisti cum va vota el personal, liderul PSD a raspuns ca va vota excat cum o vor face grupurile parlamentare.

"Nu sunt totusi chiar de capul meu, asa, fac parte dintr-un grup parlamentar si trebuie sa discutam doar, repet, aceasta problema de principiu, pentru ca ea pornea de la un lucru care s-a spus foarte des: sa nu fie toata puterea doar de la un singur partid. Acum am inteles ca, de fapt, asta se aplica doar la PSD. Doar de la PSD nu trebuie sa fie toata puterea, daca e din alta parte, nu e o problema. Dar nu e singura dezbatere in public in care nu se pastreaza acelasi principiu pentru toti", a spus Ponta.

Iohannis: Am cautat pe cineva pregatit, sa vina cu calmul necesar

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, dupa ce a anuntat nominalizarea lui Eduard Hellvig la sefia SRI, despre motivul pentru care l-a ales pentru aceasta functie, ca a cautat pe cineva pregatit, cu energie si care sa aduca calmul necesar in acest spatiu.

Presedintele Iohannis a precizat ca nu a dorit sa fac nominalizarile pentru sefia SRI si SIE impreuna, astfel ca a anuntat doar nominalizarea la Serviciul Roman de Informatii (SRI), urmand ca in perioada urmaitoare sa faca o nominzalire si pentru Serviciul de Informatii Externe (SIE), potrivit Mediafax.

Intrebat ce calitati l-au recomandat pe europarlamentarul Eduard Hellvig pentru aceasta functie, Klaus Iohannis a spus: ”Atunci cand m-am gandit la o persoana pe care sa o propun ca director la SRI, am cautat pe cineva care este pregatit pentru o astfel de pozitie, care are pregatirea necesara, are energia necesara, care cunoaste actorii politici, care are suficiente cunostinte despre activitatea Serviciului si care este o persoana care vine sa aduca calmul necesar in acest spatiu”.

Iohannis a mai aratat ca, ”pe de alta parte, a cautat o persoana care pentru el reprezinta garantia unui parcurs de modernizare si de europenizare pentru acest Serviciu”.

”SRI a castigat foarte mult ca si imagine publica in ultimii ani, a avut rezultate notabile, s-au facut progrele semnificative. Toate acestea trebuie duse mai departe de cel care va fi director SRI”, a mai spus seful statului.

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii, nemiloși cu fotbaliștii din Kosovo după ce au văzut cum au lăsat vestiarul de pe Arena Națională
Sârbii, nemiloși cu fotbaliștii din Kosovo după ce au văzut cum au lăsat vestiarul de pe Arena Națională
Citește și...
Elena Udrea: Am spus in denuntul pe care l-am facut la Parchet ca viitorul sef SRI va fi ales de Coldea
Elena Udrea: Am spus in denuntul pe care l-am facut la Parchet ca viitorul sef SRI va fi ales de Coldea

Elena Udrea a scris, joi, pe Facebook, ca a spus in denuntul pe care l-a facut la Parchet ca "viitorul sef SRI va fi ales de Coldea".

Iohannis a explicat de ce l-a nominalizat pe Eduard Hellvig la conducerea SRI. Reactia fostului presedinte, Traian Basescu
Iohannis a explicat de ce l-a nominalizat pe Eduard Hellvig la conducerea SRI. Reactia fostului presedinte, Traian Basescu

Liberalul Eduard Hellvig ar putea fi noul director al Serviciului Roman de Informatii, daca va fi validat de Parlament. Klaus Iohannis l-a nominalizat joi seara in postul ramas liber dupa demisia lui George Maior.

Pe ce criterii a stabilit Comisia de Control ca
Pe ce criterii a stabilit Comisia de Control ca "acuzatiile la adresa SRI sunt nefondate". Reactia lui Coldea dupa audieri

"Generalul Florian Coldea este nevinovat in fata acuzatiilor lansate de Elena Udrea, iar Serviciul Roman de Informatii si-a facut datoria." La aceasta concluzie au ajuns extrem de repede membrii comisiei parlamentare de control a SRI.

Recomandări
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței

Explozii au zguduit duminică dimineaţă mai multe oraşe ucrainene, inclusiv Kievul, iar Polonia, ţară vecină membră NATO, şi-a mobilizat avioanele după ce Rusia a lansat un atac cu rachete asupra Ucrainei.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu noul șef al NATO și cu liderii europeni, la Bruxelles. Cine va mai face parte din delegație
Marcel Ciolacu, întâlnire cu noul șef al NATO și cu liderii europeni, la Bruxelles. Cine va mai face parte din delegație

Premierul Marcel Ciolacu se va afla luni la Bruxelles, într-o vizită de lucru în cadrul căreia va avea întâlniri cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, cu preşedintele ales aș Consiliului European şi cu cel al Parlamentului European.

Prima decizie importantă luată de UEFA după ce meciul România - Kosovo a fost abandonat. Ambele federații sunt vizate
Prima decizie importantă luată de UEFA după ce meciul România - Kosovo a fost abandonat. Ambele federații sunt vizate

UEFA a deschis proceduri disciplinare împotriva ambelor federaţii după meciul din Liga Naţiunilor dintre România şi Kosovo, abandonat de oaspeţi vineri seara, cu două minute înainte de final, relatează RMC Sport.