Războiul Rusiei din Ucraina lovește piața mondială a cerealelor. România are suficiente rezerve pentru a face față crizei
La nivel mondial, se vorbește despre repercursiuni economice grave și sunt îngrijorări legate de siguranța alimentară care se suprapun peste pierderile aduse de pandemie și de criza energetică.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații
Autoritățile noastre dau însă asigurări că România nu are de ce să se teamă. Cel puțin la capitolul cereale, producem mult peste cât consumăm. Rezervele statului au fost suplimentate până la limita maximă, mai spun oficialii de la București.
Producția record de cereale de anul trecut, de peste 30 de milioane de tone, ne ține la adăpost, insistă ministrul Agriculturii, care dă asigurări că nu vom rămâne descoperiți.
Din totalul cerealelor pe care le producem, grâu folosim abia un sfert iar porumb, jumătate. Drept urmare, dăm la export și nu se iau în calcul limitări.
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: ”Nu trebuie să ne facem griji, avem posibilitatea, prin producția internă foarte bună pe care o obținem, să asigurăm o perioadă mai lungă de timp rezervele necesare, astfel încât, în situații de criză, și iată că a apărut o situație de criză, fie să utilizăm aceste rezerve pentru consumul propriu, al populației noastre. E o oportunitate pentru România, care produce mult și poate da la export, va deveni un jucător important”.
Rezervele statului se află acum la limita maximă
Pe de altă parte, acum o lună, aceleași autorități recunoșteau că această iarnă călduroasă și lipsită de zăpadă anunță un an secetos.
Reprezentanții Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat dau asigurări că stocurile alimentare de urgență ale statului au fost suplimentate până la limita maximă.
Cantitățile de alimente pe care statul le are la adăpost, dar și categoriile de produse, nu pot fi făcute publice pentru că informațiile sunt secret de stat. O parte din alimente se află acum în depozite deținute sau închiriate de stat sau contracte cu firme private.
Victor Beznea, secretar general ARCPA: ”Prețurile, evident, după începerea războiului, au crescut la niveluri extraordinare. Piața internațională la orice produs se reflectă și în România. E imposibil să nu se reflecte. Pentru că nu suntem o insulă izolată, suntem puternic conectați la piața internațională”.
La nivel mondial, totuși, prognozele economiștilor sunt îngrijorătoare. Dacă războiul se va prelungi, țările care se bazează pe cerealele din Rusia, dar și din Ucraina, s-ar putea confrunta cu lipsuri începând cu luna iulie.
Ucraina, pe locul 18 în topul țărilor din care importăm. Rusia, pe 17
Iar în Europa, creșterea costurilor pentru hrana animalelor s-ar putea traduce în carne și produse lactate mai scumpe, spun oficialii.
Arif Husain, economist șef, World Food Programme: ”Astăzi, aproximativ 30 la sută din grâu provine din aceste două țări. 20% din porumb provine din aceste două țări. Iar aproximativ 80% din uleiul de floarea soarelui provine din aceste două țări. Deci impactul acestei crize este la nivel mondial. Ne confruntăm deja cu mai multe războaie, conflicte, crize climatice, efecte economice generate de om și apoi costuri suplimentare, deoarece, știți, costurile cerealelor și petrolului cresc deja”.
Ucraina se află pe locul 18 în topul țărilor din care cumpărăm diverse produse, iar Rusia, pe 17. Potrivit Ministerului Agriculturii, întreruperea importurilor de alimente din aceste țări nu ne va afecta semnificativ.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, romania, cereale, criza, rezerve,
Dată publicare:
08-03-2022 21:43