Războiul din Ucraina: Petrolul atinge 113 de dolari pe baril, în ciuda măsurilor de urgență
Pe măsură ce luptele continuă în Ucraina, conflictul continuă, de asemenea, să crească prețurile globale ale petrolului, în ciuda noilor măsuri care vizează calmarea piețelor, informează BBC.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații
Țițeiul Brent, reperul internațional pentru prețul petrolului, a atins 113 dolari pe baril, marcând cel mai înalt nivel din iunie 2014.
A crescut chiar și după ce membrii Agenției Internaționale pentru Energie au convenit să elibereze 60 de milioane de barili de petrol din stocurile de urgență.
Rusia este unul dintre cei mai mari producători de energie din lume
Drept urmare, îngrijorările legate de invazia Ucrainei de către Rusia au stârnit îngrijorări în rândul investitorilor că rezervele de petrol sau gaze ar putea fi afectate.
Între timp, prețul petrolului american, țițeiul West Texas Intermediate, a crescut la aproape 109 dolari pe baril.
Statele Unite și alte 30 de țări membre ale Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) au convenit să elibereze petrolul în încercarea de a stabiliza piețele energetice la nivel mondial.
„Suntem pregătiți să folosim fiecare instrument disponibil pentru a limita întreruperea aprovizionării globale cu energie ca urmare a acțiunilor președintelui Vladimir Putin”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, marți.
Ea a adăugat că Washingtonul va continua să caute cum să accelereze mutarea livrărilor de energie din Rusia.
O altă declarație a AIE a menționat că invazia Ucrainei a venit pe „fondul piețelor globale de petrol deja strânse, volatilitate crescută a prețurilor, stocuri comerciale care sunt la cel mai scăzut nivel din 2014”.
Mișcările prețului petrolului în Marea Britanie sunt determinate în principal de prețul țițeiului, care este materia primă pentru combustibil, și de cursul de schimb dintre dolar și liră, deoarece petrolul este tranzacționat în dolari.
Luni, RAC a declarat că prețul mediu al benzinei a crescut la un nivel record de 1,51 lire sterline pe litru duminică, în timp ce motorina a crescut la 1,55 lire sterline.
Jay Hatfield, director de investiții la ICAP, a declarat că creșterile „dramatice” ale prețurilor observate la nivel global sunt puțin probabil să persistă dacă situația din Ucraina devine mai stabilă.
Cotațiile acțiunilor din Europa și SUA au scăzut și mai mult marți
Piețele din SUA, Europa și Marea Britanie au scăzut pe fondul temerilor legate de impactul conflictului în curs.
După ce a crescut la începutul tranzacțiilor, FTSE 100 a devenit negativ pe fondul avertismentelor cu privire la consecințele sancțiunilor occidentale asupra Moscovei și a semnelor că Rusia își intensifică invazia Ucrainei.
Țările occidentale au impus sancțiuni pedepsitoare împotriva Moscovei, iar un alt grup de companii au încetat operațiunile rusești și au oprit investițiile, cum ar fi BP și Shell.
Gigantul energetic italian Eni a mai spus că intenționează să-și vândă pachetul de acțiuni din conducta Blue Stream. Eni deține în comun gazoductul, care transportă gaz rusesc în Turcia, împreună cu firma energetică rusă Gazprom.
Între timp, grupul francez de petrol și gaze TotalEnergies a declarat marți că nu va mai furniza capital pentru noi proiecte în Rusia.
Frankfurt a înregistrat pierderi mai mari, despre care analiştii au sugerat că ar putea fi legate de dependenţa Germaniei de importurile de energie din Rusia.
Moneda Rusiei a fost, totuși, stabilă, după ce luni s-a prăbușit cu 30%, până la minime înregistrate față de principalele valute. O rublă a valorat mai puțin de un cent american la tranzacționare marți.
Scăderea rublei îi reduce puterea de cumpărare și afectează economiile rușilor obișnuiți. Declinul a fost oprit doar atunci când banca centrală a Rusiei a dublat ratele dobânzilor pentru a face moneda mai atractivă pentru investitori.
Strângerea sancțiunilor asupra finanțelor Moscovei a afectat accesul băncii centrale la o mulțime de rezerve uriașe de bani ale Rusiei deținute sub formă de valute străine.
Sophie Lund-Yates, analist de acțiuni la Hargreaves Lansdown, a declarat: „Aceasta este o situație în mișcare rapidă, iar investitorii ar trebui să fie atenți la potențiala volatilitate a prețurilor acțiunilor pe termen scurt și mediu”.
Dmitri Medvedev, mesaj pentru Europa: „Curând veți plăti 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz”
Într-un mesaj postat pe Twitter, fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, amenință Europa cu prețuri de 2.000 de euro petru o mie de metri cubi de gaz, după ce Germania a decis să oprească proiectul conductei de gaze Nord Stream 2.
„Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz”, a transmis Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
Канцлер ФРГ Олаф Шольц поручил остановить сертификацию газопровода «Северный поток – 2». Ну что ж. Добро пожаловать в новый мир, в котором уже скоро европейцы будут платить 2000 евро за тысячу кубов газа!
— Дмитрий Медведев (@MedvedevRussia) February 22, 2022
Conform agențiilor TASS și Ria Novosti, prețul gazului a crescut cu 10%, după anunțul cancelarului german și a ajuns la 900 de dolari pentru mia de metri cubi.
Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, că țara sa oprește proiectul conductei rusești de gaze Nord Stream 2, ca sancțiune pentru decizia Rusiei de a recunoaște independența celor două regiuni separatiste din Ucraina.