O tânără a ajuns fără să vrea pe pliantele Jandarmeriei, după un protest. Reacția ei
O tânără de 28 ani din Bucureşti acuză Jandarmeria bistriţeană că a folosit o fotografie în care ea apare la un protest, cu o portavoce în mână, într-un flyer.
Pliantul se numește "Jandarmeria alături de cetăţeni! Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunărilor publice",iar tânăra consideră că imaginea i-a fost folosită pentru a ilustra un comportament inadecvat la adunările publice.
Tânăra, Andreea Petruţ, a postat miercuri după-amiază un mesaj public pe pagina ei de socializare, prin care a anunţat că a fost "şocată" să afle că o poză cu ea apare pe un astfel de pliant.
"Am fost şocată când un amic din Bistriţa mi-a trimis fotografiile cu flyer-ele cu poza mea distribuite prin oraş de Jandarmeria Bistriţa într-un pliant pentru "Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunărilor publice". Nu-mi doresc ca imaginea mea să fie utilizată în campaniile jandarmeriei în contextul ilustrării faptelor antisociale. Nu mi se pare deloc în regulă ca un om cu o portavoce să devină un simbol al faptelor antisociale la adunările publice. Toţi cei care mă cunoaşteţi şi m-aţi vazut protestând în ultimii ani ştiţi că nu am instigat niciodată la încălcarea legii, la violenţă şi nu am manifestat un comportament sau limbaj necorespunzător vis-a-vis de forţele de ordine. Am protestat mereu paşnic, singura diferenţa dintre mine şi alte zeci de mii de protestatari fiind că am avut o portavoce prin care încercam să anim oamenii şi să dau din energia mea mulţimii", a scris Andreea Petruţ pe Facebook.
În replică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Bistriţa-Năsăud, Georgeta Căşvan, a declarat pentru Agerpres că pliantele respective au fost editate în urmă cu doi ani şi că fotografia a fost folosită pentru a ilustra, de fapt, un comportament adecvat în timpul protestelor.
"Acest pliant a fost realizat pentru activitatea de prevenire, nicidecum pentru a incrimina pe nimeni. Din contră, era vorba despre exemplificarea unui comportament adecvat în cazul participării la astfel de adunări publice - aici în speţă era vorba de proteste", a spus Căşvan.
Întrebată dacă IJJ Bistriţa-Năsăud deţine dreptul de a folosi această fotografie, realizată de un freelancer din Bucureşti, reprezentanta Jandarmeriei a declarat că fotografia fost luată de pe Internet şi că nu au fost făcute demersuri pentru obţinerea drepturilor de autor având în vedere că nu a fost folosită în scop comercial.
Între timp, tânăra care apare în această fotografie le-a cerut celor care citesc mesajul ei şi deţin cunoştinţe în Drept să îi spună dacă distribuirea fotografiei în acest context ar reprezenta o încălcare a Legii drepturilor de autor sau a dreptului la imagine reglementat de Codul Civil.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!