Răsturnare de situație în cazul asistentei care ajuta șoferii cu alcoolemie depistați în trafic. Curtea de Apel a achitat-o
Răsturnare de situație în cazul asistentei de la Serviciul de Medicină Legală din Maramureș, condamnată la închisoare, anul trecut, de un Tribunalul din Sălaj pentru că ar ajutat contra cost mai mulţi șoferi depistați în trafic cu alcoolemie.
O instanță superioră achitat-o, pe motiv că, în fișa postului, femeia nu avea în atribuțiile de serviciu analizarea probelor de sânge pe care spun procurorii le dilua cu apă.
Curtea de Apel Cluj este instanța care a achitat-o pe asistentă.
Femeia a fost acuzată de procurori că a ajutat cel puțin 10 șoferi prinși băuți la volan să scape de dosarele penale după ce le-a diluat probele de sânge ca să apară că aveau o alcoolemie spre zero. Iar Tribunalul din Sălaj a condamnat-o la 5 ani și 7 luni de închisoare - cu executare - pentru patru infracțiuni: distrugere de probe, fals intelectual, luare de mită și favorizarea infractorului.
„Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”, se arată în Codul Penal.
De acuzațiile de fals intelectual și luare de mită asistenta a scăpat la Curtea de Apel Cluj după ce avocatul ei a arătat că în fișa postului aceasta nu avea trecută sarcina să facă analize probelor de sânge, iar Codul Penal precizează că cele două infracțuni pot fi comise doar cei aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Alexandru Râşnita, Avocatul Asistentei: „Procurorii nu au înțeles atribuțiile ei de serviciu sau s-au făcut că nu înțeleg. Nu avea treabă clienta mea nici cu prelucrarea probelor, nici cu niciuna dintre chestiunile pe care i le-a imputat Parchetul”.
„Curtea a apreciat, însă, că probatoriul administrat în cauză nu face dovada "dincolo de orice îndoială rezonabilă" că mostrele biologice prelevate (...) ar fi fost diluate înainte de prelucrare şi, cu atât mai puţin, că ar fi fost diluate de către inculpată.”
Acuzația de distrugere de probe a fost și ea eliminată de Curtea de Apel Cluj. Motivul: probele strânse de procurori nu sunt „dincolo de orice îndoială rezonabilă.”
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, ai căror procurori au realizat rechizitoriul, ne-au transmis că nu pot comenta decizia de achitare.
De la începutul urmăririi penale, femeia a fost transferată la policlinica sportivă din cadrul Spitalului Județean Baia Mare, pe același post de asistentă medicală. Acum s-ar putea întoarce la Serviciul de Medicină Legală.
Lucian Bogdan, Director Medical Spitalul de Urgență Baia Mare: „În momentul în care vom primi această sentință, vom lua măsurile cele mai potrivite.”
Fosta inculpată a petrecut șapte luni în arest preventiv, așa că ar putea cere daune morale de la statul român.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: cluj, Curtea de Apel, asistenta, achitata,
Dată publicare:
01-02-2024 19:22