Reactia Curtii Constitutionale dupa sesizarea lui Ciorbea privind legea care l-a impiedicat pe Dragnea sa ajunga premier
Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a anuntat joi ca sesizarea Avocatului Poporului referitoare la Legea 90/2001 reprezinta o speta complicata.
"In momentul in care va aparea raportul, atunci vom stabili termenul de judecata. Pana atunci, am solicitat puncte de vedere de la cele doua Camere ale Parlamentului si de la Guvern. (...) Dupa ce judecatorul-raportor va redacta, dupa aceea va putem spune care este termenul de judecata. E o speta foarte complicata, pentru ca are o incarcatura politica si o presiune mediatica extraordinara. Nu ca ar fi foarte complicat continutul ei. Este si asa, dar este complicata mai ales prin reverberatiile pe care opinia publica le creeaza in jurul acestei chestiuni, unele dintre ele rasfrangandu-se si asupra unora dintre judecatori. Inclusiv a mea, ca am vina ca as fi semnat acea lege, care lege a facut parte din vreo mie de legi pe care le-am semnat, obligat fiind ca presedinte (al Camerei Deputatilor - n.r.) sa semnez proiectele de legi care au fost adoptate", a afirmat Dorneanu.
Intrebat despre o eventuala incompatibilitate in a judeca aceasta lege, dat fiind ca a semnat-o in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, Dorneanu a precizat ca "nu exista institutia recuzarii si a incompatibilitatii la Curtea Constitutionala".
"In masura in care cineva ar avea o implicare concreta intr-o anumita problema sesizata Curtii, judecatorii Curtii au demonstrat ca exista modalitati de a nu participa la acele dezbateri", a explicat Dorneanu.
Potrivit acestuia, Avocatul Poporului poate sesiza CCR pentru orice chestiune in care are competenta, "fara a deduce de aici ca el a si pronuntat solutia".
"El a sesizat Curtea si nu e rostul meu si nici al institutiei Curtii Constitutionale de a aprecia daca trebuia sau nu trebuia sa ne sesizeze, daca a facut bine sau nu a facut bine", a spus Valer Dorneanu.
In legatura cu cei care au iesit in strada pentru a protesta impotriva demersului Avocatului Poporului, Dorneanu a spus ca acestia au dreptul de a se manifesta.
"M-as intreba si eu care e interesul direct al acelor oameni. Sigur ca problema de principiu a respectarii regulilor constitutionale, morale este o chestiune pe care poate sa o invoce orice cetatean. Nu pot sa-i judec pe cei care ies in strada, care au deja scrise formulele de protest respective. E dreptul lor, dar, in orice caz, eu nu pot sa critic Avocatul Poporului pentru ca ne-a sesizat", a punctat Dorneanu.
Presedintele CCR a informat ca si in acest caz se va aplica regula comuna in atribuirea unui termen de judecata.
"Nu exista un termen pentru raport. Regula exceptiilor de neconstitutionalitate, regula comuna alocata si in cazul Avocatului Poporului nu este stabilirea termenului de la inceput. Poti stabili niste termene, dar avem termenul general. Asteptam trei saptamani de la data sesizarii, punctele de vedere ale celor doua Camere si ale Guvernului pentru ca sa aiba timp serios de gandire si de analiza si, dupa aceea, in functie de agenda noastra, stabilim termenul. Noi putem aprecia urgenta, dar nu putem trece peste niste termene rezonabile. Daca Constitutia a prevazut sa cerem puncte de vedere de la niste institutii, nu le putem cere de astazi pe maine. (...) Trebuie un termen de analiza, de gandire, ca sa nu fie formala. Dupa ce vom primi punctele de vedere si raportul de la judecatorul-raportor, vom stabili termenul de judecata, fara a va spune de aici ca nu ne intereseaza reverberatiile publice ale unui caz sau altul. Suntem si noi o institutie care face parte din statul de drept", a declarat Valer Dorneanu.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, conform caruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in situatie de incompatibilitate.
Anterior, in momentul anuntarii premierului propus de PSD, Dragnea a precizat ca nu s-a propus pentru a nu forta aceasta lege.
Sursa: Agerpres
Etichete: curtea constitutionala, Liviu Dragnea, Valer Dorneanu, sesizare, victor ciorbea,
Dată publicare:
12-01-2017 17:32