Răspunsul ambasadei SUA la Bucureşti, după apariţia scrisorii cu antetul firmei lui Rudolph Giuliani
Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite a oferit marţi o serie de răspunsuri pentru Ştirile ProTV.
Donald L. Carroll, purtător de cuvânt al ambasadei Statelor Unite în România, a răspuns marţi, după apariţia unei scrisori cu antetul firmei de lobby a lui Rudolph Giuliani, avocatul preşedintelui Donald Trump, că "Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetăţeni americani."
Carroll a precizat că nu e vorba de o declaraţie a ambasadei, ci de răspunsuri punctuale ale purtătorului de cuvânt la solicitările jurnaliştilor şi a sugerat să fie contactat chiar Giuliani pentru a comenta "declaraţiile prezentate ca fiind ale sale".
De asemenea, oficialul american a răspuns: "Aşa cum s-a menţionat în declaraţia comună a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie:
- Până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale.
- Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracţiuni.
- Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi al experţilor internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei şi Comisia de la Veneţia."
Luni, din Statele Unite ar fi sosit o scrisoare purtând antetul Giuliani Partners, o firmă de consultanţă şi lobby apartiand lui Rudy Giuliani, fostul primar al New Yorkului şi avocatul lui Donald Trump.
“Guvernul României să înfiinţeze o comisie independentă formată din judecători internaţionali şi experţi legali care să examineze originile protocoalelor secrete...
O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare”, se spune în scrisoare.
Nu este lămurita calitatea în care Rudy Giuliani se plânge de sistemul judiciar din România şi cere înfiinţarea unei comisii internaţionale care să investigheze pe fostul şef al DNA, Laura Kovesi , dar şi pe fostul şef al SRI, George Maior, actualul nostru ambasador în statele Unite.
George Maior: “Nu este o expresie oficială nici pe departe, este o părere a domniei sale care poate fi şi expresia unor interese de anumite lobby-uri care vor să pună într-o anumită perspectivă persoane care au probleme cu legea în România.”
Afirmaţia lui George Maior a provocat reacţia Ministerului de Externe, care l-a chemat pentru explicaţii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!