Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor din 13 aprilie 2022. Moscova va organiza o paradă a victoriei printre ruine
„România, Polonia, Moldova și statele baltice vor deveni următoarele ținte dacă Ucraina cade" a avertizat Volodimir Zelenski. Președintele țării vecine le-a cerut din nou aliaților occidentali să-i sprijine armata.
Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat că trimit noi ajutoare militare în Ucraina, în timp ce rușii continuă să aibă pierderi. Celebra navă "Moskva"- sfidată de militarii de pe Insula Şerpilor la începutul războiului - a fost lovită aseară de rachete ucrainene, în Marea Neagră.
Cu un cinism incredibil, Moscova are în plan să țină o paradă a victoriei pe 9 mai, în Mariupol, oraș distrus în totalitate. Până atunci, rușii vor intensifica ofensiva, ca să obțină câștiguri palpabile în estul și sudul Ucrainei. Și ameninţă că vor relua bombardamentele asupra Kievului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunt deja peste 4.500 de victime civile, arată un bilanţ recent al Naţiunilor Unite. Atenţie, urmează imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional!
Zelenski indică România ca următoare țintă a rușilor
Ben Wedeman, corespondent CNN: „Oficialii ucraineni spun că ofensiva în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, a început".
În plus, ruşii ameninţă cu noi represalii în zona Kievului.
Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării:
„Observăm tentative de sabotare şi atacuri ale forţelor ucrainene, vizând ţinte pe teritoriul Federaţiei ruse. Dacă astfel de evenimente continuă, armata rusă va efectua atacuri asupra unor centre de luare a deciziei, inclusiv la Kiev, un lucru pe care armata rusă s-a abţinut să-l facă până în prezent."
Volodimir Zelenski: „Polonia, Moldova, România și statele baltice vor deveni următoarele ținte, dacă libertatea Ucrainei cade. Libertatea trebuie să fie înarmată mai bine decât tirania. Țările occidentale au toate motivele să ne ajute. Victoria finală împotriva tiraniei și numărul de oameni salvați depinde de ei. Înarmați Ucraina acum pentru a apăra libertatea!"
La scurt timp după mesajul transmis seara de liderul ucrainean, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat îi va trimite un nou ajutor militar, de 800 de milioane de dolari, constând în armament greu. Iar Uniunea Europeană va trimite un ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro.
Asistat de specialişti străini, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, coordonează eforturile Kievului de a face lumină asupra atrocităţilor comise de soldaţii ruşi în Bucha şi în alte localităţi din jurul Capitalei. Pentru asta, sunt exhumate trupurile aruncate în gropi comune ori înmormântate în curţile caselor.
Irina Venediktova, procuror general al Ucrainei: „Vrem să ne desfăşurăm ancheta în conformitate cu standardele internaţionale. Prin prezenţa lor, colegii străini pot vedea cu ochii lor că sunt morminte reale şi cadavre reale, nu butaforie.”
Anatoli Fedoruk, primarul din Bucha: „Primarul din Tiachiv m-a sunat să mă întrebe cum ne poate ajuta şi a fost o tăcere lungă după ce i-am spus că am nevoie de cel puţin 300 de sicrie de lemn, cruci şi toate cele necesare pentru înmormântări.”
În timp ce ruşii neagă cu înverşunare că ar fi ucis civili...
Vladimir Putin: „S-a făcut mare tărăboi când (occidentalii n.r.) au regizat un atac cu arme chimice în Siria. S-a dovedit a fi fost un fals. La fel s-a întâmplat şi în Bucha.”
Dar voluntarii ucraineni continuă să strângă trupuri de prin beciuri ori curţi.
Soldații ucraineni din Mariupol sunt încercuiți, fără muniții și mâncare
Între timp, bătălia pentru Mariupol continuă. Noi imagini din dronă au surprins tancuri ruseşti care se mişcă printre imobilele din oraşul port la Marea Azov și trag cu tunul direct în blocuri, unde se presupune că s-ar afla combatanţi ucraineni.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că zona portului comercial Mariupol ar fi fost cucerită complet şi peste o mie de puşcaşi ucraineni din Mariupol s-ar fi predat după ce au rămas fără muniţii.
Dar a venit şi replica infanteriştilor, în timp ce pe fundal răsunau bombardamentele.
Soldat ucrainean din brigada 36 navală: „Realitatea este că orașul este sub asediu, suntem încercuiţi, nu mai putem fi aprovizionaţi cu muniţie, iar mâncarea e pe sfârşite. Dar nu ne părăsim poziţiile. Vom continua să ne apărăm. Glorie Ucrainei! Glorie eroilor! "
Înaintea lansării noii ofensive din estul Ucrainei, ruşii încearcă să centralizare comanda. Însă, potrivit analiştilor occidentali, tot mai mulţi soldaţi ruşi refuză să se întoarcă pe front după ce au văzut numărul mare al camarazilor morţi. Iar armata rusă ar expedia trupurile în loturi mai mici pentru a nu stârni panică în comunități.
Richard Barrons, general în rezervă armata britanică: „Dacă ruşii şi-au învăţat lecţiile eşecurilor de până acum şi pot concentra mai multe forţe pe care să le coordoneze cu forţele aeriene şi dacă elimină şi problemele de logistică, atunci ar putea să-i copleşească pe ucraineni. Spre deosebire de alte regiuni ale Ucrainei, estul este tren plat, mai deschis, mai puţin împădurit. Aşa că tacticile de ambuscadă, de mare succes până acum pentru ucraineni, s-ar putea să nu se mai aplice în Donbas. Dar eu încă mai cred că va urma un lung război de uzură."
Pe plan diplomatic, Zelenski s-a întâlnit miercuri la Kiev cu preşedintele Poloniei şi cu liderii ţărilor Baltice. Împreună au mers în Borodianka, unde au privit ororile lăsate în urmă după plecarea ruşilor.
Gitanas Nauseda, preşedintele Lituaniei: „E greu de exprimat în cuvinte după ce am văzut ce s-a întâmplat aici, cât de mari sunt pagubele și cât de nemilos este acest regim. Pur și simplu nu se poate compara nici măcar cu naziștii. Cred că e mai rău decât nazismul."
Observatorii OSCE au constatat indicii flagrante ale nenorocirilor de care se fac vinovate trupele ruse. Experţii au început luna trecută o anchetă în timpul căreia spun că au găsit "probe credibile" cu privire la practicarea torturii şi a unor tratamente degradante.
Autorii raportului nu menţionează un bilanţ exact al victimelor, dar fac referire la mii de morţi.