Cum ar trebui sa opreasca "Radarul padurilor" defrisarile ilegale. Traseul lemnelor va putea fi urmarit prin GPS

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul mediului a dat drumul astazi: "Radarului Padurilor". Sistemul informatic este menit sa impiedice defrisarile ilegale.

Inainte sa plece din padure, fiecare transport de lemne trebuie inscris in sistemul informatic cu ajutorul unui telefon inteligent. Sistemul emite un cod unic doar daca transportul este legal, iar apoi traseul lemnelor poate fi urmarit prin GPS.

 “Oricine transporta lemn va avea aceste date care ne ajuta sa stim cine l-a completat, cat a incarcat, de unde pleaca si unde se duce. In al doilea rand, daca cineva nu are aceste date, nu ii primeste in depozit lemnul deci nu are ce sa faca cu el. Si in al treilea rand, orice om caruia i se pare ceva ciudat despre transport suna la 112 si politia poate sa opreasca acel transport si sa verifice ce aveti dumneavoastra aici”, a spus premierul Victor Ponta.

Si tot premierul Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, ca la 15 de zile de la lansarea sistemului de control pentru prevenirea taierilor ilegale, cunoscut ca "Radarul padurilor", sa prezinte in sedinta de guvern o nota privind functionarea acestuia, scrie Mediafax.

Prim-ministrul Ponta si ministrul Pana au participat, joi, la Palatul Victoria, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor si companiilor din domeniu la lansarea programului "Radarului Padurilor".

Citește și
Marea defrisare - 23
Proiectul "Romania, te iubesc" prin care defrisarile ilegale sunt amenintari la siguranta nationala, adoptat tacit
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Ponta a aratat ca, probabil, va dura o perioada pana cand toata lumea se va obisnui cu noul sistem, deoarece acesta presupune utilizarea unei aplicatii pe smartphone, iar cei din domeniu nu au abilitatile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani de a invata rapid astfel de noi aplicatii software.

Avand in vedere ca aplicatia a fost pusa in aplicare la 8 octombrie, premierul Ponta i-a solicitat ministrului Pana ca, dupa 15 zile de functionare a sistemului, sa prezinte in Guvern un raport privind functionarea "Radarului Padurilor" si eventualele probleme care trebuie imbunatatite.

Prim-ministrul a cerut totodata sprijinul industriei de profil pentru dezbaterea si adoptarea Codului Silvic, aflat in acest moment in dezbatere parlamentara, avand in vedere ca este vorba de un act legislativ foarte important.

Sistemul de control pentru prevenirea taierilor ilegale de lemn, cunoscut ca "Radarul padurilor", este un sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din padure si pana devine mobila sau iese din tara, in timp real.

Astfel, la fiecare transport de lemn, lucratorul silvic sau firma care a cumparat lemnul respectiv trebuie sa inscrie in sistemul informatic SUMAL, pe care il acceseaza de pe smartphone. Datele de pe avizul de insotire a transportului vor fi verificate de sistem si, daca sunt corecte (avizul a fost procurat legal, cantitatea respectiva de lemn a fost recoltata legal), sistemul va emite un cod unic, care trebuie inscris in avizul de insotire.

In cazul in care datele inscrise pe aviz nu sunt corecte, aplicatia nu genereaza codul unic si serverul central emite un mesaj de avertizare pentru utilizator si o alerta catre organele de control.

Odata plecat din padure, in cazul unui control, transportatorul trebuie sa prezinte avizul cu cod unic. Legalitatea transportului se poate verifica si fara oprirea masinii, cautand datele avizului in sistemul informatic dupa numarul de inmatriculare.

Cand ajunge la destinatie, lemnul nu poate fi receptionat pana cand cei din depozit nu verifica in sistemul informatic corectitudinea codului unic. Oriunde pleaca mai departe lemnul, la un alt depozit, la fabrica sau la vama, trebuie facuta aceeasi verificare. Toate depozitele de lemn trebuie amplasate obligatoriu in zone cu semnal.

Potrivit ministrului Doina Pana, in acest fel, in afara transportului cu atelaje al lemnului de foc, in cantitati de pana la trei metri cubi, care reprezinta sub 1% din cantitatea recoltata, totul va fi monitorizat.

De controlul transporturilor de lemn se vor ocupa politisti, angajati ai inspectoratelor teritoriale de regim silvic si de vanatoare si vamesi, dar si cetatenii sunt incurajati sa faca sesizari sau sa ceara verificarea unui transport, apeland 112 si indicand numarul masinii de transport.

In urma cu o luna, ministrul Doina Pana a declarat pentru MEDIAFAX ca sistemul informatic de control pentru prevenirea taierilor ilegale va fi testat in toata tara din 21 septembrie si implementat din 8 octombrie, iar populatia nu va fi afectata in exploatarea lemnului pentru uz casnic.

Pana a precizat ca, in urma testarii sistemului de control, cunoscut ca "Radarul padurilor", in noua judete din tara (Alba, Arges, Bihor, Caras-Severin, Covasna, Sibiu, Suceava, Valcea si Vrancea), a facut, printr-o hotarare de Guvern, unele modificari de natura tehnica, pentru clarificarea unor aspecte.

Totodata, a crescut cantitatea de lemn care poate fi transportata de cetateni cu atelaje, pentru uz casnic, de la un metru cub la trei metri cubi pe transport. In aceasta situatie, cel care transporta nu trebuie sa acceseze sistemul informatic, ci primeste aviz de la lucratorul silvic.

Ministrul a mai spus ca softul a fost perfectionat si permite efectuarea de controale fara a fi oprite masinile care transporta lemn, prin verificarea numarului de inmatriculare pentru a vedea daca exista un aviz valabil care insoteste transportul.

"Ca la rovinieta, sa nu tragi pe toata lumea pe dreapta", a completat Pana.

Potrivit ministrului, oricine va putea cere verificarea legalitatii unui transport de lemn, apeland 112 si indicand numarul masinii, dupa 8 octombrie.

Guvernul a adoptat, in 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, precum si a unor masuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.

Hotararea prevede inscrierea in sistemul informatic SUMAL a datelor fiecarui transport de lemn, urmarit astfel, in timp real pana la beneficiarul final. Sistemul elibereaza un cod unic care trebuie inscris in avizul de insotire. La un eventual control, daca nu este prezentat avizul de insotire cu cod unic, masa lemnoasa transportata se confisca. Chiar daca transportul nu este verificat, in momentul predarii marfii la depozit, beneficiarul trebuie sa acceseze de asemenea sistemul pentru a se verifica daca transportul prezinta un aviz valabil si nu cumpara lemn provenit din taieri ilegale.

Ministrul Doina Pana declara, in luna iulie, ca implementarea acestei HG va fi un pas extrem de important in combaterea taierilor ilegale, apreciind ca, in prezent, doar 5 la suta din furturile de lemn se fac fara acte, in timp ce, in majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelasi aviz de insotire.

Pentru implementarea HG, va trebui ca toti agentii economici sa-si echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic.

Pana a mai spus ca agentii economici au informat-o ca pe fiecare il costa 150 de euro implementarea sistemului, adica atat cat costa un arbore la maturitate taiat ilegal.

Ministrul delegat Doina Pana declara, intr-un interviu acordat MEDIAFAX la sfarsitul lunii martie, ca este foarte aproape de lansarea unui sistem pentru combaterea furtului de lemn, care sa limiteze cat mai mult factorul uman si posibilitatea coruptiei in gestionarea acestei probleme. Ea a comparat acest sistem cu sistemul radar care impiedica politistul sa "se preteze la o intelegere", pentru ca ramane inregistrata viteza cu care circula soferul oprit.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Sistemul
Sistemul "infailibil" care ar putea pune capat defrisarilor masive. Cum functioneaza si cat de eficient e "Radarul Padurii"

Transporturile de lemne din Romania sunt monitorizate de vineri prin GPS. Ministerul Apelor si Padurilor obliga firmele sa-si doteze camioanele cu telefoane inteligente si sa foloseasca o aplicatie prin intermediul careia sa isi anunte fiecare miscare.

Proiectul
Proiectul "Romania, te iubesc" prin care defrisarile ilegale sunt amenintari la siguranta nationala, adoptat tacit

Camera Deputatilor a adoptat tacit, marti, propunerea legislativa care prevede ca defrisarile ilegale de padure pe suprafete mai mari de un hectar vor fi considerate amenintari la adresa sigurantei nationale.

Avem paduri in acte, dar nu si in realitate. Ce scuza au autoritatile din Timis pentru lipsa a 70 de hectare de stejar
Avem paduri in acte, dar nu si in realitate. Ce scuza au autoritatile din Timis pentru lipsa a 70 de hectare de stejar

Primaria din Cenad, judetul Timis, a primit in 2011 finantare de la Fondul National de Mediu ca sa planteze stejari. Un control efectuat anul trecut a scos insa la iveala faptul ca, pe intreaga suprafata de 70 de hectare nu exista niciun copac.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.