Rămășițele a două victime ale erupției vulcanului Vezuviu, descoperite la Pompei. Arheologii au descoperit o comoară lângă ei
Arheologii au descoperit scheletele a două noi victime ale erupţiei vulcanice care a avut loc în urmă cu aproape 2.000 de ani în vechiul oraş roman Pompei, informează situl arheologic.
Explozia Vezuviului din anul 79 d.Hr. a ucis mii de romani, care nu ştiau la acea vreme că trăiesc sub unul dintre cei mai mari vulcani din Europa.
Victimele, un bărbat şi o femeie, au fost găsite în micul dormitor al unei vile unde se refugiaseră în timpul erupţiei, a informat Parcul arheologic Pompei. Potrivit arheologilor, femeia era întinsă pe pat cu o mică comoară de monede de aur, argint şi bronz şi bijuterii, inclusiv cercei de aur cu perle.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bărbatul se afla la picioarele patului. Urmele de paşi din cenuşă au permis reconstituirea mobilierului şi identificarea poziţiei sale exacte în momentul erupţiei: un pat, un cufăr, un candelabru de bronz şi o masă cu blat de marmură. Femeia şi bărbatul aşteptau să se termine ploaia de pietre pentru a putea scăpa, dar în cele din urmă au cedat în faţa potopului, piatra ponce acumulată în camera alăturată blocând uşa dormitorului.
Noi proiecte ale arheologilor de la Pompeii
Această descoperire face parte dintr-o iniţiativă mai amplă de îmbunătăţire a protecţiei şi a structurii hidrogeologice a fronturilor de excavare.
„Este o lucrare în care arheologii, antropologii şi vulcanologii lucrează împreună pentru a reconstitui ultimele momente din viaţa bărbaţilor, femeilor şi copiilor care au pierit în unul dintre cele mai mari dezastre naturale ale Antichităţii”, a declarat directorul sitului, Gabriel Zuchtriegel, în comunicatul de presă.
„Pompei rămâne un sit major pentru cercetare şi restaurare, dar în anii următori ne aşteptăm la evoluţii majore în ceea ce priveşte săpăturile arheologice şi punerea în valoare a zonei”, a adăugat el.