Raed Arafat, despre accidentul in care a murit Adrian Iovan: "Inca asteptam rezultatul anchetei"


Ultimul update: Luni 19 Ianuarie 2015 06:56
Data publicarii: Vineri 16 Ianuarie 2015 18:54
Categorie: Stiri actuale
epava avion apuseni

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, vineri, la Targu Mures, ca la aproape un an de la accidentul aviatic din Muntii Apuseni se asteapta rezultatul anchetei.

Secretarul de stat Raed Arafat, fondator al SMURD, a fost intrebat, vineri, la Targu Mures, unde a participat la prezentarea bilantului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Horea" al judetului Mures, despre ancheta in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, din ianuarie 2014, transmite corespondentul Mediafax.

"Inca asteptam rezultatul anchetei, nu ies cu comentarii fara sa stiu. Normal, aici Procuratura deja de un an lucreaza si va spun ca au lucrat la acest lucru, nu a fost neglijat deloc, pentru ca stim ca au continuat sa colecteze informatii si au audiat oameni si oficialitati si tot. Acum asteptam concluzia lor. Pana la concluzia lor, prefer sa nu zic eu nimic in acest sens", a raspuns Raed Arafat.

Potrivit acestuia, anul trecut a inceput cu "o tragedie" si s-a incheiat cu alta.

"Am simtit, poate pentru prima data, cum o tragedie poate sa fie chiar folosita, criticata, comentata de experti - intre ghilimele - fara nicio forma de analiza adevarata asupra situatiei. Si asteptam sa vedem concluziile care vor iesi de la cei care fac investigatiile amanuntite si sa vedem ce vor zice ei. Insa eu consider ca anul trecut, pentru noi toti care lucram in sectorul de urgenta, a fost o transformare care sper sa nu persiste. Pentru ca presiunea care se pune asupra sistemului, comandantilor de interventii, cei care iau decizii la fata locului - nu vorbesc de mine sau de cei care suntem la nivelul la care luam decizii mult mai complexe, la un moment dat, daca ni se solicita - insa cei care sunt la fata locului simt o presiune pentru ca am inceput sa ii atacam in timpul interventiei si sa ii analizam in timpul interventiei, fara ca nici macar sa intelegem ce se intampla in aceasta interventie", a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a fost prezent la sedinta de bilant a ISU Mures, in cadrul careia s-a aratat ca, in judet, numarul interventiilor in situatiile de urgenta a crescut cu peste 13 la suta in 2014 fata de anul anterior.

De altfel, 90% din totalul celor 15.000 de interventii au fost ale SMURD. Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) va implini in acest an 25 de ani de la infiintare, eveniment care va fi marcat, in luna septembrie, la Targu Mures.

Bazele acestuia au fost puse in 1990, iar Serviciul functiona atunci in cadrul Clinicii de Anestezie-Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures si se baza doar pe un echipaj.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata in accidentul aviatic produs in 20 ianuarie 2014, in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba.

In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sfanta Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

In dosarul accidentului din Apuseni, procurorii au decis inceperea urmaririi penale pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu, dar si pentru neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca si incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu.

Dosarul accidentului aviatic din Muntii Apuseni este instrumentat de Parchetul instantei supreme.

Peste 200 de persoane audiate in ancheta accidentului aviatic din Apuseni 

Peste 200 de persoane au fost audiate pe parcursul a 2.354 ore de ancheta si s-au solicitat relatii de la peste 40 de institutii ale statului, in cazul accidentului aviatic din muntii Apuseni, informeaza Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) intr-un comunicat.

In perioada februarie 2014 - ianuarie 2015, au fost audiate, pe parcursul a 2.354 ore de ancheta, 209 persoane din care trei parti civile si 206 martori, precizeaza PICCJ.

Martorii audiati sunt din cadrul Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Sanatatii, Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), spitalelor judetene Alba, Cluj si Oradea, Spitalului Municipal Beius, Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic "Sf. Maria" Bucuresti, Agentiei Nationale de Transplant, Scolii Superioare de Aviatie Civila, ocoalelor silvice Horea, Gilau etc., Asociatiei Salvatorilor Montani Bihor, serviciilor publice judetene Salvamont Alba si Cluj, Blue Air etc.

De asemenea, printre martori au fost si locuitori ai comunelor Horea, Albac, Poiana Horea, Belis etc., care au actionat in sprijinul echipelor de cautare si salvare a supravietuitorilor accidentului aviatic.

In acelasi timp, s-au solicitat relatii de la peste 40 de institutii ale statului. La solicitarea Sectiei parchetelor militare, Comisia Superioara Medico-Legala din cadrul INML a transmis procurorilor militari raportul de expertiza medico-legala privind-o pe victima Aurelia Ion.

In prezent, se asteapta depunerea de catre Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a Raportului de investigatie tehnica a accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014, se mai spune in comunicatul PICCJ.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata in accidentul aviatic produs in 20 ianuarie, in muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba.

In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sfanta Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO