Razboi pe preturile de pornire ale lemnului. Romsilva le-a triplat, cei din industrie spun ca vor intra in curand in criza
Razboi intre industria lemnului si Regia Padurilor Romsilva. Producatorii de mobila spun ca Romsilva a triplat preturile de pornire la licitatiile in care vinde lemnul.
Romsilva raspunde ca nu a facut decat sa aplice o hotarare de Guvern si ca noul pret este de fapt pretul mediu platit la licitatiile din anul precedent. Coincidenta sau nu, Guvernul a anuntat ca directorul general Romsilva si-a pierdut functia de membru in Consiliul de Administratie al Regiei.
Producatorii de mobila spun ca noile preturi vor duce industria in criza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cresterea preturilor solicitate de Romsilva este cea mai grava situatie pe care am intalnit-o in industria lemnului de cand lucrez in acest sector", spune Aurica Sereny, presedinte Asociatia Producatorilor de Mobila.
Producatorii specializati pe export vor fi nevoiti sa isi limiteze productia si numarul de salariati.
"Noi activam si facem 99 la suta export, si concuram cu toti jucatorii de pe piata europeana. Avand preturile noi aparute, din start avem un minus fata de ceilalti concurenti”, spune si George Marius, dir.gen. Sortilemn Gherla.
Preturile de pornire care au intrat in vigoare luna trecuta sunt mai mari cu 250 pana la 300 la suta fata de cele de pana acum, spun forestierii. Romsilva raspunde ca de fapt sunt preturile pe care aceiasi cumparatori le-au platit anul trecut, si modul de calcul este stabilit printr-un nou Regulament aprobat prin Hotarare de Guvern.
"Acest Regulament ne-a impus sa stabilim pretul de referinta, nivelul de piata, urmare a preturilor medii obtinute de la ultima licitatie principala, adica pe perioada anului 2015. Deci asta este pretul, a rezultat matematic din ce s-a oferit pe piata”, sustine Adam Craciunescu, director general Romsilva, fost mebru in CA.
Desi licitatiile au inceput luna trecuta, Romsilva nu a vandut nici 10 la suta din lemnul pus in vanzare.
"Ar fi trebuit ca aceste licitatii sa fi fost incheiate, avand in vedere ca iarna este sezonul principal in care se activeaza la padure. Ori, peste tot oamenii stau acasa, asteapta, tensiunea este foarte mare, isi vad locurile de munca puse in pericol", spune si Nicolae Tucunel, presedinte Asociatia Forestierilor.
"Nu pot sa trag o concluzie dupa boicotarea unor licitatii. Adica operatorii mari din industria lemnului de pe piata au influentat au influentat agentii economici sa nu participe la licitatie si i-au amenintat ca nu o sa le cumpere lemn daca ofera preturile astea mari", spune Adam Craciunescu, director general Romsilva, fost mebru in CA.
Producatorii de mobila i-au cerut premierului Ciolos sa rezolve situatia.