Raport alarmant. Care va fi populația României în 2050
Vârsta medie din România a crescut cu 5 ani, în ultimii 15, potrivit Institutului de Statistică.
Îmbătrânirea rapidă a populaţiei se vede şi în prognozele Organizaţiei Naţiunilor Unite care arătă că până în 2050, în această ţară vor mai fi doar 16 milioane de locuitori, cu trei milioane mai puţini decât acum.
Mihai Peticilă: „Populaţia Globului a ajuns la 2 miliarde de locuitori la începutul secolului trecut, iar după al Doilea Război Mondial era deja peste 2,5 miliarde. Din 1950 până în 1960 a trecut de 3 miliarde. 15 ani mai târziu, bătea pragul de 4 miliarde şi tot aşa până când, în 2015, trecea de 7 miliarde. Estimarea celor de la ONU arată că acum în lumea întreagă sunt 7,7 miliarde.
Alegeri 2024
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Ce urmează vedem aici: 8 miliarde peste doar 5 ani şi până în 2100 vor fi 10 miliarde. Este vorba despre o explozie demografică. Şi dacă până acum creşterea masivă a populaţiei a avut loc mai ales în Asia. De aici înainte populaţia va creşte mai ales în Africa.
Dintre toate continentele locuite, doar în Europa este declin demografic, potrivit proiecţiilor oficiale. România este şi ea în declin din acest punct de vedere. La noi, perioada de boom a fost în anii 80-90, după care căderea comunismului a adus o migraţie masivă şi o eliberare de politicile de natalitate stricte. Acum mai avem 19,5 milioane de rezidenţi, potrivit Institutului de Statistică. Contrar tendinţei mondiale de creştere, populaţia noastră va continua să scadă. În anul 2100, estimarea ONU arată că vom mai fi doar 12 milioane.
Una dintre cauzele declinului este îmbătrânirea populaţiei. Dacă în 2003 vârsta medie în România era de 37 de ani, anul trecut această valoare a fost cu aproape 5 ani mai mare. Iar odată cu îmbătrânirea vin o serie de probleme legate de pensii, sistemul de sănătate, dar şi de natalitate - pentru că avem din ce în ce mai puţini copii. Totuşi, să nu vă imaginaţi că vom sta bătrâni şi singuri pentru că teoriile specialiştilor arată că populaţiile care sunt în exces în alte zone şi nu mai au resurse, vor migra spre locurile mai puţin populate şi cu bogăţii.”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!