Purtarea măștii de protecție ar putea deveni obligatorie și în aer liber. Guvernul se pregătește să modifice starea de alertă

×
Codul embed a fost copiat

Încă 33 de români au murit de Covid-19 și peste 1.100 au aflat în ultimele 24 de ore că au luat boala. Premierul a anunțat că autoritățile locale pot impune măsuri pentru răspândirea epidemiei, mai ales acolo unde apar focare de amploare.

 

Argesul este primul județ unde purtarea măștii de protecție va fi obligatorie și în aer liber.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență discută noi măsuri ce ar putea fi impuse la nivel național, de la 1 august.

Argesul înregistrează marți cel cel mai mare număr de cazuri noi, alături de București.

Citește și
judete
Coronavirus România. Județele cu cele mai multe cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

De joi, în Argeș masca devine obligatorie peste tot. Singurii care nu vor fi obligați să poarte măști sunt copiii sub 5 ani. Vor fi impuse și alte măsuri.

Cazuri noi: 1.151
Teste: 21.135

Emanuel Soare, prefect Argeș: "Evenimentele private de orice tip trebuie să se închidă la ora 22 în timpul săptămânii, la ora 23 în weekend, iar orice fel de interacțiune fizică, de orice tip de joc sau dans este interzisă. În orice spațiu fizic închis, deschis, privat sau public, masca devine obligatorie în județul Argeș!".

Bărbat: "Să stabilească și în casă, că e cel mai bine și masca pă creier ! Pă bune!”.

Piețele sunt în continuare un punct sensibil pe lista autorităților. Aici guvernul se gândește să introducă obligativitatea purtării măștii de protecție pentru că nu numai că oameni merg umăr la umăr, dar se opresc, stau la cozi și socializează.

La Iași, măștile au devenit obligatorii de săptămâna trecută în piețe și alte spații deschise aglomerate.

 

Reglementărle, lăsate la nivel local

 

Comercianții care nu poartă mască nu vor mai avea voie să își vândă marfa. Marți a fost închis talciocul.

Mihai Chirica, primarul Iașiului: ”Sancțiunea pe care am propus-o, având în vedere că suntem și administratorii spațiilor despre care vorbim, merge până la evacuarea persoanelor care nu înțeleg de ce trebuie să păstrăm aceste măsuri”.

Pacienți internați: 6.960
ATI: 357

Ludovic Orban, premierul României: ”Există o propunere formulată de specialiștii din cadrul Comitetului Național de Suport Științific să nu reglementăm la nivel național, ci să lăsăm la nivel local reglementarea. Mi s-a semnalat că în Galați sau Brăila pe faleză este foarte aglomerat. De asemenea, în piețe sau în locuri unde se așteaptă, locuri în care distanțarea nu este posibilă. În aceste locuri s-ar putea lua măsura de a fi obligatorie purtarea măștii și în aer liber".

Pe faleza Dunării din Galați, la finalul săptămânii se adună mii de oameni.

Femeie: ”Pe faleza de jos lumea nu stă înghesuită. Circulă. Care pe malul apei, care se duce înainte. Nu, nu".

Bărbat: "Foarte bine. Văd că nu se respectă deloc regulile. Dacă este nevoie, o purtăm și în spațiu liber. Dar mă gândesc la cei de la mare. Acolo nici nu mai vorbesc!”.

De la sfârșitul săptămânii trecute, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Galați a hotărât închiderea tuturor locurilor de joacă.

Pentru străzile aglomerate ori târguri, autoritățile locale pot să stabilească intervalul orar în care masca devine obligatorie.

Pe plaje, după weekend-uri cu mai bine de 100.000 de turiști, ar putea fi impusă distanțarea chiar între membrii unei familii. 

Se ia în calcul și scurtarea programului pentru terase și cluburi. Cât despre restaurante, sunt șanse mici să fie deschise de la 1 august.

Pe de alta parte, medicii ne atrag atenția să purtăm corect masca.

Dr. Radu Crișan, sef secție, Spitalul de Pneumoftiziologie Iași: ”Dacă purtăm masca doar așa sau sub bărbie, nu înseamnă absolut nimic, înseamnă, de fapt, că nu o purtăm!”.

Virusurile parazitează și plante, și animale, și oameni. Doar noi, cele mai deștepte ființe de pe Pământ, putem să le ținem la distanță, prin educație.

Educație în privința SARS COV 2 înseamnă această mască. Altfel, virusul intră ușor în aparatul respirator și iese când vorbim, respirăm sau tușim fără mască - și infectează alte persoane.

Expansiunea lui poate fi oprită și de mine și de dumneavoastră. Cu cel mai simplu gest! Masca.

La ședința de marți a Comitetului Național pentru Situații de Urgență participă premierul, ministrul de Interne, ministrul Sănătății și ceilalți membri ai comitetului, care nu s-au întâlnit față în față, ca în lunile trecute, ci online.

 

Se pregătesc noi restricții

 

Membrii comitetului au în față setul de propuneri anunțat marți de prim ministru.

Iată că, după o lună și jumătate de când Guvernul nu a mai introdus măsuri semnificative de relaxare și după 2 etape când Executivul a anunțat că lasă măsurile așa cum sunt, acum ar putea fi impuse noi restricții, care să vizeze punctual anumite localități.

Premierul a vorbit clar despre trei măsuri. Purtarea măștii în spațiul public în anumite momente ale zilei, când de exemplu piețele sau târgurile se aglomerează.

Punctual poate fi scurtat programul teraselor și cluburilor, doar în zonele care se aglomerează.

Premierul a anunțat că, dacă va fi nevoie, în ședința de miercuri, guvernul va modifica hotărârea privind starea de alertă.

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
OMS: Anotimpurile nu au impact asupra pandemiei. ”Acest virus se comportă diferit”
OMS: Anotimpurile nu au impact asupra pandemiei. ”Acest virus se comportă diferit”

Anotimpurile nu par să aibă impact asupra modului în care evoluează pandemia de coronavirus, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizând asupra iluziei că oamenii ar fi mai protejaţi vara.

Coronavirus România. Județele cu cele mai multe cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore
Coronavirus România. Județele cu cele mai multe cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore

Municipiul Bucureşti (5.425) şi judeţele Suceava (4.439), Argeş (2.911) şi Braşov (2.884) sunt zonele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 înregistrate până în prezent, informează, marţi, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Noi măsuri pregătite de Guvern. Locurile unde masca ar putea fi obligatorie, chiar și în aer liber
Noi măsuri pregătite de Guvern. Locurile unde masca ar putea fi obligatorie, chiar și în aer liber

Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, că obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise va fi luată la nivel local, iar măsura se va aplica pentru anumite tipuri de activităţi şi în zonele foarte aglomerate.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.