Raed Arafat a prezentat cronologia tragediei de la Crevedia. Ce s-a anunțat, de fapt, prin primul apel la 112. VIDEO

arafat
Departamentul pentru Situații de Urgență

Raed Arafat a prezentat duminică desfășurarea oficială a tragediei de la Crevedia, soldată cu trei morți și zeci de răniți grav, majoritatea pompieri, în urma unor explozii de la o stație GPL.  

Primul apel la 112 în cazul exploziilor la staţia GPL de la Crevedia a anunţat o explozie urmată de incendiu la o locuinţă, iar unul dintre hidranţii din zonă nu avea presiune, ceea ce a impus alimentarea cu apă a cisternelor în sistem navetă, maşinile mergând şi alimentând din altă parte, declară şeful DSU Raed Arafat, care prezintă raportul preliminar al intervenţiei din data de 26 august desfăşurată în localitatea Crevedia.

Arafat a ţinut să precizeze că în astfel de situaţii, conducerea intervenţiei, partea tehnică, este făcută de pompieri şi executată de pompieri. Exploziile s-au soldat cu moartea a trei persoane şi cu rănirea a peste 50, majoritatea pompieri.

Raed Arafat a ţinut să precizeze că în astfel de situaţii, conducerea intervenţiei, partea tehnică, este făcută de pompieri şi executată de pompieri.

”Când am ajuns acolo, dispozitivul era stabilit, oamenii erau stabiliţi, activitatea era în desfăşurare. Toate aceste aspecte erau stabilite de pompieri”, a subliniat Arafat.

Citește și
crevedia
Zeci de case sunt afectate în urma exploziilor de la Crevedia. „A venit suflul și ne-a culcat pe toți la pământ”
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

Arafat: Echipajele de intervenție au sosit mai repede decât s-a spus  

El a prezentat din nou cronologia autorizării staţiei GPL: autorizare în octombrie 2011 de către ISU Dâmboviţa, cu capacitate de depozitare GPL de 4.000 litri: în 30 iulie 2020, ISU a făcut un control, constatând schimbarea amplasamentului şi fiind retrasă autorizaţia; în octombrie 2020 s-a decis închiderea obiectivului, iar în 13 octombrie 2020, operatorul a notificat ISU Dâmboviţa că punctul de lucru a fost închis.

”Aici rolul ISU s-a finalizat”, a precizat Raed Arafat.

El a amintit că firma care deţinea staţia GPL a fost amendată cu 10.000 de lei şi pentru utilizarea unei pompe neomologate pentru transvazarea gazului.

Acesta a anunţat de asemenea că la momentul intervenţiei niciun reprezentant al firmei nu s-a aflat la faţa locului pentru a discuta cu pompierii.

Conform lui Arafat, „echipajele de intervenţie au sosit în timp mult mai scurt decât s-a vehiculat”.

Primul apel a fost la ora 18.48, pompierii au ajuns la 19.06

El a relatat că prima cisternă care a explodat „a zburat şi a fost aruncată spre o casă”, iar pe parcursul incendiului focul trecea peste drumul naţional pe marginea căruia era amplasată staţia GPL.

Potrivit lui Raed Arafat, primul apel după explozia de la Crevedia a fost la ora 18,48 iar primele echipaje de intervenţie au sosit la 19,06.

"La 18,48, ISU Dâmboviţa a fost anunţat prin 112 despre faptul că în Crevedia a fost o explozie urmată de incendiu la o locuinţă. (...) La 19,06 - prima sosire. La 19,06 ajung la locul intervenţiei primele echipaje de la ISUB-IF, Detaşamentul Buftea, cu două autospeciale de apă şi spumă şi un echipaj de prim ajutor", a spus Arafat.

Un hidrant de la fața locului nu avea presiune la apă

Potrivit acestuia, unul dintre hidranţii de la faţa locului nu avea presiune.

"Motiv pentru care alimentarea cu apă se făcea prin navetă, cum se spune. Adică, marile maşini care alimentau maşinile mai mici mai plecau şi alimentau pe zonă dinspre Bucureşti, mergeau către Dâmboviţa, alimentau la Academia 'Titi Aur' şi se întorceau pentru alimentarea maşinilor. Este o problemă cu care ne confruntăm cu ea permanent: găsirea hidranţilor şi care să fie şi sub presiune", a explicat secretarul de stat.

El a amintit că pe 30 iulie 2020, în urma primirii unei sesizări, ISU Dâmboviţa a executat un control inopinat la Crevedia, fiind constatată reamplasarea dispozitivelor în cadrul amplasamentului de la staţia GPL, ceea ce înseamnă că "nu mai respectau regula iniţială" după care a fost autorizată staţia.

"În consecinţă, ISU Dâmboviţa constată pierderea valabilităţii autorizaţiei de securitate la incendiu. (...) Totodată, au descoperit în neregulă o pompă neomologată şi existenţa pe amplasament a unei staţii de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant. Pentru asta a dat amendă de 10.000 de lei. Pe 31 iulie au fost notificate Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi Instituţia Prefectului Judeţului Dâmboviţa. Şi au fost înştiinţate Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Consiliul Judeţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului, IGSU şi Primăria Crevedia", a arătat Raed Arafat.

Amenzi de zeci de mii de lei pentru stația GPL care funcționa în continuare fără autorizație

Potrivit acestuia, pe 28 septembrie 2020 a fost executat un nou control inopinat la obiectivul respectiv, fiind constatat faptul că încă funcţionează.

"Se constată fapta contravenţională, fiind funcţional fără autorizaţie la incendiu şi aplică o amendă de 30.000 de lei. Totodată, se constată pe amplasament un rezervor de cisternă neomologat din care se transfaza GPL şi se aplică încă o amendă de 10.000 de lei. La al doilea control - 40.000 de lei. În 30 septembrie 2020, prin hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor (firmei care deţinea staţia GPL - n.r.), s-a decis închiderea punctului de lucru în localitatea Crevedia. În 13.10.2020, operatorul economic notifică ISU Dâmboviţa cu privire la faptul că punctul de lucru din Crevedia a fost închis", a spus secretarul de stat.

20 de pompieri sunt internați, unul are prognostic foarte rezervat

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat că 20 de pompieri care au intervenit la exploziile de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa, sunt în prezent internaţi - 12 în spitale din ţară şi opt în unităţi medicale din străinătate, potrivit Agerpres.

"La acest moment, mai rămân internaţi 12 pompieri în România şi opt pompieri în străinătate. Dintre pompierii internaţi în străinătate, ne aşteptăm ca primul să fie externat chiar săptămâna asta, dacă informaţiile sunt corecte. Va trebui să îl aducem acasă în stare bună. Informaţiile despre pompierii noştri - care au fost duşi inclusiv intubaţi unii - şi despre civili până acum este că situaţia este sub control, sunt stabili, există un caz la Milano. Până acum au reuşit să îl menţină şi să îl asiste. Poate că reuşesc să îi salveze viaţa, are arsuri foarte mari, de peste 80%, cu prognostic foarte rezervat", a afirmat secretarul de stat.

9 țări au oferit 52 de locuri pentru arșii de la Crevedia

El a spus că în urma activării Mecanismului European de Protecţie, nouă state au oferit 52 de locuri.

"Ni s-au oferit 52 de locuri din partea a nouă state. Ni s-a solicitat să transferăm împreună cu colegii din Ministerul Sănătăţii care au stat cu noi în celula de criză de la minister toată noaptea respectivă şi care au controlat partea de cerere - transfer de la spitale şi a doua zi am avut 12 pacienţi transferaţi în cinci state membre", a arătat Arafat.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
Citește și...
Care este starea de sănătate a victimelor exploziilor de la Crevedia. Anunțul Ministerului Sănătăţii
Care este starea de sănătate a victimelor exploziilor de la Crevedia. Anunțul Ministerului Sănătăţii

Doi pacienţi răniţi în urma exploziilor de la Crevedia care se află internaţi în unităţi medicale din România şi alţi cinci care au fost transferaţi în străinătate sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic, a precizat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii.

Zeci de case sunt afectate în urma exploziilor de la Crevedia. „A venit suflul și ne-a culcat pe toți la pământ”
Zeci de case sunt afectate în urma exploziilor de la Crevedia. „A venit suflul și ne-a culcat pe toți la pământ”

După aproape o săptămână de la teribila explozie de la stația GPL din Crevedia, oamenii din zonă s-au putut întoarce la ce a mai rămas din caselele lor.

În Crevedia încă se evaluează pagubele. Mulți localnici nu mai au un acoperiș deasupra capului și își caută animalele pe câmp
În Crevedia încă se evaluează pagubele. Mulți localnici nu mai au un acoperiș deasupra capului și își caută animalele pe câmp

Localnicii din Crevedia, ale căror case au fost afectate de exploziile cisternelor GPL, s-au putut întoarce, de joi seară, ca să-și evalueze pagubele. Pompierii au ridicat interdicția în zonă, după ce ultimele două cisterne cu gaz au fost golite ieri.

Prima decizie a Consiliului Local din Crevedia, după tragedie: I-a dat un teren unui apropiat al primarului
Prima decizie a Consiliului Local din Crevedia, după tragedie: I-a dat un teren unui apropiat al primarului

Primăria din Crevedia a aprobat marţi o hotărâre în şedinţa Consiliului Local prin care îi dă un teren fratelui unui apropiat al primarului.

Marcel Ciolacu, tur de forță la Bruxelles. Se va întâlni cu lideri UE și va vizita răniţii din incendiul de la Crevedia
Marcel Ciolacu, tur de forță la Bruxelles. Se va întâlni cu lideri UE și va vizita răniţii din incendiul de la Crevedia

În prima vizită la Bruxelles de la preluarea mandatului de premier, Marcel Ciolacu se va întâlni cu liderii europeni Ursula Von der Leyen, Charles Michel şi Roberta Metsola, cu directorul general pe PNRR şi va vizita răniţii din incendiul de la Crevedia.

Recomandări
Incendiu la Palatul Parlamentului. Mai multe echipaje de pompieri intervin | VIDEO și FOTO
Incendiu la Palatul Parlamentului. Mai multe echipaje de pompieri intervin | VIDEO și FOTO

Pompierii intervin la Palatul Parlamentului, după ce o persoană a dat foc sălii de expoziții amplasate la intrarea în clădire.

 

Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile
Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile

Este stare de alertă în județele Galați și Vaslui, grav afectate de inundații. Instituirea acestei măsuri permite alocarea unor resurse suplimentare, pentru refacerea construcțiilor și a drumurilor măturate de viituri, spun oficialii.

Șacalul nu a ajuns în instanță dintr-un motiv bizar. Concubina criminalului în serie cere eliberare pentru că are emoții
Șacalul nu a ajuns în instanță dintr-un motiv bizar. Concubina criminalului în serie cere eliberare pentru că are emoții

Individul poreclit Șacalul, principalul suspect al celor două crime din Constanța, a contestat măsura arestării preventive și cere să fie cercetat în arest la domiciliu. Neculai Mitrea nu recunoaște că le-ar fi ucis pe Delia și Denisa.