Reacția Jandarmeriei, acuzată că a folosit abuziv poza unei tinere. Ce spun avocații
O tânără din București a descoperit că Jandarmeria din Bistrița Năsăud i-a folosit o poză în campania de prevenire a violențelor la proteste.
Ajunsă fără voia ei în centrul atenției, ea spune că în acest fel a fost asociată cu un huligan, iar imaginea ei a fost grav afectată. Jandarmeria recunoaşte că nu i-a cerut acordul, pe motiv că este legal să folosească orice fotografie care apare în spațiul public. Dar avocaţii spun că este o gravă încălcare a dreptului la imagine.
"Prevenirea faptelor antisociale la adunările publice". Acesta este titlul celor o mie de pliante realizate de Jandarmeria din Bistriţa-Năsăud. Pe coperta din spate apare imaginea Andreei, o tânără de 28 de ani din Bucureşti, fotografiată când protesta împotriva exploatării de la Roşia Montană, în toamna anului 2013, în Capitală.
Andreea Petruț: "Mi se pare absolut nedrept când cineva te asociază în mod explicit cu acest comportament care nu mă defineşte, care nu are legătură cu mine. M-am gândit cum ar fi fost să vadă mama mea sau bunica mea acest pliant."
Andreea a aflat că imaginea ei a fost folosită fără să ştie, când un prieten din Bistriţa i-a trimis o poză cu pliantele pe care le primise la un concurs de biciclete. Nici fotografului care a făcut poza nu i-a fost cerut acordul.
Sergiu Brega, fotograf: "Eu aş putea să mă simt lezat pentru că din pliant se extrage faptul că un protest reprezintă un comportamt antisocial, fapt cu care eu nu sunt de acord."
Reprezentanţii jandarmeriei din Bistriţa Năsăud, acolo unde s-au distribuit pliantele, ne-au declarat că acestea au fost tipărite acum doi ani. Imaginea a fost luată de pe internet şi nimeni nu a cerut acordul pentru a o folosi. Au considerat că nu este nevoie fiindcă imaginea nu urma să fie folosită în scop comercial.
Reprezentanţii jandarmeriei de la Bucureşti au avut o altă explicaţie.
Locotenent colonel Marius Militaru, şef serviciu comunicare Jandarmeria Română: "Nu s-a cerut acordul persoanei fiindcă în conformitate cu legea 677 din 2001, nu este necesar să îşi dea consimţământul atunci când documentele sunt obţinute din spaţiul public."
Nimic mai greşit, spun avocaţii.
Ion Militaru, avocat: "Inserarea portretului acelei tinere în pliantele jandarmeriei încalcă grav dreptul la imagine. Acea persoană poate fi victima unei denigrări sociale. Nu vorbim de distribuirea unor pliante de un butic de la colţul străzii, vorbim de o importantă instituţie a ţării. Şi atunci femeia ar putea avea probleme la actualul sau la viitorul loc de muncă, în familie, în societate în general. Oricine ar putea să o asocieze cu un huligan şi nu e cazul."
Cei doi protagonişti vor trimite o scrisoare comună Jandarmeriei Române prin care cer reprezentanţilor instituţiei să îşi ceară scuze public. În caz contrar, spun că îşi vor căuta dreptatea în instanţă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!