Rata de infectare în București a coborât sub 1,5 la mie. Când se vor elimina restricțiile
Incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 8 luni, iar România este pentru prima dată de la începutul pandemiei cu toate județele în scenariul verde.
Și Bucureștiul se află, cu o rată a îmbolnăvirilor în continuă scădere, în acest scenariu. Deocamdată, însă, multe restricții rămân în vigoare.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătății va pune la dispoziție 500.000 de teste antigen gratuite, iar screeningul va fi efectuat în farmacii.
Trebuie să precizam că, deocamdată, suntem doar pe hârtie în scenariul verde. Deciziile majore, cum ar fi ce se va întâmpla cu interdicția de circulație pe timpul nopții, se iau la nivel național și deocamdată rămâne în vigoare data de 1 iunie pentru o eventuală relaxare masivă a restricțiilor.
Relaxarea restricțiilor este strict legată de scăderea numărului de infectări și orice revenire la tendința de creștere de până acum o lună-două le-ar anula.
Bucureștiul, multă vreme aflat în topul nedorit al îmbolnăvirilor, a ajuns la o incidență de 1,49 la mie.
Prefectura așteaptă 48 de ore pentru a relaxa oficial restricțiile
Precauția va fi cuvântul de ordine, iar prefectura va aștepta 48 de ore din momentul scăderii sub pragul de 1,5 la mie până să pună în practică măsurile de îndulcire a restricțiilor.
Tot pentru a monitoriza situația, populația va avea acces la teste rapide antigen. Jumătate de milion de kituri vor ajunge gratuit în farmacii, iar oamenii vor plăti doar serviciile de testare oferite de farmaciști.
Direcțiile de sănătate publică trebuie să dea un aviz, valabil jumătate de an, aviz care poate fi apoi prelungit. Zona de testare trebuie să aibă o suprafață de cel puțin patru metri pătrați, să poată fi aerisită cu ușurință și să fie utilată cu materiale ușor de dezinfectat.
Aproximativ 1.000 de farmacii din țară au anunțat deja că se înscriu în acest program. Pentru cei care vor decide să se testeze astfel, farmaciile vor emite un buletin de testare, semnat electronic.
Primii care scapă de restricții sunt cei care merg la munte, în stațiunile de schi. Acolo, telecabinele și telegondolele vor putea fi, din nou, pline.
Florin Cîțu, premierul României: "Sunt unele măsuri care nu își mai au sensul. Veți vedea. Sunt câteva, de exemplu, în ceea ce privește stațiunile montane, cu schiul. Nu mai au sens să fie în HG".
Liber la pelerinaje, competiții sau concerte
Începând din 14 mai, pelerinajele și procesiunile religioase vor fi permise. Tot de atunci, competițiile sportive, concertele sau alte spectacole vor putea fi organizate cu spectatori, sub formă de test, doar pentru persoanele imunizate sau testate negativ în ultimele 72 de ore.
Raed Arafat, Departamentul pentru Situații de Urgență: ”Să fim siguri că persoanele care sunt acolo nu prezintă risc unul pentru celălalt. Nu împărțim populația în vaccinată și nevaccinată. Vaccinată sau testată sau populație care a avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile".
Și am putea scăpa de purtatul măștii în aer liber chiar mai curând decât credem. Ministrul Economiei a cerut ca măsurile de relaxare să fie luate în funcție de gradul de vaccinare.
"De exemplu, dacă jumătate din populația unui județ s-a vaccinat, acolo am putea să scăpăm de masca în aer liber și nici să nu mai avem restricții de circulație pe timp de noapte. Dacă 70% din populația respectivului județ este imunizată, atunci am putea intra într-un magazin, de pildă, sau o instituție, tot fără mască".
Datele anunțate la începutul lunii de Comitetul de Vaccinare arată că Bucurestiul și Clujul sunt județele care au atins un prag de imunizare de aproximativ 30% din populație. Cel mai rău stă regiunea Moldova.
”Florin Cîțu: Restricțiile de noapte să dispară. Discutăm despre toate restricțiile, vrem să le relaxam. Și toate sunt legate de rata de vaccinare. Deci inclusiv această restricție o luăm în calcul.
Reporter: Și acolo unde rata de vaccinare este mai mare de 50%, oamenii de acolo să scape de restricțiile de a purta mască în spațiul public?
Florin Cîțu: Toate scenariile sunt pe masă. Din punctul meu de vedere este normal ca persoanele care s-au vaccinat și care nu mai reprezintă un pericol, risc în societate, să poată să își continue viața, să revină la normalitate".
Restaurantele și barurile cer să fie deschise și în interior, indiferent dacă angajații și clienții sunt imunizați, dar cu respectarea măsurilor de distanțare.
Petrecerile private, permise din vară
Dacă rata de incidență depășește 3 la mia de locuitori, accesul în interior va fi permis însă doar celor imunizați sau testați negativ.
”Elena Bota, asistent manager restaurant: Am pune la dispoziție clienților atât dezinfectant, cât și delimitare, dezinfectare, atât a meselor, cât și a scaunelor și a tot ceea ce ar putea atinge.
Reporter: Câte persoane ar avea voie la o masă?
Elena Bota: Maxim șase persoane".
Tot de la 1 iunie este posibil ca hotelurile să poată fi ocupate în întregime. Clienții vaccinați vor putea merge chiar la piscine sau la evenimente în interior.
Gabriel Roșca, manager hotel Poiana Brașov: "Cei care sunt vaccinați și cei care au trecut prin boală, daca vin cu un test făcut, să poată beneficia de piscine și atunci am putea foarte mult să dăm drumul, să relansăm turismul, să fim competitivi în piață europeană".
Evenimentele și petrecerile private cu mai mult de 20 de invitați ar putea fi organizate în vară, tot pentru cei vaccinați sau testați negativ.
Toate propunerile sunt analizate la Guvern, care va lua o decizie la finalul lunii mai.