Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor din 13 aprilie 2022. Moscova va organiza o paradă a victoriei printre ruine

×
Codul embed a fost copiat

„România, Polonia, Moldova și statele baltice vor deveni următoarele ținte dacă Ucraina cade" a avertizat Volodimir Zelenski. Președintele țării vecine le-a cerut din nou aliaților occidentali să-i sprijine armata.

Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat că trimit noi ajutoare militare în Ucraina, în timp ce rușii continuă să aibă pierderi. Celebra navă "Moskva"- sfidată de militarii de pe Insula Şerpilor la începutul războiului - a fost lovită aseară de rachete ucrainene, în Marea Neagră.

Cu un cinism incredibil, Moscova are în plan să țină o paradă a victoriei pe 9 mai, în Mariupol, oraș distrus în totalitate. Până atunci, rușii vor intensifica ofensiva, ca să obțină câștiguri palpabile în estul și sudul Ucrainei. Și ameninţă că vor relua bombardamentele asupra Kievului.

Sunt deja peste 4.500 de victime civile, arată un bilanţ recent al Naţiunilor Unite. Atenţie, urmează imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional!


Zelenski indică România ca următoare țintă a rușilor

Ben Wedeman, corespondent CNN: „Oficialii ucraineni spun că ofensiva în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, a început".
În plus, ruşii ameninţă cu noi represalii în zona Kievului.

Citește și
soldati ucraina
Război în Ucraina. Moscova vrea să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării:

„Observăm tentative de sabotare şi atacuri ale forţelor ucrainene, vizând ţinte pe teritoriul Federaţiei ruse. Dacă astfel de evenimente continuă, armata rusă va efectua atacuri asupra unor centre de luare a deciziei, inclusiv la Kiev, un lucru pe care armata rusă s-a abţinut să-l facă până în prezent."

Volodimir Zelenski: „Polonia, Moldova, România și statele baltice vor deveni următoarele ținte, dacă libertatea Ucrainei cade. Libertatea trebuie să fie înarmată mai bine decât tirania. Țările occidentale au toate motivele să ne ajute. Victoria finală împotriva tiraniei și numărul de oameni salvați depinde de ei. Înarmați Ucraina acum pentru a apăra libertatea!"

La scurt timp după mesajul transmis seara de liderul ucrainean, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat îi va trimite un nou ajutor militar, de 800 de milioane de dolari, constând în armament greu. Iar Uniunea Europeană va trimite un ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro.

Asistat de specialişti străini, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, coordonează eforturile Kievului de a face lumină asupra atrocităţilor comise de soldaţii ruşi în Bucha şi în alte localităţi din jurul Capitalei. Pentru asta, sunt exhumate trupurile aruncate în gropi comune ori înmormântate în curţile caselor.

Irina Venediktova, procuror general al Ucrainei: „Vrem să ne desfăşurăm ancheta în conformitate cu standardele internaţionale. Prin prezenţa lor, colegii străini pot vedea cu ochii lor că sunt morminte reale şi cadavre reale, nu butaforie.”

Anatoli Fedoruk, primarul din Bucha: „Primarul din Tiachiv m-a sunat să mă întrebe cum ne poate ajuta şi a fost o tăcere lungă după ce i-am spus că am nevoie de cel puţin 300 de sicrie de lemn, cruci şi toate cele necesare pentru înmormântări.”

În timp ce ruşii neagă cu înverşunare că ar fi ucis civili...

Vladimir Putin: „S-a făcut mare tărăboi când (occidentalii n.r.) au regizat un atac cu arme chimice în Siria. S-a dovedit a fi fost un fals. La fel s-a întâmplat şi în Bucha.”

Dar voluntarii ucraineni continuă să strângă trupuri de prin beciuri ori curţi.


Soldații ucraineni din Mariupol sunt încercuiți, fără muniții și mâncare

Între timp, bătălia pentru Mariupol continuă. Noi imagini din dronă au surprins tancuri ruseşti care se mişcă printre imobilele din oraşul port la Marea Azov și trag cu tunul direct în blocuri, unde se presupune că s-ar afla combatanţi ucraineni.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că zona portului comercial Mariupol ar fi fost cucerită complet şi peste o mie de puşcaşi ucraineni din Mariupol s-ar fi predat după ce au rămas fără muniţii.

Dar a venit şi replica infanteriştilor, în timp ce pe fundal răsunau bombardamentele.

Soldat ucrainean din brigada 36 navală: „Realitatea este că orașul este sub asediu, suntem încercuiţi, nu mai putem fi aprovizionaţi cu muniţie, iar mâncarea e pe sfârşite. Dar nu ne părăsim poziţiile. Vom continua să ne apărăm. Glorie Ucrainei! Glorie eroilor! "

Înaintea lansării noii ofensive din estul Ucrainei, ruşii încearcă să centralizare comanda. Însă, potrivit analiştilor occidentali, tot mai mulţi soldaţi ruşi refuză să se întoarcă pe front după ce au văzut numărul mare al camarazilor morţi. Iar armata rusă ar expedia trupurile în loturi mai mici pentru a nu stârni panică în comunități.

Richard Barrons, general în rezervă armata britanică: „Dacă ruşii şi-au învăţat lecţiile eşecurilor de până acum şi pot concentra mai multe forţe pe care să le coordoneze cu forţele aeriene şi dacă elimină şi problemele de logistică, atunci ar putea să-i copleşească pe ucraineni. Spre deosebire de alte regiuni ale Ucrainei, estul este tren plat, mai deschis, mai puţin împădurit. Aşa că tacticile de ambuscadă, de mare succes până acum pentru ucraineni, s-ar putea să nu se mai aplice în Donbas. Dar eu încă mai cred că va urma un lung război de uzură."

Pe plan diplomatic, Zelenski s-a întâlnit miercuri la Kiev cu preşedintele Poloniei şi cu liderii ţărilor Baltice. Împreună au mers în Borodianka, unde au privit ororile lăsate în urmă după plecarea ruşilor.

Gitanas Nauseda, preşedintele Lituaniei: „E greu de exprimat în cuvinte după ce am văzut ce s-a întâmplat aici, cât de mari sunt pagubele și cât de nemilos este acest regim. Pur și simplu nu se poate compara nici măcar cu naziștii. Cred că e mai rău decât nazismul."

Observatorii OSCE au constatat indicii flagrante ale nenorocirilor de care se fac vinovate trupele ruse. Experţii au început luna trecută o anchetă în timpul căreia spun că au găsit "probe credibile" cu privire la practicarea torturii şi a unor tratamente degradante.

Autorii raportului nu menţionează un bilanţ exact al victimelor, dar fac referire la mii de morţi.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 49. Un oficial rus susține că au preluat controlul portului Mariupol
Război în Ucraina, ziua 49. Un oficial rus susține că au preluat controlul portului Mariupol

Războiul Rusiei în Ucraina a ajuns la cea de-a 49-a zi, iar Știrile PROTV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente.

Război în Ucraina. Moscova vrea să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol
Război în Ucraina. Moscova vrea să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol

Război în Ucraina, 13 aprilie 2022 - rezumatul evenimentelor. Cinismul și grotescul acțiunilor Rusiei nu au margini. Moscova are în plan să țină o paradă a victoriei pe 9 mai în Mariupol, oraș distrus în totalitate de invadatori.  

Primarul din Mariupol acuză rușii că ar fi ucis peste 20.000 de civili și ar fi deportat în Rusia peste 33.000 de oameni
Primarul din Mariupol acuză rușii că ar fi ucis peste 20.000 de civili și ar fi deportat în Rusia peste 33.000 de oameni

Joe Biden folosește pentru prima oară termenul de „genocid” în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina. „Sunt cuvintele unui adevărat lider”, a reacționat Zelenski.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.