Avocatul Poporului s-a suparat pe popor. Victor Ciorbea: "Bieti oameni care nu stiu despre ce e vorba"
Victor Ciorbea sustine ca persoanele care ii cer demisia pentru ca a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea 90/2001 nu stiu despre ce este vorba si nici nu au avut rabdare sa citeasca exceptia pe care a formulat-o.
"Bieti oameni care nu stiu despre ce e vorba si nu au avut nici rabdarea si nici interesul sa citeasca exceptia pe care am formulat-o", a spus Ciorbea, la sosirea la Parchetul General, unde s-a prezentat ca martor in dosarul "Mineriada", intrebat cu privire la faptul ca i se cere demisia pentru sesizarea Curtii Constitutionale.
El le-a cerut celor care il critica sa citeasca, mai intai, sesizarea pe care a formulat-o cu privire la Legea 90/2001.
"Eu am convingerea ca nicio persoana responsabila, de buna credinta, care a citit acea exceptie, nu ar putea si nu poate sa fie deranjata, fie ca e din Romania, fie ca e de oriunde din lume, de faptul ca toti cei care fac parte din conducerea celor trei puteri ale statului ar trebui sa indeplineasca aceleasi conditii extrem de inalte, de moralitate, de cinste, de corectitudine, pentru a indeplini aceste functii de demnitate publica. Prin urmare, toti cei care vorbesc si dau lectii de constitutionalitate sau de moralitate, am convingerea ca nici macar nu au rasfoit acea exceptie de neconstitutionalitate. Ar fi bine mai intai sa rasfoiasca exceptia si pe urma sa vorbeasca despre ea", a afirmat Ciorbea.
El s-a declarat convins ca multe persoane sunt deranjate de faptul ca a crescut numarul de petitii, de audiente si de rapoarte speciale, de cand detine functia de Avocat al Poporului.
"Am facut foarte multe sesizari din oficiu, anchete, care deranjeaza. Daca asta deranjeaza, e altceva, macar sa spuna deschis ce-i deranjeaza, dar sa te ascunzi dupa o exceptie care vrea acelasi regim juridic, acelasi nivel de moralitate pentru toti conducatorii din fruntea tarii, nu vad de ce anume ar fi cineva deranjat din tara sau din lume. (...) Eu am solicitat, in esenta, acelasi tratament juridic pentru toti cei care sunt in conducerea celor trei puteri ale statului, daca acest principiu va fi imbratisat de catre CCR, Parlamentul ar urma sa elaboreze intreaga legislatie in materie, sa o armonizeze si sa cream un cadru legislativ armonios si coerent", a explicat Ciorbea.
Saptamana trecuta, Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, conform caruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in situatie de incompatibilitate.
Potrivit Avocatului Poporului, "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate a legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat".
Sursa: Agerpres
Etichete: CCR, legi, demisie, avocatul poporului, petitie, victor ciorbea,
Dată publicare:
10-01-2017 13:51