Razboi total la Finante. Sindicalistii cer demisia sefului ANAF pentru abuz. Gelu Diaconu lanseaza acuzatii de coruptie

×
Codul embed a fost copiat

Razboi total la ANAF, intre Gelu Diaconu, presedintele institutiei, si Vasile Marica, unul dintre cei mai importanti lideri sindicali.

Diaconu il acuza pe Marica de coruptie si spune ca liderul sindical este un ''personaj nociv, un parazit al sistemului conectat la bani murdari''. La randul sau, sindicalistul ii cere demisia sefului ANAF pentru abuz si anunta ca-l va da in judecata. In tot acest timp, mii de angajati ai Fiscului, care ii tin partea lui Marica, au protestat in mai multe orase ale tarii. In unele locuri programul cu publicul a fost intrerupt.

Gelu Diaconu conduce Fiscul din 2013. In mandatul sau a fost desfiintata Garda Financiara pentru ca apoi sa fie infiintata cu ajutorul SRI si al procurorilor, Directia Antifrauda. Institutia sa a fost criticata, dar si laudata pentru valul de controale declansat anul acesta.

Vasile Marica este liderul Sed Lex si unul dintre cei mai vocali sindicalisti din Romania. In 2010 a condus revolta angajatilor din Ministerul Finantelor, protest care a blocat institutia condusa la acea vreme de Gheorghe Ialomiteanu si Sorin Blejnar. Atunci ministrul a fost scos din cladire cu ajutorul SPP-ului.

Joi, la protestul din fata Ministerului s-au adunat doar 150 de oameni. Au iesit in schimb cateva mii in alte orase ale tarii. In unele locuri activitatea a fost complet blocata.

Citește și
inspectori ANAF in Dragonul Rosu
ANAF se muta permanent in „Dragonul Rosu”. Cat au obtinut inspectorii din amenzi in doar 3 zile
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cei doi se razboiesc din cauza organizarii concursurilor pentru avansarea angajatilor in interiorul ANAF. Vasile Marica spune ca Gelu Diaconu ar fi blocat 3200 de astfel de examene ca sa se razbune pe angajatii care i se impotroviesc. Seful Fiscului sustine ca doar a schimbat procedurile de organizare si a trimis inspectori de integritate sa asiste la examene, pentru a se asigura ca promovarile sunt corecte.

''A venit timpul sa inteleaga pana si Vasile Marica ca nu se mai poate trai din spagi. Acest personaj nociv protesteaza impotriva eliminarii nepotismelor pentru a ramane conectat la robinetul banilor murdari. Vasile Marica este veriga de legatura dintre grupurile de interese locale si cativa locotenenti personali ai acestuia speriati de gandul ca nu-si mai pot negocia functiile prin carciumi", a declarat Gelu Diaconu.

Vasile Marica, vicepresedinte SED LEX: "Are 2 hoteluri in Bucuresti, indrazneste sa ne faca pe noi hoti, banditi si mafioti fara nicio proba. O sa-l dau in judecata sa vina cu aceste probe. Domnul Diaconu nu suntem chelneri, nu suntem cameristele tale, niciodata!''

Sed Lex cere demisia lui Gelu Diaconu. Acesta spune insa ca este sub demnitatea sa negocieze cu Vasile Marica si a precizat ca demisia sa se afla la dispozitia noului premier la orice ora din zi si din noapte.

Totul a inceput atunci cand Guvernul a marit la rectificarea bugetara salariile unora dintre angajatii Finantelor – in principal cei din aparatul central - cu peste 60%. Situatia i-a nemultumit pe functionarii care nu au beneficiat de aceasta majorare, asa ca pe 3 noiembrie sindicatul „Sed Lex” condus de Vasile Marica a declansat un „protest spontan” in toata tara. Cei mai afectati au fost contribuabilii care aveau treaba in acea zi la Fisc si au gasit usile inchise.

Premierul Victor Ponta si-a exprimat in aceeasi zi nemultumire, cerand „mai multa responsabilitate”, nu doar cereri de mariri de salarii. In aceeasi zi, a anuntat ca majorarea se abroga – ceea ce, teoretic, ar fi trebuit sa puna capat conflictului.

Sindicatul condus de Vasile Marica spune insa ca seful ANAF a declansat o „actiune de pedepsire si razbunare indreptata impotriva celor care au avut curajul sa protesteze in data de 3 noiembrie 2015”, un „abuz fara precedent, prin care legea bunului plac inlocuieste legea in vigoare”.

Mai precis, Gelu Diaconu ar fi schimbat componenta comisiilor de examinare chiar in perioada de organizare a concursulurilor de promovare. De asemenea, el ar fi dat afara 2 sefi din tara ai Fiscului deoarece acestia ar fi refuzat prezenta in comisii a unui inspector de integritate, care sa se asigure ca aceste concursuri decurg conform procedurilor.

Asa ca joi, intre 11:00 si 14:00, Fiscul urma sa inchida din nou ghiseele din toata tara, iar in Bucuresti a avut loc un asa-numit „mars al demnitatii” in fata Ministerului Finantelor si a ANAF. Cel putin teoretic fiindca, de pilda, in Hunedoara angajatii Finantelor au anuntat ca vor lucra normal, dar vor purta ecusoane prin care sa-si arate sprijinul. Iar in Capitala, protestul, la care au participat aproximativ 150-200 de persoane si nu 1.000, cum anuntau organizatorii, s-a incheiat la 12:30.

Gelu Diaconu a raspuns printr-un comunicat in care il acuza pe Vasile Marica ca este “veriga de legatura dintre grupurile de interese locale si cativa locotenenti personali ai acestuia speriati de gandul ca nu-si mai pot negocia functiile prin carciumi”.

Prezenta unui inspector de integritate la examenele de promovare reprezinta doar extinderea unei practici folosite deja la supravegherea examenelor de la Antifrauda si ofera garantia ca promovarile nu mai sunt la cheremul lui Vasile Marica si al gastii acestuia, preocupati doar sa profite de pe urma unor functii publice”, afirma Diaconu, care spune despre Marica ca “de 20 de ani paraziteaza sistemul vamal si fiscal” si ca este “personaj nociv pentru tot ce inseamna reforma administratiei, un profitor al miscarilor sindicale oneste”.

Diaconu face referire la faptul ca, in 2011, Marica a fost acuzat de fostul sef al Vamii Giurgiu ca ar lua bani pentru a numi persoane in diverse functie in vami. Acuzatiile au fost respinse de Marica si nu au fost investigate de DNA. Vasile Marica spune acum ca il va da in judecata pentru calomnie pe presedintele ANAF.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Masinile ANAF, atacate cu pietre de comerciantii din Galati. Oamenii se plang ca sunt controlati prea des
Masinile ANAF, atacate cu pietre de comerciantii din Galati. Oamenii se plang ca sunt controlati prea des

Scandal la depozitele en-gros din Galati, unde comerciantii au iesit miercuri dimineata la un protest spontan anti-ANAF!

ANAF se muta permanent in „Dragonul Rosu”. Cat au obtinut inspectorii din amenzi in doar 3 zile
ANAF se muta permanent in „Dragonul Rosu”. Cat au obtinut inspectorii din amenzi in doar 3 zile

Despre complexul "Dragonul Rosu" se spunea ca aici poti gasi orice, afara de o factura fiscala. Inspectorii Fiscului vor acum sa schimbe aceasta situatie.

ANAF angajeaza inspectori antifrauda. Ce salariu pot primi cei care controleaza micile bonuri si marile averi
ANAF angajeaza inspectori antifrauda. Ce salariu pot primi cei care controleaza micile bonuri si marile averi

Dupa ce ANAF le-a declarat razboi romanilor cu averi nejustificat de mari si firmelor care nu emit bonuri, Fiscul face acum noi angajari la Directia antifrauda fiscala.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.