Reacția Administraţiei Penitenciarelor la zvonurile că Dragnea ar putea fi mutat într-un spital din țară
Niciun deținut bolnav de Covid-19 internat la Penitenciarul-Spital Jilava nu prezintă alterări ale stării de sănătate care să necesite intervenții medicale externe sistemului penitenciar, a transmis marți Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
La Penitenciarul-Spital Jilava se află și fostul lider al PSD Liviu Dragnea, testat pozitiv cu noul coronavirus pe 13 decembrie. Precizările ANP vin în contextul în care presa a scris că Dragnea ar urma să fie transferat la o altă unitate medicală din țară.
Componenta de diagnosticare şi tratament în cazurile asociate actualului context epidemiologic este unitară şi nediscriminatorie, fiind asigurată în conformitate cu prevederile legale, în mod gratuit, pentru toate persoanele private de libertate, precizează ANP, în contextul informaţiilor recent vehiculate în spaţiul public cu privire la procedura aplicată de sistemul administraţiei penitenciare în gestionarea cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul populaţiei carcerale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Posibilitatea solicitării unor servicii medicale contra cost este prevăzută de art. 71, alin. (6) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, respectiv de art. 145, alin. (1) din Ordinul nr.429/2012 privind asigurarea asistenţei medicale persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi este independentă de conduita stabilită la nivel de sistem pentru parcursul terapeutic specific cazurilor confirmate COVID-19, menţionează ANP.
Referitor la aspectul monitorizării medicale a persoanelor care au beneficiat de tratament specific, timp de 14 zile, în penitenciar-spital, ANP reiterează informaţiile comunicate public în data de 11 noiembrie a.c.: "Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice pe plan naţional şi evaluarea modalităţii optime de gestionare a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul persoanelor custodiate, pentru creşterea capacităţii Penitenciarului Spital Bucureşti-Jilava, în urma analizei efectuate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în temeiul Ordinului C.N.C.C.I. nr. 4649288/09.11.2020 şi a art. 15 din Legea nr. 254/2013, Penitenciarele Ploieşti şi Timişoara vor asigura custodierea persoanelor private de libertate care nu mai prezintă risc de contagiune după perioada de 14 zile de spitalizare în penitenciar-spital".
Potrivit sursei citate, stabilirea unităţii de detenţie pentru perioada de monitorizare post-tratament presupune analizarea criteriului proximităţii faţă de penitenciarul care asigura executarea pedepsei privative de libertate, fiind vizat interesul superior al persoanelor condamnate.