Raport al Avocatului Poporului: Aproximativ 70% dintre primării nu acordă nici o bursă școlară
Într-o țară în care trei sferturi dintre copii trăiesc în sărăcie și foarte mulți merg la culcare flămânzi, aproape 70% dintre primării nu acordă nicio bursă școlară încălcând legea potrivit unui raport realizat de „Avocatul Poporului”.
Doar 5 primării dintr-o sută se achită complet de obligații și sprijină accesul copiilor sărmani la educație, şi performanță.
În comuna Tărlungeni din Braşov, niciun copil nu a auzit de bursele şcolare. Singurul venit din familia lui Robert, un băiat de 12 ani, este alocaţia copilului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ana Iuga, mama: "Mai mergem la vecini la muncă. Aşa, ne mai descurcăm, dar el iarna merge la şcoală, îi trebuie încălţăminte, şosete”.
Reporter: Și ce medie are copilul la şcoală?
Mama: Ce medie ai avut?
Copil: 9
Reporter: Şi nu a avut nicio bursă?
Mama: Nu
Sfidând legea, consiliul local al comunei nu a emis o hotărâre prin care să stabilească numărul şi valoarea burselor pentru elevi.
Carmen Biriş contabil la Primăria Comunei Tărlungeni: "Nu am primit solicitări din partea şcolii gimnaziale Tărlungeni. Am înţeles de la ei că nu au solicitat părinţii".
Legea prevede 4 categorii de burse pentru elevi: cea de ajutor social se acorda copiilor din familii nevoiaşe, indiferent de notele de la şcoală. Pentru bursa de studiu, elevii trebuie să aibă media 7 cel puţin şi 10 la purtare, iar venitul pe membru de familie să fie mai mic decât salariul minim pe economie. Bursa de merit este condiţionată de media 8,50, iar cea de performanţă presupune rezultate foarte bune la concursurile şcolare.
Mihaela Anghel, mama a opt copii din comuna Hulubeşti, judeţul Dâmboviţa, nici nu prea ştie ce sunt bursele, dar nişte bani ar fi bine veniţi, spune ea.
Mihaela Anghel, mama elevelor: "Păi, să le iau mâncare, îmbrăcăminte, rechizite”.
Majoritatea copiilor ar primi o bursă, dacă legea ar fi respectată. Însă primăriile au alte priorităţi.
Ion Cursureanu, primarul comunei Hulubești: "Am avut în derulare foarte multe activităţi, multe obiective. Încă nu s-a dat, dar se va da în curând, aveţi toată încrederea".
Robert Nenișanu, directorul Şcolii: "Nu a fost nicio prevedere bugetară. Nici un fel de bursă nu se acordă la nivelul localităţii şi din câte ştiu nici în restul localităţilor învecinate nouă".
Anul trecut, din 3182 de primării, doar 180 au acordat integral bursele școlare iar o treime, parţial.
De neglijenţă dau dovadă şi unii directori de şcoală. În comuna Bod, din Braşov, de pildă, primăria ar fi avut bani pentru burse, dar şcoala nu i-a cerut la timp.
Alina Moiseanu, director Școala Gimnazială Bod: "Vom da pe toate din urmă şi eu presupun că este foarte bine şi aşa".
Până acum, Guvernul a lăsat la latitudinea autorităţilor cuantumul burselor, care încep de la 25 de lei. Pentru acest an şcolar, ministerul educaţiei propune ca bursa minimă să fie de 150 de lei. Hotărârea este în dezbatere publică.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: avocatul poporului, copii săraci, primari, burse scolare,
Dată publicare:
05-10-2020 19:55