Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 9 aprilie 2022. Exhumările furnizează dovezi procurorilor despre ororile rușilor
Un general rus cu experiența războiului din Siria, dar și asociat cu atrocitățile de acolo, a fost pus comandant unic peste toate trupele și operațiunile militare din Ucraina.
„Agresiunea Moscovei nu se va limita niciodată doar la Ucraina pentru că întreaga Europă este o țintă”, a avertizat președintele Volodimir Zelenski, care a îndemnat Occidentul să impună un embargo total asupra importurilor de energie din Rusia și să furnizeze Ucrainei mai multe arme.
„Suntem pregătiţi pentru o bătălie grea cu forţele ruse în estul Ucrainei” - a mai spus Zelenski. Iar civilii sunt sfătuiți să plece imediat din zonă. Nouă coridoare umanitare pentru evacuarea populaţiei, inclusiv în Mariupol, au fost agreate pentru astăzi, dar pot rămâne deschise doar dacă forţele ruse respectă încetarea focului.
Moscova susţine că armata rusă şi separatiştii pro-ruşi, i-au condus pe aceşti refugiaţi într-un loc sigur.
Distrus de bombardamente, Borodianka, aflat la 75 de kilometri nord-vest de Kiev, arată ca un oraş fantoma. Zeci de victime zac probabil în dărâmăturile blocurilor şi caselor distruse în săptămâni de bombardamente.
„Ruşii au împuşcat oameni. Unii au vrut să-i ajute pe cei împuşcaţi, dar au tras şi în aceştia. Au pus explozibil sub trupurile morţilor. Copiii mei (fiica şi ginerele, n.r.) au murit, au fost sub dărâmături 36 de zile. Nepoţii mei sunt orfani, eu am grijă acum de ei
Nu-mi cred ochilor ce văd, e greu să spun, dar nu pot să cred că e posibil ce văd în jurul meu. Nu poate fi niciun motiv să faci asta” spun oamenii.
Între timp, Rusia masează trupe pentru o ofensivă de proporții, în est. Şi guvernatorul din Luhansk a cerut populației să plece imediat către zone mai sigure.
Iar în Mariupol, lipsa alimentelor și a apei reprezintă în continuare o mare problemă în tot orașul.
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Un nou atac lansat de armata rusă a zdruncinat un cartier rezidenţial din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina. Proiectilul a lovit o clădire în care se aflau peste 100 de oameni.
„Am fost lovită în zona capului, iar unda de șoc m-a trântit la pământ. Scările s-au prăbușit, ferestrele și ușile au fost aruncate în aer. Am supraviețuit ca prin minune" mărturisește o femeie.
În ultimele zile, trupele Kremlinului au atacat regiunea Harkov de 50 de ori şi 15 persoane au fost rănite, afirmă autorităţile locale ucrainene.
Orașul Makariv, aflat la aproximativ o oră de Kiev, este un alt loc puternic bombardat de forțele rusești. Peste 100 de civili au murit în timpul ofensivei.
Deborah Haynes, Sky News: „Mă aflu în orașul Makariv, la est de Kiev. Am venit aici pentru că primarul a spus că au fost găsite peste 130 de cadavre de când au încetat luptele din zonă. Forțele rusești nu au cucerit orașul, dar se pot vedea dovezi ale războiului peste tot. Această gaură în asfalt este rezultatul unei explozii care s-a produs în timp ce un cuplu tânăr traversa acest pod cu mașina. Amândoi au fost uciși."
Pompierii caută în dărmăturile caselor și blocurilor distruse şi la Borodianka, unul dintre orașele din jurul Kievului unde bombardamentele rușilor au făcut prăpăd. Cu teamă în suflet și un strop de speranță, Anna speră să afle ceva despre mama ei, pe care n-a mai văzut-o de câteva săptămâni.
„Ultima oară, i-am trimis pe telefon harta cu o rută de la Borodianka spre Kiev, pe unde ar putea să încerce să scape, dar multe poduri și șosele erau distruse. În ultimul mesaj pe care îl am de la ea, îmi răspundea: „ne gândim pe unde s-o luăm", spune ea.
Sute de civili uciși descoperiți în jurul Kievului
Peste tot în jurul Kievului, de unde s-au retras forțele invadatorilor, au rămas în urmă sute de civili uciși. Au început exhumările dintr-o groapă comună, de lângă biserica din Bucha.
„Fratele meu... îl caut din 26 martie. Când au deshumat trupurile, l-am recunoscut. L-au ucis fără niciun motiv " spune un locuitor al zonei.
Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei: „Ne așteptam să găsim 67 de trupuri. Deja am exhumat 18, dintre care 16 au răni de gloanțe, iar celelalte două și răni de la schije. Ce înseamnă asta? Înseamnă că (soldații ruși) au ucis civili, i-au împușcat."
În schimb, în oraşul Mariupol, criza umanitară se adâncește tot mai mult. Oamenii au nevoie disperată de ajutoare.
„Nu avem apă şi nici curent electric. Casa mea a fost distrusă. Nu ne-au permis să ne luăm lucrurile. Asta este tot ce am asupra mea, doar documente. Totul a fost lăsat în casa mea. Aveam două pisici mari în casă. Nu ne-au permis să le luăm. Au murit oameni. Au pierit arși de vii."
În lipsa internetului şi a serviciilor de telecomunicaţii, localnicii caută alte modalități de a-i găsi pe cei dragi cu care au pierdut legătura în timpul conflictului.
Acesta este strigătul disperat al unei mame: „Draga mea fiică, suntem cu toții bine. Vom merge să te căutăm cât de repede putem."
Ministerul rus al Apărării a difuzat ieri o înregistrare video care arată evacuarea a zeci de civili din Mariupol. Pe fundal se auzeau bombardamentele. Moscova susţine că oamenii au fost duşi într-un loc sigur de către armata rusă și separatiștii din Donețk.
În prezent, în Mariupol, se duc lupte intense la aproximativ cinci kilometri distanță de centrul localităţii.
Între timp, după ce planul de a prelua controlul asupra regiunii Kiev a eşuat, Putin a numit un general, Alexander Dvornikov, la comanda unică a operaţiunilor militare din Ucraina. Fost comandant al districtului militar sud, generalul Dornikov a fost asociat cu unele dintre cele mai îngrozitoare atrocităţi comise în timpul războiului din Siria.