Reacția Laurei Codruța Kovesi după ce foști miniștri au scăpat de acuzaţiile de corupţie în Dosarul Microsoft
Laura Codruța Kovesi, procurorul șef DNA, a oferit explicații în cazul foștilor miniștri care au scăpat de acuzații în Dosarul Microsoft, după ce faptele s-au prescris.
Procurorul şef al DNA a transmis pentru Știrile ProTV că procurorul de caz a considerat că termenul de prescripţie se calculează de la data efectuării ultimelor plăți din contractul Microsoft şi că practica judiciară era contradictorie. Codruța Kovesi mai spune că apariţia noului cod penal a fost defavorabilă anchetei.
"Am să încep prin a spune că o structură de Parchet este obligată să administreze şi să facă investigaţii, să administreze probe şi să strângă probe pentru a dovedi vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane. Faptul că o unitate de Parchet emite o soluţie de clasare nu înseamnă că este un rateu, ci face parte din normalitate. Revenind acum la dosarul despre care mă întrebaţi (n.r. Microsoft), el a fost dechis în 2013. Nu este primul dosar pentru care suntem sesizaţi cu privire la fapte care s-au petrecut în urmă cu 4, cu 5, 6 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La momentul 2013, au fost primite două sesizări care s-au înregistrat în DNA şi a început ancheta în dosar. Până în 2018 au fost întocmite 4 rechizitorii, fiind trimişi în judecată doi foşti miniştri, dintre care unul condamnat definitiv, unul este în curs de judecată, precum şi alte persoane. Totodată în aceste dosare au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa prejudiciului şi vorbim de măsuri asiguratorii în valoare de 62,5 milioane euro şi 22 de milioane de dolari.
Ca atare acestea au fost soluţiile care s-au dispus. În ceea ce priveşte foştii miniştri, trebuie să menţionez că solicitarea avizelor de începere a urmăririi penale este o condiţie prealabilă pentru a putea efectua aceste investigaţii. Dacă noi nu solicităm acest aviz, nu puteam să facem aceste cercetări, nu puteam strânge aceste probe şi nu puteam avea aceste patru rechizitorii şi măsuri asiguratorii instituite”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru Ştirile ProTV.
Procurorul anticorupţie care a făcut investigaţiile în dosarul Microsoft este suspectat că a tergiversat ancheta până când faptele pentru care unii demnitari erau cercetaţi s-au prescris. În aceste condiţii, inspecţia judiciară o va cerceta pe Mihaela Iorga Moraru, pentru abatere disciplinară, numai că lovitura de imagine încasata de DNA este foarte puternică.
Procurorul Mihalea Iorga Moraru, dată afară din DNA la jumătatea anului trecut, este cercetată acum de Parchetul General pentru abatere disciplinară. Procurorul general a sesizat Inspecția Judiciară care trebuie să verifice dacă aceasta a fost neglijentă sau a acţionat cu bună ştiinţă în tergiversarea dosarului Microsoft.
Cu alte cuvinte, anchetatorii vor să afle dacă 5 miniştri au scăpat de acuzaţiile de corupţie pentru că procurorul Mihaela Iorga a investigat atât de lent încât faptele pentru care aceştia erau urmăriţi penal s-au prescris.
Ecaternia Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Silvia Ţicău şi Alexandru Athanasiu au fost suspectaţi că au ajutat în perioada 2000 - 2004 la semnarea unor contracte adiţionale cu o firmă care vindea licenţe Microsoft cu încălcarea legii.
Iar în cazul lui Şerban Mihăilescu s-a dispus soluţia clasării întrucât în cauză nu au rezultat probe din care să reiasă că, în baza influenţei pe care ar fi avut-o, a asigurat încheierea unui contract de închiriere licenţe IT.
În schimb în cazul fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, procurorii au clasat cazul pentru că semnarea de către acesta a notei privind licenţele pentru produsele Microsoft utilizate în şcoli nu a produs efecte juridice.
Daniel Funeriu: "Mă bucur că s-a constatat că nu am încălcat legea. Cred că DNA ar trebui să fie sprijinit în continuare, chiar dacă unora nu le convine acest lucru."
Ceilalţi demnitari care au scăpat de acuzaţii nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima o opinie. În dosarul Microsoft au fost trimişi în judecată oamenii de afaceri Dinu Pescariu, Claudiu Florică, Dorin Cocoș, fostul primar Gheorghe Ştefan, foşti miniştrii Gabriel Sandu şi Valerian Vreme.
Sursa: Pro TV
Etichete: Laura Codruta Kovesi, reactie, dosarul microsoft,
Dată publicare:
02-02-2018 19:01